英國食物價格飆升17.1% 部份家庭不吃肉保生計

401 回覆
36 Like 109 Dislike
連登仔fg50k
食唔慣tesco呢啲垃圾食物
係邊靠1200磅
or港紙萬2蚊都係只會夠自己洗架啦

關咩移民事,係咪玩野
[轉載]From: 覺民共濟

上個星期起,英國超市聲稱農產品供應忽然緊張,限制出售蔬果,要求客人限購蔬果,尤其是沙律菜和蕃茄。超市的官方解釋是北非和西班牙等地天氣異常寒冷,導致失收。

左膠隨即像嗅到血的鯊魚一樣撲出,直指「一定又係脫歐」(大佬,脫歐已經發生了13年),或者氣候變化(大佬,家陣係天氣太凍失收呀)。超市的官方解釋對一半,的確是北非等地失收,但造成供應緊張的根本原因是超市壓榨本地農夫,不願補貼天價的能源費。為了維持超市的利潤,他們轉向北非等地入貨,過度依賴某一原材料,碰巧當地失收,便造成今天的困局。故此,蔬果配給其實只發生在超市,本土農舍的貨品仍然琳瑯滿目,所以又多一個理由幫襯本土農夫。

題外話,談到英國農夫,不得不提剛播映完畢的真人秀劇集 Clarkson's Farm。除了學習 Jeremy Clarkson 的地道英語及其政治不正確的真性情,更重要是了解英國農夫的生活和工作,和他們遇到的困難,多數是因為種種 Health and Safety 繁文縟節和官僚主義。Jeremy Clarkson 原本計劃拍攝第四季,但因為他早前「率真地」評論左膠皇室 Megan Markle,被 Amazon 腰斬得只剩下三季。

本地農場店:
https://www.ferryfast.co.uk/Fresh_Produce_Shortage_In_Supermarkets_Only--post--173.html?fbclid=IwAR3Zq-6xXmXUFWf4jJiAIs-0DmDLdpQhZoelyXneDrmiZKJv0GZs-LPnJLE

https://openfoodnetwork.org.uk/map

https://www.produceandprovide.co.uk/find-local-producers

[轉載]From: 覺民共濟
所以咪話佢似大學未grad
唔係想人生攻擊,如果令你難受我道歉

但係你比我真係有種成世未做過paper 果種感覺
連上網揾 入息中位數都唔識
佢地自己貼完數據出黎更加自打嘴巴
三月不知肉味
計左稅未先
如果每個月1200鎊(稅後+三日既日頭時間工作) 我覺得好合理喎
呢樣唔計果樣唔計
大把人$37.5又唔計
人地衰極都$95個鐘呀
Fake news
喺外國喺人都自己養豬養牛養豬種菜

過埋今個月好似最低薪金10.5鎊
依家每人限3
但成個貨架都係又唔會有人搶
我都唔知缺嘅定義係乜
可能佢地既英國同我地住緊既英國係平衡宇宙黎

如果你喺香港搵開最低工資,又無公屋
去英國又係搵最低工資賬面上係有so嘅
但有幾多呢啲case?
喺英國拎最低工資
扣埋稅同租都無乜得淨
同香港一樣只係啱啱夠生存
離地到
生活水平倒退都無問題
3蚊港幣一個膠袋

啲支那人會唔會走私一批批膠袋去祖國架
祖國都有council house

只要你有細蚊仔 根本會policy上迫到council 俾屋你住

除非個council 想俾人屌到屎忽開花

咁當然bno 要等bc後先好咁玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞