[NS/PC] Monster Hunter Rise:Sunbreak (140) 1001唔開post玩咩都中bug

1001 回覆
0 Like 5 Dislike

弱特3 7hit中5hit弱點先贏到渾身3
仲要講緊打3hit以下弱點就極速收皮
你屠龍係咪奧蘇利雲咁要左度右度度到打中哂弱點先肯射果D人黎?
對比緊見切同痛果時, 無啦啦拎個渾身出黎?!
我就計多次比你睇

BTW 你條數有錯:
1. 超3 會心收益係40%增傷
2. 你無計肉質
3. 渾3唔可以當佢全程都發動, 我假設渾3覆蓋率90%

同樣3hit中弱點45肉質, 4hit中非弱點25肉質
渾3期望傷害係:
45% x ( 1 + 40% x 30% x 90%) x 3 + 25% x ( 1 + 40% x 30% x 90% ) x 4
= 260%
比痛3 262% 低
數學話比我知, 貫通應該都要出痛3
除非會心溢出 / 打屬性傷害為主

另外, 如果隻怪細, 貫通彈hit數少, 根本唔應該用貫通
仲比較咩技能可以提升貫通傷害有咩意義
講緊你話弱特必出呀on9
cls 都2023年仲係度嘈貫通弱特
字都唔撚識睇學人講數據
講緊你個乜撚弱特係必出
我用成隻game同佢一樣兩窿既珠黎比得出係5HIT弱點個弱特3先贏渾身3
輕弩出渾身3得90%覆蓋率你唔好撚學人揸輕弩啦
兩個蟲技一個有無敵frame另一個長距離橫移90度仲有buff
你唔係要用個碌黎避招咁撚on9嘛? 定係要收刀黎避?

去到呢個version仲有好撚多技可以俾你谷到把爵銀上90%會心
出弱特仲會突左出黎兼唔係長期發動到
唔講迅龍呢D極端例子屈你機
天彗, 棘茶, 金銀火呢D你又係下下貫到5hit弱點呀?

唔好同我講呢D怪轉走個弱點同我計數呀
你話弱特必出架
字都唔撚識睇學人講數據
講緊你個乜撚弱特係必出
我用成隻game同佢一樣兩窿既珠黎比得出係5HIT弱點個弱特3先贏渾身3
輕弩出渾身3得90%覆蓋率你唔好撚學人揸輕弩啦
兩個蟲技一個有無敵frame另一個長距離橫移90度仲有buff
你唔係要用個碌黎避招咁撚on9嘛? 定係要收刀黎避?

去到呢個version仲有好撚多技可以俾你谷到把爵銀上90%會心
出弱特仲會突左出黎兼唔係長期發動到
唔講迅龍呢D極端例子屈你機
天彗, 棘茶, 金銀火呢D你又係下下貫到5hit弱點呀?

唔好同我講呢D怪轉走個弱同我計數呀
你話弱特必出架
明明佢自己都計哂數講哂個情況出黎弱特有條件會輸
呢個情況仲必乜撚野出
你有無睇清楚我之前講過D乜
我係回覆
『反正而家用少咗弱特,因為自己唔係肯定打得中弱點,直接用見切升上去,依家會心太易砌,可以考慮埋用弱特定會心』
『弱特必出』意思係指『對比見切, 弱特更好』
因為『打怪唔打弱點呢個行為係唔理想』

計錯數之餘, 仲要斷章取義
真係廢事再同你講

弱特3 7hit中5hit弱點先贏到渾身3
仲要講緊打3hit以下弱點就極速收皮
你屠龍係咪奧蘇利雲咁要左度右度度到打中哂弱點先肯射果D人黎?
對比緊見切同痛果時, 無啦啦拎個渾身出黎?!
我就計多次比你睇

BTW 你條數有錯:
1. 超3 會心收益係40%增傷
2. 你無計肉質
3. 渾3唔可以當佢全程都發動, 我假設渾3覆蓋率90%

同樣3hit中弱點45肉質, 4hit中非弱點25肉質
渾3期望傷害係:
45% x ( 1 + 40% x 30% x 90%) x 3 + 25% x ( 1 + 40% x 30% x 90% ) x 4
= 260%
比痛3 262% 低
數學話比我知, 貫通應該都要出痛3
除非會心溢出 / 打屬性傷害為主

另外, 如果隻怪細, 貫通彈hit數少, 根本唔應該用貫通
仲比較咩技能可以提升貫通傷害有咩意義
講緊你話弱特必出呀on9
你有無睇清楚我之前講過D乜
我係回覆
『反正而家用少咗弱特,因為自己唔係肯定打得中弱點,直接用見切升上去,依家會心太易砌,可以考慮埋用弱特定會心』
『弱特必出』意思係指『對比見切, 弱特更好』
因為『打怪唔打弱點呢個行為係唔理想』

計錯數之餘, 仲要斷章取義
真係廢事再同你講

繼續兜
仲有你話個乜撚野弱點倍率計1.4, 係呀, 出埋超心咪1.4
我淨係拎弱特同渾身比咋, 我有講過出埋超心?

出埋超心個結果會唔同架?你計乜鳩呀係度?

計埋個超心3俾你有分別咩?
咪又係7hit打5hit先贏

不如好似以前有位巴打咁講
你可以下下做到條龍訓低任你砌貫哂5hit弱點咪必出囉
請問你條數點計?
我成條算式就寫晒出黎
你又唔指出我條式有咩錯處

超3下真係條數會唔同
你可以自己計多次
弱點期待值 / 非弱點期望值 = 360 / 300
弱點期待值 / 非弱點期望值 = 336 / 336
呢個已經錯晒
原來弱點同非弱點個肉質係一樣
睇黎你玩隻芒亨同我玩果隻唔同

我就自己砌個excel表一撳就出結果
下面我自己假設埋一飛貫通彈入面7hit打中幾多hit弱點個效益係點

超心0 會心倍率x1.25
超心3 會心倍率x1.4

兩邊一齊x1.25->x1.4個對比結果有乜撚野唔同

計埋個超心3俾你有分別咩?
咪又係7hit打5hit先贏

不如好似以前有位巴打咁講
你可以下下做到條龍訓低任你砌貫哂5hit弱點咪必出囉
弱點期待值 / 非弱點期望值 = 360 / 300
弱點期待值 / 非弱點期望值 = 336 / 336
呢個已經錯晒
原來弱點同非弱點個肉質係一樣
睇黎你玩隻芒亨同我玩果隻唔同

條式用緊個基本功擊力300搭弱特3同渾身3個期望值計番發動到弱特同發動唔到個期望值係幾多又同我講未計肉質

咁你咪自己乘埋個肉質落去囉
兩組數照乘相同倍率會唔會影響到7hit打5hit先贏呢個結果呀?
同乜田嘈計數
你係咪以為唔出個弱特就唔會發動到個超心x1.4咁撚on9?
個弱特講緊中弱點+50%, 唔中係+0%
渾身係全程+30%

你搵哂最高危險度果堆怪, 夠大夠好貫喇掛?
試到哂有邊隻出弱特3係贏哂渾身3既再話我知
即係講緊你下下可以做到7hit打哂5hit弱點
你條數錯得好恐怖
1. 無視肉質
2. 弱特打非弱點會心率係0%
真係有人上釣
係咪睇唔到我句野? 我上面有寫

出渾身3得90%覆蓋率唔好撚學人揸輕弩啦on9
95%覆蓋都仲係痛3高攻D

另外, 我係講緊你計錯數
錯就認啦OK?
sorry, 我渾3覆蓋率係100%
你有冇檢討過自己點解要靠個碌黎避招?

講撚到明齋計個技黎對比個效益
冇計超心3又話錯, 冇計肉質又話錯
兩組數乘埋個相同倍率會唔會影響到7-0hit個結果呀?
你乘乘下弱特個3hit會無啦啦贏到渾身3咁撚叻架?
識數學基本概念未
暗黑推post大法好
唔係呀, 佢識計架
不過就識利用數據黎導鳩人咁囉
講唔贏我個結論咪要拎操作呢D覆蓋率黎同我比
我都仲未同佢計弱點係尾果D

不過佢都兜到去
"弱特係必出 = 對比見切, 弱特更好"
先唔計佢唔撚識中文先
我第一次見人係用見切3同弱特3比
如果渾3 100%覆蓋, 係我個模型度
的確係比痛3高攻
我自問PS不足, 做唔到100%覆蓋

另外, 我就指出你條數有地方計錯
你又指唔出我條數有咩地方計錯
到底邊個先係計錯果個我就唔講啦

P.S. 自問接收過數學訓練比一般人多
你不如訓練下自己隻閪手好過啦
去到SB俾埋個無敵frame蟲技你仲要靠消氣避招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞