英國食物價格飆升17.1% 部份家庭不吃肉保生計

401 回覆
36 Like 109 Dislike
樂觀sir喺香港做保安都好關心祖國
咩誇張你果頭又唔同我果頭
ms foodhall唔就腳喎
是但啦 佢哋話鍾意咪鍾意囉

生活好咗咪好咗囉 真係咁開心嘅,又唔會日日係咁提

跟住又比來比去咁樣啦
呢件假移民柒頭上個post比我秒到潛埋水

英國擬推新網絡安全法 Signal警告將撤出英國
https://lih.kg/zqrLefX
#152 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
買唔買到蛋真係睇彩數同鐘數

你淨係買最貴咪可能大機會d
都唔知依件係咪正版舊登樂觀sir嚟
你咪計吓一斤菜同一斤肉要幾錢囉
Lidl 一個西蘭花or兩棵生菜 最少都要£1-2啦
食肉真係大大啖又平
未試過買唔到蛋 Aldi, lidl, Morrison都有啦 又吹到話無菜賣 我唔覺咯
係咪附近冇Iceland ? d野平過佳宝喎
西蘭花一個邊洗£1-2
Lidl 非有機西蘭花一棵應該75p 而有機就真係以鎊計

生菜要睇你咩品種

總之啲蔬菜本身唔係歐洲種類就貴到仆街

相反 歐洲種類蔬菜就平到仆街
睇咩county睇咩city睇咩區啦可能人地唔係乜9都吹啦下話
又拿啲 有機價錢出黎講

只要見到產品有organic 一律係水魚價錢
攞D extreme case黎睇做乜鳩
係計就睇稅後既入息中位數
lower tier, top tier搵緊幾多錢
香港搵錢已經係世界top個堆
英國你咪自己煮飯咪平啲囉

香港出街食嘢幾平都有

英國貴好多,又成日好易中伏

講食嘢真係冇得比㗎喇
把撚啦, 好似早幾頁咁咪會有人搬薯仔出嚟話平過肉
又真係識啲閪屎怪走去慳暖氣
仲嗌你著多件衫 冚多張被
呢度D人會話你做乜要食D咁有quality既肉, 唔食 aldi 同 lidl係你自己選擇奢侈, 唔係D肉貴何不食肉糜
睇你有無blue light 卡

有blue light 卡去好多pubs 都會有20~30%discount

一卡在手就會變成 太興價錢
睇過有幾貴?
即係你係香港係要去City Super買野又嫌貴都冇計

Lidl
Sainsbury
Morrison

唔係貴蛋 £2.xx 15隻mixed 大細粒都有個種 但入面多數係細粒蛋
咁係你個區好彩囉
都係個句 一有organic 同 非歐洲品種既野 就貴到離譜
Pub food 真心真係麻麻哋

不過都算平同品質穩定

但你真係要同香港比比唔到㗎喇
黎到都係幫襯緊誠哥而且都重okay

當去食西人版茶記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞