英國食物價格飆升17.1% 部份家庭不吃肉保生計

401 回覆
36 Like 109 Dislike
吓?
做基層果d又叫個別例子
就係冇英國既數據係手
留港撚: 我地香港搵12000 港幣一個月,得閒食兩餸飯已經夠養一家人啦。通左關仲可以去中山浸溫泉,幾撚寫意
點解唔計得最低工資?
有條實數係度睇你下限
你入息中位數就算有都要睇個base有幾大,唔係所有都準
公道講真係計就要計食物洗費佔稅後收入幾多%先睇到個負擔比重
班人比人剝削都唔知
上面仲話計咩中位數
中位數睇到時薪幾多咩?
人地返4-5日1 week
佢地就要返6日
講黎灑氣

腥港菜肉貴係因為垃圾政府

無撚用向支那低頭
你問下樓下7仔保安清潔侍應先啦
好似我9up咁
貨車司機都要牌先做到啦
緊係個別例子喇
上網求其search 都search 到喇
大學未grad?

英國入息中位數? 根據英國國家統計局(Office for National Statistics)2021年12月的報告,英國入息中位數為每月£2,007(約HK$21,367),較2020年同期增長4.7%。2023年1月2日

https://lmseehongkong.com/英國最低工資-英國搵工-人工中位數/
講個問題出嚟又變做講我本人收入
waitrose d 肉其實麻麻地
Tesco / Sainsbury 性價比唔錯
認真
睇你用嘅例子同對答,真係覺得你大學都未讀完
知識水平偏低
計埋中位數同香港差唔多
但你工時多人好多先做到同人差唔多喎
仲有基層果d又點個別例子
得喇得喇
到最尾咪又人身攻擊
好多香港人夾份買或者跟機入去
呢個係稅前定稅後
邊有人會用最低工資去比較兩個經濟體嘅收入同購買力

最常用係入息中位數,可支配收入,GDP per capita, 計埋PPP購買力先有意義
岩啊,俾誠哥Train開,幾時都覺得英國超市好平好抵買
香港2022年月入中位數2萬

咁叫人工好高?

我英國都搵到喎
菜既種類比較少, 平既菜就來來去去幾種, 家下連番茄都缺

生果唔當正餐
英國啲日本和牛勁貴
仲話啲肉好平好平
貴香港街市幾十倍
依邊缺生菜唔係講笑
Spinach就大撚把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞