一棒打醒年輕人 晉身中產買樓必學三招

246 回覆
30 Like 151 Dislike
根本香港就係一個迫人炒賣投機嘅地方
當然仲有啲人好proud of自己點捱成世捱到五勞七傷

風骨
on9
月入兩萬點過壓測 求解答

兩個人買囉

兩個人買囉

邊度搵第2個人 要直系/ 兩夫婦
篇文又講得幾合理
不過香港啲老闆會俾高人工先算啦
仲要有啲傻仔自報一萬以下嘅價都有

排公屋
4年「上樓」,到時你萬五蚊起薪果班加到兩萬未呀?
[
quote]

唔食煙、唔搭的士、唔去旅行、冇飲Starfuck、已經用緊$78 plan,仲可以點慳 [/quote]

一日一包煙食足三百六十五日,過多幾年已經死得。冇必要買樓
他認為年輕人在香港置業是必須的,除非父母已有物業,且他們是獨子,父母去世後可擁有該物業。
發現個post成功地約樓價高個問題skip左
BTW 佢為一個普通人 假設要兩公婆做埋pt 一個月唔休息先買到 呀唔係 係有份首期 有機會入市 好多人都覺得無問題果下先好
[
quote]

唔食煙、唔搭的士、唔去旅行、冇飲Starfuck、已經用緊$78 plan,仲可以點慳

[/quote]

我識有d人係咁
你死佢都未死
[
quote]

唔食煙、唔搭的士、唔去旅行、冇飲Starfuck、已經用緊$78 plan,仲可以點慳

我識有d人係咁
你死佢都未死[/quote]
兩包都大有人在
我儲夠錢比首期

但香港一個咁富裕既社會
普通市民連揾一個安居之所都要花盡半生儲蓄 , 再用餘下半生去供
然後d人同你講係咁ga la

上左岸既爽皮 又指指點點
大部分人所求既 都係 正常工作
放假時有得休息 得閒去旅行玩下
有個安居之所
其實 個要求好基本姐
點解響呢個社會 變得咁奢侈

為左樓呢樣野
好多人痴晒線

不過我覺得儲蓄係必需 因為你唔知機會幾時黎

有d 1999
你叫佢地為買樓兼職佢地又話做樓奴架啦!

總之日日吃喝玩樂,一年去6次旅行,返學hea 讀,返工hea 做

買唔到樓賴政府就得啦, 大條道理有藉口反又唔駛做又唔駛慳!個責任係政府到,繼續唔駛用腦做人!

幾好都有!
其實佢係冇講錯
呢個年代無父幹想上車的確係要死捱死慳
但年輕人一定屌寧願旅行都唔想無人生

點解做人一定要上車

你地真係覺得唔上車唔緊要就好啦!,但唔好一路敗家去旅行,一邊屌政府唔幫你上車!

總之日日吃喝玩樂,一年去6次旅行,返學hea 讀,返工hea 做

買唔到樓賴政府就得啦, 大條道理有藉口反又唔駛做又唔駛慳!個責任係政府到,繼續唔駛用腦做人!

幾好都有!

有人計過條數根本去唔去旅行唔係關鍵,
樓價、人工、物價呢啲呃唔到人,
咁都要選擇性失明
其實佢係冇講錯

點解做人一定要上車

你地真係覺得唔上車唔緊要就好啦!,但唔好一路敗家去旅行,一邊屌政府唔幫你上車!

冇屌過不嬲屌冇全民公屋
返緊一份full time,叫人再搵多份pt做

條友幾耐冇返過工

大把人番緊full time 放工去讀埋個學位課程

夜晚9點半時段去8大行下啦!
個世界係點你知唔知架!

成日話人離地,廢青堅係最離地!

幾好都有!

有人計過條數根本去唔去旅行唔係關鍵,
樓價、人工、物價呢啲呃唔到人,
咁都要選擇性失明

系啦系啦,咩叫積少成多?去一次就話吾關鍵啫,呢家個個都一年去幾次。 隔離post都話港人去日本平均日洗1800,去五日都一萬啦
屌痴線
首期畀完唔駛供咩
其實佢講得幾好
點解咁多負評

係高登 連登 呢d 地方叫人上進,傻的嗎?

開個post 吃喝玩樂 唔駛用腦就全部正評
你地唔撚上進d 點揾到錢接佢地升撚左唔撚知幾多球既樓呢
其實佢係冇講錯

你唔去旅行都買唔到樓

所以你揀左用錢去旅行再怨買唔到樓?
咁咪即係得把口
根本無為買樓捱過苦但怨樓價高買唔到樓

呢班人未慳過未努力過未試過就係度嘈!

佢地如果唔係信錯垃圾蘋果等支爆,可能會正常d 既!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞