英國食物價格飆升17.1% 部份家庭不吃肉保生計

401 回覆
36 Like 109 Dislike
碎肉碎出黎接觸面多。你唔一次過食晒好快壞
放入雪櫃可以放好耐
你講開又講, Morrisons 既有氣水 由17p到而家26p一支
我頂

所以而家買有氣水就Morrisons同Aldi兩間都係一樣價都會去買
英國啲肥人唔係講笑,點會冇野食
如果英國肥婆俾人碎屍,我估碎幾日都未完
條友擺明混淆視聽,專登用靚位比較,仲要咁多人like
一分錢一分貨呀清

馬莎有d野係屌打其他超市既

例如Scone。其他超市買到既係散修修好易碎
個撚樣選擇性回覆
跌左都係比機會人上車 移民英國又贏
意思係唔係人人有membership可以入去買野
都好過香港啦 2L先26p
香港一支仔都要16 HKD
聖誕啲英國鬼真係會好撚大洗
買靚衫買珠二繩去蒲
所以聖誕前你會見到好多後生女去超級市場做part time賺錢過節
有次見到個波大腰幼得件白色貼身t裇做收銀睇到我幾乎舉旗
食又特別捨得
就係你講嗰啲
嗰啲係德國腸
聖誕market本身就係德國傳入英國
所以啲腸幾貴都有人食
等如香港差唔多成舊水一個雙黃蓮蓉咁應下節之嘛
仲有食德國腸一定會襯埋啤酒
飲酒吹水係英國人國粹黎
所以你話佢濕鳩
佢哋睇我哋香港人過新年咪一樣咁戇鳩
啲英國人聖誕洗晒啲錢之後
一月就會係佢哋傳統嘅淡季
個市真係會靜到黐線
所以一月英國有好多餐廳午市or tea 特登做特價
我就係試過一月去食半價high tea
窮人就全世界都有,去到邊度都咁慘,依篇野唔好叫新聞,係舊聞黎
又冇菜又食唔起肉 英國人真係三等民族
一陣次煮哂咪得
咪就係話英國就算通脹加幅幾嚴重都好
超市買嘢始終都仲係平過香港一大截
喺呢度同啲英國人傾
佢哋都會少少生下啲嘢貴咗
但都唔係講到世界末日咁
又啱啱識咗兩個香港人佢哋落地一個月左右
佢哋話明明睇啲報道話英國啲嘢好貴
點知原來都唔係嗰回事
根本住喺呢邊物價上升未去到咁嚴重
真係得最基層嗰啲衝擊會大啲
但香港啲報道講到英國就嚟亡國咁
真係咁大鑊
啲英國鬼仲唔一日出嚟暴動咩
英國有一班中北部基層真係窮到褲穿窿幾代都工人階級

果班就真係食唔起肉無錢交電費

bbc iplayer之前有套記錄片就係講佢地
香港我就阿信屋買開有汽水

英國我就Morrisons

慣左飲水只飲有汽水,我飲唔慣水喉水
連登仔 cctoy: FAKE NEWS
人地見你用個別例子,叫你攞median 嚟計
你又攞個返個別例子
用下基本統計數字統論好難咩
Lid最好味

Morrison 水還水 汽還汽
係呀係呀 升到津巴布偉咁呀
d物價歷史新高但都仲平過香港 香港d人餓死晒未
一公斤嘅話一個人其實食到好多餐食足一個星期都冇問題
你要咁計真係你講哂之前喺惠康買盒500g免治牛都要50蚊港紙
呢到飲sparkling water 平過飲水喉水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞