[多圖] 80日環遊美國

368 回覆
274 Like 10 Dislike
我問咗好幾個friend佢哋都覺得New York值得過LA,同埋想問吓你覺得呢一個女仔去,其實危唔危險?I mean夜晚嘅LA
LA downtown 相對上會危險啲,都無係好建議;
NY 如果 downtown Manhattan 就無咩問題
值唔值就見仁見智
但你要問自己到底會唔會自駕, 呢個先係重點
LA係好Q大, 仲要一般人所講去LA玩o既地方, 其實好大機會係LA周邊o既地方, 你search下迪士尼&環球影城同LA相差幾遠就知, 你唔自駕係非常麻煩, LA可以直接放棄

相反, new york有非常好o既公共交通 (相對美國其他地方), 同時景點大部份都係manhattan, 南至financial district, 北至harlem, 都可以坐subway攪掂

另外我唔記得你係唔係問過想stay LA downtown? 我可以同你講, 基本上無遊客會stay LA downtown, downtown唔係遊客區, 一入黑就無人, 見到最多o既就係流浪漢, downtown 酒店特別平唔係無原因的
至於遊客區如santa monica, long beach, 夜晚一般無問題

至於new york夜晚, 我覺得治安還算ok, 但如果有睇過美劇如FBI, 集集都有變態殺人犯, 恐怖襲擊, 你仲敢唔敢去?
上年年尾先住過LA Little Tokyo/Grand Central Market附近仲一個人半夜落街週圍行
無野既,d homeless向住你大叫唔理佢就可以了
就算唔出夜街都好難避免homeless,一律當佢哋透明就得
條條街都有homeless
唔會諗有得避免
你係絲?如果住Hollywood或者Koreatown嗰邊啲hostel點睇?
我都係住 LA downtown,仲要係 Chinatown 再上少少
唯有講,果度啲墨西哥菜好地道
留個言支持下,我自己都好想去yosemite
我都想,上次應該去埋
想知巴打有冇搵friend或者另一半一齊去?
單拖去好貴 唔抵玩
有搵 frd ,不過大部份時間都自己去
確實唔算好抵,建議搵 frd 自駕遊
San Fran join tour
續集:
80日環遊美國:西部篇(大峽谷、羚羊洞穴、鹽湖城、丹佛、聖塔菲、美墨邊境)
https://lihkg.com/thread/3353448/page/1
80日環遊美國:南部篇(奧斯丁、侯斯頓、新奧爾良、亞特蘭大、查爾斯頓)
https://lihkg.com/thread/3368231/page/1
80日環遊美國:東岸篇(華盛頓、費城、紐約、波士頓、芝加哥、波特蘭)
https://lihkg.com/thread/3386901/page/1
Lm
上年去過東岸 今年想去西岸

預計留14日 主要會留係LA 想去埋西雅圖
巴打覺得點樣再方便 我一定塔直航 所以來回都係LA
應該 LA 7日 > 西雅圖7日 定係 LA 3日L> 西雅圖 7日 > LA 4日? 感謝
視乎你想睇/玩啲咩,因為兩個地方都好少齋喺城市留足七日
通常啲人會去埋附近既國家公園 eg. Yosemite
或者揸車/搭火車由 LA 到 SF 都好唔錯,飽覽太平洋沿岸景色,甚至可以由 LA 一路搭火車到西雅圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞