[NS/PC] Monster Hunter Rise:Sunbreak (140) 1001唔開post玩咩都中bug

1001 回覆
0 Like 5 Dislike

-Sunbreak 更新路線圖-

https://mhrise.wiki-db.com/sim/
-MHR:SB混裝器-

https://youtu.be/auPbfUrqvbc

隨從教學

https://youtu.be/o9Xmmn6bWww

貓飯檢證

-DLC已發售-
Also available on PC(Steam)

-官方網站-
https://www.monsterhunter.com/rise/hk/
https://www.monsterhunter.com/rise-sunbreak/zh-hk/

-Q&A-

----------------------------------------------------------------------------------------

Q: 唔同版本有咩分別?可唔可以連機?
A: 日版 港版Rise只可用日版 港版Sunbreak 美版只可用美版Sunbreak
兩隻都有中文
Switch MHR冇分ser 全版本可以連機 (需要Nintendo Switch Online)

Q: 新手用咩武器好?
A: 14種武器各有長短 試下打村任熟習下

Q: 點拎特典?
A: 神火村:火芽左邊隻貓郵差>新增內容
艾爾卡多:朧右邊隻貓郵差>新增內容

Q : 點係地圖閃燈俾隊友睇
A : 係場地入邊禁住-號放大地圖,再禁-號

Q : 殺完大怪之後動畫點Skip ?
A : 兩下B制

Q : 隨從廣場點先開放?
A : 要行一次先會開到,係火芽面向個位直行到橋尾

Q : 神火卷點拎?
A : 村5星後連續完成任何村任25次以上,村長會派
或者刷活動 上位 風神再臨 都會跌1-3張

Q : 海境S/X點出?
A : 玩交易船

Q : 貓其實有咩技最好
A : 兩個技必要
- 強化咆哮 +30%會心
- cooldown時間一分鐘, 成鋪大部份時間都會發動緊

- 強化太鼓 x1.05倍攻, x1.2倍防
- cooldown時間90秒

Q : Sunbreak買PC版定Switch版
A :
1. 邊面多FD
2. 使唔使拎出街/拎住玩
3. 對畫質fps要求高唔高
都係考慮依3點,反正MHR打到雷神都係幾日既事

Q : 影相任點解?
A :
盾蟹:兩隻爪縮埋嗰個防御動作
剛纏:插地下變火拳+水拳
貓頭鷹(4選3):
自己個隻(任務counter)
白貓頭鷹(司令個塊板上面)
白貓頭鷹幼兒(城頂)
藥師個隻

Q : 點解明明有半格紫斬 出到黎都係得白斬?
A :
黃箭咀係0匠斬味 白箭咀係匠5斬味
下次咪再AAAAAA走哂啲教學佢

Q : 點解打晒EX任都係得藍tick?
A : 要打過最少一隻普通MR怪先會出對應既傀異EX怪

Q : EX5,6點樣出
A : 傀異探究:
lv51以上既EX4隨機出EX5既怪
lv71以上既EX5隨機出EX6既怪
常駐傀異任:
Lv81解鎖EX5
Lv111解鎖EX6

Q : 點解我見唔到傀異克服霞龍?
A : MR110同黑鬼講完野響M6出,唔屬於傀異任務

-Tips-
1. 有咩睇咗獵人筆記/心得先

2. 連機嫌眼花可以熄特效

3. 隨從廣場有棵樹可以爬上去,每次完任都有嘢可以執
(**可以儲一陣先執 唔洗每次去攞)

4. 撳實L1左下角個小地圖可以睇到詳細地圖示記咗嘅嘢,搵礦有小小用

5. 礦有唔少都喺啲勁高嘅地方,要用翔蟲飛嚟飛去,可以配合L1地圖去搵

6. 船艇牡蠣:寒冷群島搵 / 狐火鬼燈:大社遺跡搵

7. 村任2★ 上 3★要去一去隨從廣場(村右邊過橋)同寵物店老闆吹水

8.村任打完5星,會有個特別許可任務
連續狩獵打完火龍雷狼同泥翁就可以直接打集會個hr4既首領青熊獸百龍夜行,打完直上hr4

9. 集會所任務出發前記得食團子(即係上幾代既貓飯)

10 : 入左場地之後,-號可以進入地圖,再L及R睇到好多資訊

11: 下位唔駛諗砌裝,堆高個防就夠

12: ZL+ZR可以直接向瞄準既地方飛

13: 得閒打下盟勇任,會出王國騎士票券同解鎖王國武器同NPC裝備

------------------------------------------------------------------

-開潛艇(農場)教學-

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=159411

------------------------------------------------------------------
無人玩了
lm
me 岩岩先玩
玩咗陣已經頂唔順😂唔明你班任豚點頂🥶
返去玩MHW了😂😂😅
W世一
RISE狗也不屌
lm
個人建議刷咗手同腳先
現版本洗得出奮鬥洗唔出狂化
如果手/腳出到奮鬥配裝唔洗綁死墮天5件
可以配炎王/銀火 彈性好多
依家4+1

但血氣迫住要用爵銀身 血珠要成180先開 又無得叫fd開
以前以為刷玉/鱗係地獄
依家先知原來刷傀異lv 先係地獄
我覺得還好喇
果時一日打一兩個lv,而家都輕鬆200

依家125 lv ,要刷邊隻/邊個任 升傀異會快啲
想知最快點刷護石?

讀save?
1001又唔開post
用迅煉丹囉
有冇教學,網上好多version咁
邊個任打得快未邊個任
來來去去都係角龍+爆撚或者棘龍+爆撚
留名

咁撚大個人開po都唔撚識
依家仲有得洗咩

如果刷素材既咪冇腦冰重弩打角龍
所以未叫佢用迅煉丹
番工呀大佬
太耐無打
以為有新任可以快過角龍+爆撚
穩定4-5分鐘一場真係無咩選擇
打落感覺好,肉質靚
係難得優質既種族滅絕對象
真,最多補轉彈藥
有個克服霞龍2人30分任幾好刷,好似有差唔多800定900pt
靠佢刷到上220順便農埋破龍骨 重弩3-5分鐘一場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞