歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (177) 請用自己作品說話

1001 回覆
3 Like 7 Dislike
我都係差多時間入坑喔
我都係覺GM方便同簡單,但好快無晒色同埋好似痴唔實件模型,好易甩色,所以最近想轉型玩噴槍
係 最明顯發現唔記得
Btw 我YouTube 見個個人都用雙星滲線液 咁我最近又買支試吓
效果好正 終於明白點解個個都用
我重係用筆,油到好粗
遲下都要改下先得,好多野要學呀
長玩一定係噴槍, 可以用既色多太多, 可以溝色之餘又可以用唔同性質既油去噴 , 噴陰影漸層既細緻野噴罐都好難做到 , 唯一可取就係方便, 我只會用黎噴消光
通常都係價錢行先, 平既就買大陸泵, 想好D就台灣泵 , SPARMAX TC-610H 巳經好夠用 ( 隨時夠你玩十幾年)
公道啲講
笨大原廠水貼嘅清晰度係幾高嘅。
唔會印到濛查查,QC都穩定,唔會呢批好清晰,第二批就好濛。
不過,佢最大啲問題係……

好厚
好撚厚
真係好撚柒厚!

佢老味,其他廠啲水貼overlap 三、四張都唔夠佢一張咁厚。
想問下例如,原本個位己上左色,但想附近既位既又噴其他色,咁會用膠紙黐住D唔想被噴色既而又上左色既位。咁依D位係用噴槍上既色,係未就會黐得實D,唔會被膠紙黐走?因為我試過用GM,貼左膠貼,一撕就連埋D色黐埋上黎
壽屋水貼如何? 未用過, 都諗緊用原裝果張, 定另外買過張
你有無上底灰先? 如果無就噴咩都無痴走
咁雙泵既好處係咩?純粹係可以同時用兩支槍?

我聽講噴金屬油要油壓好大,咁SPARMAX TC-610H可以應付到?
如果得,咁我㨂SPARMAX TC-610H
無呀,原來問題出係係度
應該就唔關你用噴筆/噴罐事
比較關隻油咬唔咬件事
如果想啲油咬件啲,可以先噴底灰再噴油
之後我會醒水 噴底灰
TC-610 噴金屬色絕對夠做。
利申用緊
有機會係GM太廢

我雙星噴罐無上底灰都無呢個問題
壽屋個啲小心啲就得
我滲線都係用筆 唔會好粗
不過係滲線用既筆 唔係gm 筆
啲gm hater去左邊
Gm 係酒精底
噴罐有分油性同水性
油性既有一定既附着力 冇咁易甩
其實仲有一招trick, 就係痴遮蓋膠紙落舊件前,先喺其他地方痴幾下先,咁遮蓋膠紙嘅痴力就會低啲,冇咁易痴甩油。
當然,郡仕出咗隻聲稱弱痴力嘅遮蓋膠紙(淺藍色),不過我自己就未用過喇。
但要配合x20好危險
新手要睇清楚點用先至好
否則自行承擔風險
吓 唔係用之前狂搖就ok 咩
我用白電油清潔
曾經有老屎窟颱風日子用x20爆玻璃窗攪到水浸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞