一棒打醒年輕人 晉身中產買樓必學三招

246 回覆
30 Like 151 Dislike
佢講野都算合理, 不過香港地就係咁多, 日日150侵略者, 加一年萬幾個待侵略者
唔解決樓價長升長有
成篇野叫你地放工後,做下KFC M記、pizza hut....就可以買到樓了
自己上晒岸叫人死慳難慳買樓

自己上哂岸叫人托市
其實佢係冇講錯
呢個年代無父幹想上車的確係要死捱死慳
但年輕人一定屌寧願旅行都唔想無人生

點解做人一定要上車

冇話一定要 各有各選擇
但如果冇父幹想上車咪要咁捱

係其他地方,就算係中國都唔使啦
返緊一份full time,叫人再搵多份pt做

條友幾耐冇返過工

你老味我正職兩萬,放假連裝修/保安都做埋先搵兩萬五,扣埋個19強姦金/車費/食飯/保險,連20k都無,比埋6k家用零娛樂消費,2k學債,每個月先儲得12k...

仲講儲錢買樓?一個星期返足七日,儲錢醫大病都唔夠啦仆街
月入10萬先中產
咁我屋企月入7,8萬係咪無產階級
有冇得申請公屋
點樣同父母同住儲錢買樓呀?(過二百萬即out)

佢講既野算無乜離地
起碼佢係叫人年輕既時候唔好花咁多購買力係無謂野

但你唔買嘢,啲公司點出糧畀員工?員工無糧出點儲錢?講真,一個人買好多嘢都係即興,唔係認真考慮過有無必要性。
佢講果d都係正路野.....但根本問題係樓價太高. 但個個依家掉翻轉要後生仔為左個政府解決唔到既問題放棄人生。
其實我幾中意連登仔既思維
及時行樂 一定係襯後生去玩啦
到時大左要結婚咪租樓囉 冇問題架
唔係既話我地呢班依家捱得咁辛苦既人點之後加你地租

你肯定你係依家捱得辛苦

之後樓值一跌
日本好例子

自己上哂岸叫人托市

賭博默示錄
富人最怕自暴自棄的窮人,真係講中晒
叫人慳錢晉身中產
得中產資產 冇中產嘅消費 冇中產嘅生活 叫咩中產

人嘅高低同生活享受並唔係咁簡單用高中低無產可以分到
山係石頭 海係水
呀媽係女人
D錢要碌架嗎,唔碌邊會大。
但唔儲邊有錢愛黎碌
成篇文淨係講唔好咁早買車嗰句會幫到人
其他根本廢話

儲錢向來講兩樣野,開源、節流
提高主動收入或者買入資產等升值
減少不必要開支或犧牲當前生活條件,以換取將來更好條件

依兩樣野既原理人人皆曉,差在肯唔肯做
明左之後好多垃圾書唔洗睇,例如某本XX後百萬富翁

就係講係人都知要開源節流
佢一係無俾方法,一係就離哂地
得遲買車呢個真係可行而有用

事實係好多年青人連開源節流既概念都無
佢地會諗慳錢唔去旅行喺「而家既環境」都買唔到樓
但又無諗過自己日後會升職,而家儲起既錢對未來會有用

老老實實,香港樓貴我諗無人反對
但我最唔明係點解有人會唔儲錢,儲錢都唔一定要買樓啫
點都有一日要用到

無一個achievable嘅目標,點解要儲錢
錢一路會眨值,點解唔喺錢有最高購買力時用咗佢去尋開心
人亦越嚟越難滿足,喺有最高購買力嗰時為自己帶來最高嘅satisfaction,好正路姐

講通漲率現在點都低過上世紀7-80年代
一般投資下跑贏通漲3%唔係難事(當然要承受風險)
經濟唔會永遠向上 總會有調整
無人確保到黎緊10年20年經濟點走
萬一經濟下行時 錢就係救急用既野
萬一比人炒左 定屋企人有咩急需都可以解燃眉之急
所以我唔覺得無一個目標就唔洗儲錢
而且錢唔單止係買樓的 可能第日投資又好攪生意又好 咩都係需要錢去做
成篇文淨係講唔好咁早買車嗰句會幫到人
其他根本廢話

點都有一日要用到

人亦越嚟越難滿足,喺有最高購買力嗰時為自己帶來最高嘅satisfaction,好正路姐

講通漲率現在點都低過上世紀7-80年代
一般投資下跑贏通漲3%唔係難事(當然要承受風險)
經濟唔會永遠向上 總會有調整
無人確保到黎緊10年20年經濟點走
萬一經濟下行時 錢就係救急用既野
萬一比人炒左 定屋企人有咩急需都可以解燃眉之急
所以我唔覺得無一個目標就唔洗儲錢
而且錢唔單止係買樓的 可能第日投資又好攪生意又好 咩都係需要錢去做

算啦巴打,有啲連登仔就算講咩都冇用架喇,佢地剩係識用及時行樂、買唔到樓做藉口去玩晒啲錢,咪由佢地將來要用錢果時問人借先知慘lor﹐你再講道理都係話你離地架喇

之後樓值一跌
日本好例子

樓市跌咪再買多楝
冇講可以點做兼職,而家呢個年代一般文職最早都要六點收工,做夜更保安?捱幾年命都冇埋,有錢冇命享

點都有一日要用到

咁點解唔去做適當既投資?
財富係你手上 點用係自己既選擇
及時行樂係你既選擇
到時要買樓無錢唔好喊
哩個社會 息者生存

做得及時行樂嗰班基本上都放棄咗買樓

每個人嘅價值觀都唔同
我自己喺現時嘅收入同樓價比例下係點都唔會買樓
儲到辛辛苦苦有個首期又要供
份工又唔係穩定收入,按揭成數低
供樓嗰期收入又唔可以跌

我真係寧願使哂啲錢開心咗去算

即係咁,條路自己揀,唔好再怨有冇自己地方住同私人空間就ok
冇講可以點做兼職,而家呢個年代一般文職最早都要六點收工,做夜更保安?捱幾年命都冇埋,有錢冇命享

而家穩陣股票收息、或者網店咁流行,你肯發掘下實有辦法,問題係有冇咁嘅心思揾被動收入

自己上哂岸叫人托市

賭博默示錄
富人最怕自暴自棄的窮人,真係講中晒

有錢佬最驚你唔同佢做奴隸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞