[多圖] 80日環遊美國

368 回覆
274 Like 10 Dislike
繼續繼續
留名
夢想中既國家
好似跟公司 base 邊度?
我都遇到人 base 西岸公司喺墨西哥做野
元祖店好多人排隊,所以無試

另一間 Starbucks 旗艦店既咖啡唔錯
有冇去芝加哥嘅Trump Tower
剩係經過,上左 John Hancock Tower
唔太清楚
不過我聽過有人住cheap cheap洲,人工會校低咗
Day 4:抵達灣區
抵達三藩市

火車奔馳了一夜,終於在今天早上抵達三藩市。我睡眼惺忪的看著窗外的景色從鬱鬱蔥蔥的松樹林變成金黃色的平原和丘陵,感覺神奇的同時也覺得很累,便連忙多喝咖啡來提神。

金黃色的地貌,讓加州又名金州 Golden State
灣區
我以前常以為三藩市是一個單一城市,來到才知道原來這是一個圍繞著三藩市灣的城市群,以西邊臨海的三藩市、東邊的奧克蘭 Oakland 和南邊的聖荷西 San Jose 為中心,稱為灣區 Bay Area,也就是大灣區的概念原型。有趣的是,其實灣區這個概念我之前也嘗試了解過,但一直不是很了解其中組成;有些事情真的要親眼目睹,才能真正能在腦海裡建立相關的圖像。

跨過灣區大橋就是三藩市

灣區地圖;下面是灣區鐵路 BART 的路線圖,更能表達灣區的發展
矽谷
我在美國的親友不多,但他們差不多全都集中在灣區周圍。今天便和親人一起,探索了南部聖荷西附近的矽谷和史丹福大學。不過由於正值假期,所以很多公司的總部都沒有開放,我們只能到門外拍照打卡。聽聞科技公司中 Google 比較慷慨, 總部讓人免費參觀之外,還有茶點供應,不知之後有沒有機會再來呢?

蘋果在總部旁邊的訪客中心,其實也是 Apple Store

Google 總部

史丹福大學的鐘樓

史丹福大學仿照古羅馬建築風格而建,再加入加州的特色,很有韻味
遺憾今次無機會入到 apple/google 總部行下,睇下下次會唔會識到人有機會
有無去中部?
Montana好似好撚靚
期待LA行程
好中意個vibe
今次無去啊,剩係搭火車時經過
不過我都聽講過話好靚

剩係睇到啲雪
SF 之後就係 LA 喇
不過 LA 好大,所以都無去太多地方
連登沉底沉得好快,等我更新得密啲先

Day 5: Oakland、三藩市 IKEA
昨天去過灣區南部的矽谷和聖荷西,今天到北部的奧克蘭 Oakland 和柏克萊 Berkeley。雖然我們乘著有型跑車,不過親戚因為怕危險,所以大部分時間都隔著車窗看市內百態,沒能走入市區,或到訪週末的跳蚤市場,有點可惜。

小島 Alameda 的沙灘,遠處可見三藩市

美國旅行好野,多文化野聽
文化野可能等東岸會多啲
到了下午,親戚怕周圍不安全,我們最後竟然到了 IKEA “參觀”。這裡的 IKEA 室內佈局和香港大同小異,不過最後的自取貨倉倒是大得令人驚訝。

咁遠嚟到美國,竟然係參觀 IKEA,真係唔知講咩好

個自取貨倉好大

呢幾日都住喺 Fremont。Fremont 喺灣區東南部,屬於華人聚居地,基本上自成一國,居民無咩事都唔會去三藩市,佢地稱為“出城”。

日落時分的 Fremont 湖邊

更新左一個星期,唔知大家覺得如何?會唔會太過瑣碎

我覺得而家圖越來越多,load 得會無咁方便,大家覺得按城市分幾個 post 嚟開,定係一個 post 到尾更好?

分幾個 post 嚟開
一個 post 到尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞