[多圖] 80日環遊美國

368 回覆
274 Like 10 Dislike
樓主影得好靚
謝謝你啊
其實都真係因為個天夠藍,陽光夠猛,啲景就靚
可唔可以講多啲唔揸車點玩西岸?
遲啲想同老竇老母去
由西雅圖到洛杉磯有條火車線叫 Coast Starlight,出名風景靚,如果同父母去可以考慮下,唔係搭內陸機都可以,巴士就唔係好建議。
https://www.amtrak.com/coast-starlight-train

喺城市裡面通常交通都好方便,以灣區為例,有灣區鐵路 BART 貫通唔同城市。喺三藩市裡面亦可以搭地鐵/輕鐵/巴士(都係叫 Muni),或者搭出名既電車
https://www.bart.gov/
https://www.sfmta.com/
lm
讀U個陣exchange去左utah 係national park剩係玩左兩日 風景靚到一世難忘個陣唔識野 早知玩耐少少

而家諗番起 可以一班frd去road trip
其實係出社會後幾乎已經冇咩機會
仲要講緊去到北美咁遠
好羨慕樓主可以去一趟咁長既旅行
當中肯定掙扎同儲錢儲左好耐
其實一來一回真係搵少好多,有時都會諗做咩自己咁傻仔
不過有啲野真係一生人一次,唔去就永遠去唔到 lu
Day 6:三藩市日本町

這次來美國,親友不知為何大都集中在三藩市,今天便和友人 L 君見面,而且趁著他有車,到了三藩市內的山頂看看城市全貌。三藩市是灣區的主要城市,面積不算大,大概等於兩個九龍半島。從山頂上看,主要可以看到東部金融區的高樓大廈,以及北部的漁人碼頭等地。

家人窗外既景色

三藩市全貌
看完風景,之後去了日本町吃午餐。之前在西雅圖提及到那裡的小日本衰落了,這邊的日本町則保存得比較完好,還有仿製的日本寺廟和五重塔。我們除了逛紀伊國屋書店和其他日本小店之外,當然也不少得到 Daiso 走走哈哈。

三藩市日本町

五重塔
朋友雖然在這裡住了三年多,不過卻不是很喜歡這裡的交通和空氣。雖然加州一向出名空氣好,但越來越頻密的山火卻讓空氣污染變得嚴重。我抬頭一看,果然覺得這裡的天空好像比北面的西雅圖要渾濁一些。

在各地的日本區都可見到紀伊國屋書店

商場內的大阪城模型

遠處的彩色小屋曾經在某電視劇片頭出現,所以吸引了很多影迷前來朝聖

這次旅程,本來預留了六天逛三藩市,不過現在坐火車用了一天,探親友用了三天,只餘下兩天探索這個城市了,不知會有什麼發現?

三藩市夜色

貫徹日本主題,晚上吃丸龜製麵哈哈
Ching 辭埋工去環遊世界好有勇氣
趁行得走得去睇下世界都幾好
如果結左婚生左仔
有包袱就唔可以祼辭 番工請假quota又好有限

相信幾十年後既你都會好慶幸當初有去左呢一趟旅行
係呀,我都係咁諗
而家環遊世界剩係去左一半,有時都會諗去唔去埋佢好,不過我知道如果我唔去,八十歲既自己會好後悔
你係渣車玩?
我一直都好想去美國
主要都係坐巴士/火車
不過揸車去會爽好多
多謝支持啊
我都中意東岸多啲
不過有排先更新到
Day 7:三藩市市中心
三藩市唐人街
三藩市唐人街是三藩市最古老的社區,也是全美國最大的唐人街之一。當年華人憧憬三藩市有金礦,所以蜂擁而至,三藩市瞬間在一年間暴增十倍,三藩市也因此又名舊金山(新金山在墨爾本)。在淘金熱潮過後,大量華人定居三藩市,便組成美國最大的華人部落。1906年三藩市大火後,當局本來想將唐人街搬到市郊,不過當時華人力拒,所以最後還是留在市中心。

今次 airbnb 附近既社區

市中心既聯合廣場
對比我之前看過的華人社區,三藩市的唐人街的確很大,大概可以和越南或馬來西亞等東南亞國家的華人社區相比。而且三藩市的唐人街也緊扣歷史-- 孫中山曾經在此多次停留,宣揚革命;李小龍在這裡的東華醫院出生,日後也曾經在附近的奧克蘭開設武館。

三藩市唐人街由美國人設計,有好多似是而非既中國建築

李小龍壁畫

兩種紅旗各霸一方

華人傳統上頗被美國人排斥,1882年的排華法案更禁止華人在美國工作,間接趕走華人。不過如今在自由主義當道的加州(特別是最左翼的三藩市),華人倒有點像黑人、原住民、性小眾一樣,本地人開始重視華人的權益,甚至對當時華人的待遇懷有愧疚之情。不知這在美國其他地方是什麼情況呢?

左邊既類中式建築同右邊既西式教堂形成鮮明對比

唐人街必備既孫中山像,不過呢個個形狀就…

華洋雜處
漁人碼頭
從唐人街出發,搭乘傳統的纜車,可以到達海邊的漁人碼頭。三藩市的漁人碼頭是世界各地漁人碼頭的原型,商業味道頗重,不過從碼頭出發的日落遊船 sunset cruise 倒值得一去-- 除了能看見金門大橋旁邊的日落,和籠罩在日落餘暉的惡魔島外,更可近距離看到海鳥翱翔。三藩市海邊的鵜鶘 pelican 也是一絕,牠們不但會列成一隊逆風在空中停留,還會表現垂直插水捕魚,很是有趣。

從市中心通往海邊的哥倫布大道

三藩市有名的纜車,和電車很相似

除了纜車,三藩市還從各地搜羅了不少古典電車,也是一大賣點

漁人碼頭

列隊飛行的鵜鶘

從碼頭回看市區
more food photo please

住成點呀?貴唔貴 環境好嗎?
我好少影食物,次次都係咬左啖先醒起要影相
住就主要住 airbnb,睇下之後 post 多啲

夕陽下的金門大橋

Alcatraz Island,又稱為惡魔島,曾關押不少重犯

傍晚餘暉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞