英國食物價格飆升17.1% 部份家庭不吃肉保生計

401 回覆
36 Like 109 Dislike
正午十二點都係咁
咁你又唔好咁癲為撐而撐啦個個區唔同又唔得嘅
有冇菜睇分店
睇吓當地Magic bag啲group
啲人會呻收到太多菜
講緊十幾包都有
就知有啲分店淨好多蔬菜
咁你果區呢?

Sorry,見識小,我呢邊豬牛羊雞,雞蛋,沙律,生菜,咩都有
Um, 除稅後既錢夠我供層樓,香港樓買唔起

不過其實英國可貴既係言論自由啊

香港警察 正一垃圾
一個生菜幾重
btw一年前生菜先39p
自己計下加左幾多%
物價
食材依家通脹歷史新高都平過香港
油錢又平過香港.都係歷史新高
住,租定買都只係香港一半 單單係呢到D食材已經唔係錢啦
傳媒攞最窮既家庭黎報道吸睛,咁唔通香港又拎d劏房房呀,食物銀行呀,M記露宿者黎比咩

返一個鐘最低工資已經10鎊,當你扣埋稅都足夠係M記食個正常餐,個包有肉有菜,有薯條有野飲
如果咁都開飯有困難,一係就大種乞兒唔撚返工;一係就on99一個返工養全家18口又唔撚攞福利
cctvb星期日檔案都大把基層家庭一餐分兩餐食啦,有入息中位數即係證明有班人係低過中位數,咁係咪又唔計?
每日一篇
咁而家個po就係講緊英國D窮撚,但你比較時唔係囉
有幾多人移民前後都係最低工資?
如班人連出走筆錢都未必有
如果喺香港有公屋
嚟到一定辛苦左
一個月得千鬆磅,仲要扣稅
交租都無左大半
仲要一定住得唔好
而且你呢代唔洗諗上流,呢度你無特別技能
外人要上位仲難過香港
所以無學歷無技能無財力,又未有足夠覺悟既廢物就留番係原地
英國啲肉貴兩倍都仲平過香港
都係英國好 日日牛油當水飲
樓上仲係咁講啲肉幾錢
大佬如果搵最低工資
交完租,水電煤,扣埋NI, council tax, 交通,仲有幾多淨?
完全唔理其他生活成本
淨係講打一個鐘工夠食m記有咩意思

有心嚟玩hard mode就另計
我講緊真係交晒租稅交通,開唔到飯,都唔識租平d,或者寧願叫春都唔去搵多少少錢,咁就留番係公屋,唔好周圍去

收工去做一個鐘deliveroo都夠你食餐M記有肉有菜啦

而且一去到求其做份工就min wage姐,好人好者做幾年野,有幾多個仲會收緊min wage呀你係香港都唔會做極都$37.5都唔轉工啦
我影我附近間tesco冇缺就叫盲撐?
你係咪住喺英國先?
係咪你住緊嗰區缺先?
係嘅咪影下你嗰區缺啲乜囉
無屌加澳已經證明屌英係基於客觀事實
跟住班中產又跳出黎話自己日日大魚大肉 見唔到
英國人無走出黎?ching訓左幾撚耐?
急凍雞肉iceland 永遠10鎊 3大袋一定未去到無錢食咁極端
屌大家咪on9,d人懶未放上架姐其實一路都無缺
triggered?
洗唔洗show clubcard呀?
問問問上晒頭咁
唔係呀 住緊非洲呀
洗唔洗show driving licence呀?
你嗌影就影?

你移過嚟我移過嚟 但你就移到起晒鋼咁
有病約gp睇睇佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞