無知一問 點解啲人唔買美國債券 走去做定期

485 回覆
19 Like 101 Dislike
Typo改正埋,你都要覆返個錯字扮唔明
Ching你都好鍾意搵嘢嘈

講咁多都證明唔到點解定期係on9而債唔係
二手嘅話
例如你上次派息後 10 日後買咁
咁你買果下要俾返賣家 10 日利息
而下次派息果陣就會俾返半年既息你 (半年派一次嘅話)
當你提早賣嘅話
你又會由下一手買家拎到利息
2年前長債yield 1至2厘,揸到maturity先有
同埋hold成廿年以上,我未諗到當時買既原因係咩
唔通玩leverage
每樣工具有自己好處
盲捧一樣冇咩好處

你要做嘅係Google下咩叫分散投資
有咩唔明再上嚟問
咁呢個topic講美國國債喎
你上面先至講自己買垃圾債
原來你竟然唔知同定期嘅風險有咩分別
咁你係要亂買嘢都冇乜好講
ib買
入場費最平1k usd 如美國國債就係

公司債入場費可能會高少少如2k 3k usd

不過就點都低過香港下下幾廿萬嘅入場門檻

所有開戶手續都係手機完成,無需上門

新手一知半解都唔清要俾咩資料你
4%年息應該即係ytm?
即係買左果下就每日用4%年息計
之後個十年債利息再有變動都好
我早賣都係4%?

如果之後年息低左
咁接我貨果個係計4%年息?
回應返樓主,好似隔離幾個post咁
每月借港元free money
咁做港元定期/高息活期,會好過買美債
咁你而家唔講垃圾債
想講兩者風險一樣,咪認同返我轉頭囉

駁嘴駁到自己立場係咩都唔知
基本野又唔識學人串咀
因為好多人唔識。
先求知,再投資唔係咁多人做到
美債係咪賣出時,要俾好重利息稅/增值稅?
但個年利息一直變緊架嘛?
如果我買時4% 10日後想賣 而利息變左3%
咁條數點計
柒咗就認啦on9仔
咁我明喇
即係依家見到既債息係計左個債券市價後得出黎既
coupon rate先係債券面值會派既rate
有冇錯
因為定期唔鳩哂煩,睇呢個POST十幾廿版都未有答案就知
有冇知點解富途3日都成交唔到
成日都講蝕滙,
7.75 - 7.85 蝕得幾多?果1.幾%咪當買保險囉!
而且你唔會次次7.85換美元,又7.75換港元掛?(其實都係換一次)
掉轉仲賺滙價添!
一個唔覺意,個勾真係脱咗你覺得港元會升定跌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞