一棒打醒年輕人 晉身中產買樓必學三招

246 回覆
30 Like 151 Dislike
其實佢係冇講錯
呢個年代無父幹想上車的確係要死捱死慳
但年輕人一定屌寧願旅行都唔想無人生

篇文無講話唔可以去旅行 唔好亂屌
阿媽係女人
其實點先算係專業人士?
係外國做緊地質堪探 但人工唔高算唔算專業人士?

文中嘅專業人士係指人工高
你倒屎有十萬月薪都可以做專業人士
其實佢係冇講錯
呢個年代無父幹想上車的確係要死捱死慳
但年輕人一定屌寧願旅行都唔想無人生

篇文無講話唔可以去旅行 唔好亂屌
同埋幾認同篇文 例如一部iphone真係可以用好耐 同埋唔好咁易買車
篇文又講得幾合理
不過香港啲老闆會俾高人工先算啦
仲要有啲傻仔自報一萬以下嘅價都有
WTF
又係呢d老生常談
講真,掉返轉叫你o係呢個世代由零開始,你一9早收左皮啦。
叫人做full time 再加part time, 你估做公務狗準時5點幾放呀?7,8點先放都攰到仆街啦,做條毛?

離撚哂地
第4招:阿媽係女人
同埋以前好多家庭都係
老豆打番工 足夠 供樓 生活開支 同家用
無咁多入息既
都係碼有層公屋 唔會有人同你搶
日日150個走落黎 物價同樓價貴就一定嫁啦
塊餅得咁大 但係就愈黎愈多人食
文章報導果位人兄佢講得岩
你要買樓 你既人生就係生存 唔係生活
息者生存
睇連登仔分享買樓心得係一種享受
發動無產階級鬥爭
想一棒打撚死佢多啲

鳩噏多過呼吸
就算20多歲已於大學任教,亦需至30歲後才成功置業。 此post已完

讀完PhD 過埋postdoc都前唔多30
莊太量藉此例子建議,打工仔應於工餘時間增加自己的收入。

香港地正常一份fulltime例牌ot冇補水加地鐵等四班車,放工已經攰到想死啦仲邊有力返多份
屌你咩 而家咩年代
點解成日都要用三四十年前果種想法
只要唔食唔訓每日工作24小時不出10年就出到車
返緊一份full time,叫人再搵多份pt做

條友幾耐冇返過工

之前我係第二個post講過
而家買樓難度同八十年代比難左四倍(樓價/收入比例)
打多幾份pt就得

無ot 返工出門口到放工已經7am-8pm
又係呢d戇鳩文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞