80日環遊美國:西部篇(大峽谷、羚羊洞穴、鹽湖城、丹佛、聖塔菲、艾爾帕索)

114 回覆
67 Like 2 Dislike
前文提要
80日環遊美國:西岸篇(西雅圖、三藩市、洛杉磯、拉斯維加斯)
https://lihkg.com/thread/3318681/page/1

話說我上年去左美國三個月,算係兜咗一個圈。上一篇講到我由西雅圖一路南下到洛杉磯,再進入拉斯維加斯,之後就進入西部去睇下美國既國家公園,同埋探下摩門教總部了

喺進入正文之前,容許我講少少感性野先。睇咗其他遊記,我先發現原來自己算係少圖又少字 。所以好多謝大家既包容同支持啊,尤其見到有人話我影相靚真係好感動,因為以前好少有人話我影相靚的

雖然有排都未完40頁,但我諗左好耐,最後都係決定將遊記分做幾篇寫,希望之後(如果有人)睇番可以清楚啲,唔使爬得咁辛苦

另外,有時見到大家既留言我都會好開心,因為可以聽多啲唔同人既故事,好似自己又去多次咁。所以如果有機會大家就留多啲言啦,令我都更有動力繼續寫

唔講咁多,又係 po 下今程既圖先:
大峽谷

紀念碑谷 Monument Valley

羚羊洞穴 Antelope Canyon

鹽湖城

丹佛

聖塔菲 Santa Fe

艾爾帕索 El Paso

墨西哥華雷斯城 Ciudad Juárez
G持
80日有無艷遇
LM help pish
Lm

會比人打死
Day 18:大峽谷
之前在非洲納米比亞到過魚河峽谷 Fish River Canyon,記得當時導遊說,你們來過這世界第二大的峽谷,便不需要到美國大峽谷了。想不到兩年多後,我真的來到大峽谷;更想不到,原來世界第一和世界第二,還是有點差別。

大峽谷

同樣是峽谷,兩者的形成方式頗有不同。魚河峽谷是因為板塊移動將地殼撕裂,再由河流雕琢而成;大峽谷則是因為板塊移動形成高原,再由從洛磯山脈奔流而下的科羅拉多河沖刷出來。在景觀上,大峽谷壯麗雄偉得多,而且不同地質年代的岩層有著不同顏色,在日光照射下更為迷人。

非洲的魚河峽谷 (網上圖片)
不划算的 Skywalk
大峽谷很大,所以今天只是去了西面一遊。其中 Eagle Point 有著名的 Skywalk 天空步道,不過個人覺得景色一般,而且 Skywalk 離崖邊其實不是太遠,還不准照相;而 Guano Point 則氣勢磅礴,遠處可見科羅拉多河蜿蜒而來,加上多變的色彩層次,令人流連忘返。

Skywalk,比想象中短

Eagle Point 的地名,來自上圖像老鷹的地貌,是當地土著的聖地

雄偉的 Guano Point
滄海桑田
特別的是,經科學家考證,原來大峽谷在數億年前,曾經是比喜馬拉雅山還高的大山,但之後滄海桑田,大山慢慢夷平,反而成為海底;之後地殼變動,海底又成為高原,最後經河流沖刷,才有今天的大峽谷。所以在大峽谷附近,可以找到當年的海洋生物化石。

在大自然,特別是地質奇景面前,總會覺得人類很渺小。地質年代都是以百萬年,以至上十億年計算的;例如大峽谷有數百萬年歷史,已經算是比較年輕的地貌。

至於人類從誕生到現在,最多也不過是二十萬年-- 地球眨眨眼,隨時已經錯過了人類由出現到消亡的整個過程。我們還有什麼值得留戀誇耀呢?

洗左有無廿皮
差唔多
交通食宿好難慳
Thanks
見開左新post,留名支持
難得有美國 post,留名先
我勁鍾意去美國,雖然本護照要簽證先去到,但都係照去,簽咗10年就要去多幾次先夠本
我第一次去美國係 1998 年,總共去過美國21次,你去過的地方我九成都去過,但好想睇下你感受
謝謝你啊,我會繼續更新的
Ching 去左 21 次
有無咩特殊經歷?十年間有無話好大變化
趁假期 po 多一日先

Day 19:新紀元聖地 Sedona
這幾天參加了一個三天團,遊覽亞利桑那州的地質公園。不過美國很大,所以頭一天大部分時間都是花在行車之上。與拉斯維加斯身處的內華達州相比,東面的亞利桑那州的土地更為肥沃,沿途的地貌也由沙漠、草原,慢慢變為松樹林。

空氣清新,白雲的輪廓也更為明顯,這像一隻奔馳的小馬

旅遊巴一口氣狂奔了五百公里,終於來到中部的小城 Sedona 塞多納。Sedona 以艷紅色的砂岩聞名,而且不知是誰傳說這些砂岩直接連到地脈 spiritual vortex,所以吸引了不少新紀元愛好者來訪吸收靈氣。

奇形怪狀的砂岩

中間是史努比山 Snoopy Rock

新紀元產業

街上雕塑

離開 Sedona,巴士再狂奔了二百五十公里,入黑後來到北部的小鎮 Page。這裡氣候乾燥,走出客棧時看到久違了的漫天星辰,不禁令人讚歎。

我的老爺電話盡全力拍的星空,S8 嚟講算係咁了
師兄真大膽, 連Ciudad Juárez都去埋
特殊經歷無乜,試過撞到成架車反轉 total 咗,但人就好彩乜事都無咁囉
城市就真係變化好大,LA, Las Vegas 同 New York,次次去都有新嘢,不過我去美國最主要係去影相,因為好鍾意果邊的大山大水,大峽谷 North Rim 同 South Rim,夾埋去咗有 10 次了
Antelope Canyon 我第一次去係2004年,果陣算係秘點,無乜人,參加攝影團的話,兩個鐘頭任你落腳架慢慢影,但 2014 年第 2 次去,仲多人過旺角
有無去黃石公園??
都係去左一日,打個白鴿轉咁
遲啲有機會再深入去墨西哥
有無去大峽谷露營?我今次去都係來去匆匆,好想去果邊過夜睇星
Antelope canyon 都真係好多人,而且唔比停,其實去得好無癮
我自己中意去城市多啲,感受風土人情,所以美國既大城市都好吸引,尤其係東岸一帶
無呀,今次唔夠時間
下次揸露營車去
Day 20:亞利桑那地質探索之旅-- 馬蹄彎、紀念碑谷、羚羊洞穴

科羅拉多高原
先前提過,地殼變動將原本為美國西部海底的土地推高,形成科羅拉多高原。科羅拉多高原橫跨猶他、科羅拉多、新墨西哥、亞利桑那州四個州份,擁有豐富的地貌,附近有不少國家公園。這次旅程的時間不多,所以只是去了亞利桑那州的不同地貌看看。

科羅拉多高原地圖,可見和不少美國國家公園重疊

馬蹄彎 Horseshoe Bend
Horseshoe Bend 的形成和大峽谷類似,都是由科羅拉多河沖刷而成。中間的巨岩有土著的刻字。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞