歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (177) 請用自己作品說話

1001 回覆
3 Like 7 Dislike
今日玩隻輕鬆啲
工程進度嚴重落後,仍在滲線補油中

好滑
好靚

啲texture好還原,點噴的

好睇唔好用 頭髮會頂住 又固定唔到 影張相擺勁耐
改頭髮
"It was not to be a racehorse but a Dienstpferd, a cavalry horse."

喺二戰空戰歷史之中, 除咗日本海軍嘅零式喱個特例之外
各國戰鬥機裝備好少只依賴同一款機型, 縱使「萬能機」喺大部份意義上的確係萬用
但畢竟戰爭講求嘅係效益, 有時萬能機可以做到都好, 都會有一種「副手」去填補席位
根據我既不嚴謹亦不權威嘅眼光, 單座戰鬥機可以根據使用目的同環境再細分成四類
1. 制空戰鬥機 (Air superiority fighter)
2. 攔截機 (Interceptor)
3. 戰鬥轟炸機/戰鬥攻擊機(Fighter-bomber/Strike fighter)
4. 艦上戰鬥機 (Carrier-based fighter)
除咗日本海軍喱個咁喪心病狂嘅組織, 以上4種都主要用到零式艦戰擔負之外
大部份國家都會有相應嘅「支援機種」去頂替一啲主力戰鬥機唔擅長嘅角色

今晚我帶嚟嘅故事係一個二把手勁過主人公嘅故事: Fw190

1937年下半, 納粹德國航空省感覺到長期依賴BF109嘅危機, 決定向各航空公司招標開發Bf109嘅支援機種
今日故事嘅主角, 上年喺主力戰鬥機招標比賽中慘敗嘅Kurt Tank(aka 坦克博士, 圖右)

決定再次挑戰
睇下佢當時嘅參賽作品Fw159你就會明點解佢會輸

坦克博士決定再接再勵, 發揮佢作為電機工程師嘅知識, 曾於一戰時期於陸軍服役嘅經驗, 仲有作為機師嘅第一身感受, 總結出喱一個結論

「Bf109, 以及佢嘅對手Spitfire無疑係當今世上最強(快)嘅戰鬥機
佢哋嘅成功歸根究底就係將最大嘅嘅引擎, 塞入去最細嘅機身入面
武裝之類都係喺喱個前題之後先考慮
所以就好似一隻賽馬咁, 有良好嘅競技場俾佢哋跑, 有打理妥當嘅馬廄俾佢住就自然會跑得快
相反的話表現就會好唔穩定
根據以前喺軍隊嘅見聞, 兵器必須喺惡劣嘅情況之下保有戰力
所以我覺得一款血統完全唔同嘅戰鬥機應該會喺未來有所應用
一種唔洗點保養都飛到, 一種唔洗點訓練都揸到, 一種被打中都好大機會飛返基地嘅戰鬥機
唔係一隻新嘅賽馬, 而係一隻騎兵馬」

就係咁, Fw190 A誕生

1/72 Fw190 A-4 Walter Nowotny (沃爾特·諾沃特尼)

歸根究底, Fw190唔能夠全面取代Bf109嘅原因就係因為空冷引擎喺高空缺乏良好表現
唔能夠攔截西方重型轟炸機嘅高空轟炸
當大量Jumo 213被空置嘅時候, 雖然算係執「死貨」, 坦克博士終於如願以償發揮佢嘅改造功力, 造就咗液冷版嘅FW190 D

1/72 Fw190 D-9 Heinz Marquardt (海因茨·馬誇德)

下一次將會係喱個系列嘅最後一作
坦克博士二戰精華, 平流層之王, Ta152 H-1
唔加密又太長,加左又縮到勁短睇得好辛苦
都係陰影高光,隻色係mr hobby 72號
新手第一次砌女女,柒左勿笑
想問吓有冇師兄有用開2K光油,支硬化劑會有變啫喱嘅情況出現
買過支啦
又唔係好貴
我就係又買咗一支硬化劑,但係又有變啫喱嘅情況出現 唔知係唔係我將啲硬化劑入落啲膠樽嘅問題
唔係
硬化劑得半年到一年保存期
硬化劑溫度高同比光照冇uv樽裝會加速硬化
d舖頭一入唔清曬好容易買到啫喱
其實可以考慮下去車行買車用500l裝
哦原來係咁
我之前嗰啲硬化劑就係變咗咁樣
好正
刮漆刮到傻好佩服d人上完色仲可以擺pose特別有d位用琺瑯油成塊甩
用機械人既思路去噴囡甩油甩到想死
正是 可以點改善
一字記之 ─ 薄
膚色唔好上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞