英國食物價格飆升17.1% 部份家庭不吃肉保生計

401 回覆
36 Like 109 Dislike
其實係睇你食幾多肉一餐架啫
百零gram肉一個人一餐差唔多喇掛
咁咪自己計返每餐食左幾錢肉, 係平定係貴
我個邊最近2個月都勁多賣盤 同一條街2月都多左幾間
佢收會員費係佢公司年收入既5成定6成
Weatherspoon 好似品質穩定啲
早兩年豬肉賣到$68 斤
今年先跌返到$28 ~ $38
前日先去完Tesco
65p一個生菜
35p一個橙真係咁貴?

公道講 我係有試過樓下無蛋賣
但上網買第二日送到

D人成撚日講到世界末日咁
我今晚無蛋食聽日先食係唔係會少忽肉
成日拎住無蛋賣無蛋賣又唔自己搵下
無咩要求咪去Iceland買,一係就上amazon fresh
係唔係咁大個人一定要食死一隻牌子/一間超市

d local又係哂鳩氣,成撚日話樣貴果樣貴
我唔否認有d真係好基層未必夠食
但我覺得唔少都無病呻吟
我之前bnb個host話mortgage由300變500已經屌哂鬼
香港交開皮幾野租我真係得啖笑
佢開少兩次Party都係番度
街邊硬係有d 一家大細拎住袋手工糖係度咬
之前聖誕又係,五六鎊買條腸, 買包薯條
成個國家d人就係慣左食d垃圾食物唔食正餐先會周街肥仔
一星期肯食少一兩餐垃圾食物我覺得都係番度

對Local黎講,岩啊加價加得好勁
但對我地外來人黎講,可能加多一倍都未識得叫救命
利申:隨便屌我離地
咁有冇數據?
同埋有幾extreme?
你問樓下做7仔做侍應時薪收入幾多先啦
基層果d又唔計
但問題唔係比得起錢交會費就得
係你要本身係某特定職業
Weatherspoon 咁多間連鎖最HEA最CHEAP
呢樣真
去個D濕鳩嘉年華, 節日market, D野貴撚到癲
一條珍寶腸要8~10鎊但勁多人排隊買
香港移民過英國都係人中之龍,月入最少100k點會買唔起肉
提出個事實=你係香港XXX
留港撚:英國出街食飯好貴
移民撚:咩啊 買牛扒牛奶同牛油勁平
留港撚:
你同劉生講去少兩次日本有乜分別
肉好L 平, 相比下魚先貴(可能我唔會買要自己劏嘅魚所以貴d), 買返中式d 野都比較貴如豆腐
你雪咗佢又得,同人分又得
想慳就係咁
要近啲買貴啲又冇人阻你
有幾 on9 呢

一撚樣
老實講識幾個英國鬼都去咗加澳
佢哋都話差咗太多
馬莎佢雞髀6隻定8隻先£ 1.5
你waitrose一大盤都唔係好貴咋喎
想儲錢再移民去格陵蘭或南極
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞