一棒打醒年輕人 晉身中產買樓必學三招

246 回覆
30 Like 151 Dislike
冇講可以點做兼職,而家呢個年代一般文職最早都要六點收工,做夜更保安?捱幾年命都冇埋,有錢冇命享

而家穩陣股票收息、或者網店咁流行,你肯發掘下實有辦法,問題係有冇咁嘅心思揾被動收入

一堆人衝去做既野係注定失敗
冇講可以點做兼職,而家呢個年代一般文職最早都要六點收工,做夜更保安?捱幾年命都冇埋,有錢冇命享

而家穩陣股票收息、或者網店咁流行,你肯發掘下實有辦法,問題係有冇咁嘅心思揾被動收入

一堆人衝去做既野係注定失敗

睇你賣咩咋喎
你賣個個人都做到既野你呢世做咩生意都唔會發達
咩都假, 香港炒炒賣賣就最搵到食
當然唔係個個都鍾意呢d對社會無甚貢獻既行為

對社會無貢獻先可以達到對自己最有貢獻
完全感受到連登仔同啲廢老無分別。
後生就盡情享樂,唔儲錢。
老咗就靠食政府福利,食到死。

就係因為連登仔唔夠老唔夠廢唔夠窮先搞到有依d post
係香港生活,你一係做最頂層既人(但事實上誠哥都唔敢講野,提名特首唔敢提,投完票都唔多敢開名)
一係你就做地底泥拎綜援
你做夾係中間果堆人?班地底泥笑緊你慢慢捱啦你

係香港生活,你一係做最頂層既人(但事實上誠哥都唔敢講野,提名特首唔敢提,投完票都唔多敢開名)
一係你就做地底泥拎綜援

and just walk into the wild

對社會無貢獻先可以達到對自己最有貢獻

咩野對自己最有貢獻
儲得咁撚辛苦跟著一9比晒地產佬,跟著就好自豪咁同人講有樓要供,我食撚左佢條氣仲順啲

一係你就做地底泥拎綜援

已經可以想像到老咗既連登仔,
日日窮食,靠老綜一日一百蚊開飯,
睇病用醫療劵,貴少少嘅藥用唔到,
然後一有大病唔夠錢醫,因為後生時恥笑保險狗連份正常少少既醫保都冇

保險呢家野到你需要既時候就claim唔到錢
其實佢係冇講錯
呢個年代無父幹想上車的確係要死捱死慳
但年輕人一定屌寧願旅行都唔想無人生

點解做人一定要上車

捱幾十年供養地產商

一係你就做地底泥拎綜援

然後一有大病唔夠錢醫,因為後生時恥笑保險狗連份正常少少既醫保都冇

哩班人最好笑嘅係依賴哩個社會
又不甘於跟社會規則 但又去跟
一係毀滅佢
二係脫離佢
三係改變佢
四係玩贏佢
五係打鍵戰

一係你就做地底泥拎綜援

哩班人最好笑嘅係依賴哩個社會
又不甘於跟社會規則 但又去跟
一係毀滅佢
二係脫離佢
三係改變佢
四係玩贏佢
五係打鍵戰

佢地會賴老豆老母做乜生自己出嚟,窮人生仔正仆街
有得揀佢地應該想捐返入老母個閪度唔出來

佢哋冇噉嘅行動力
佢已經無講大部分人唔想/唔啱 聽既說話
例如:唔好去旅行 換電話之類

已經算易入耳
都仲有咁多負評
其實佢講得幾好
點解咁多負評

基本上係一班精英階級增加奴工嘅方法 佢畀個希望你 你付出更加多嘅勞力 增加勞工供應 薪金成本減低 勞動為精英階層創造財富 勞工嘅錢去買被媒體吹奏成必需品嘅奢侈品 再望返生產線 其實產能一早過剩 荒謬至極

好精警
其實佢講得幾好
點解咁多負評

基本上係一班精英階級增加奴工嘅方法 佢畀個希望你 你付出更加多嘅勞力 增加勞工供應 薪金成本減低 勞動為精英階層創造財富 勞工嘅錢去買被媒體吹奏成必需品嘅奢侈品 再望返生產線 其實產能一早過剩 荒謬至極

好精警

啱呀,我係你就唔好繼續玩呢個咁荒謬嘅遊戲啦

其實只要你放得低家庭物慾 唔係冇可能

『你是日本人嗎?』他問

『不是,我是台灣人。我叫Chung。你呢?』

『我來自日本,我叫山田。』

『所以你從哪裡開始?』

『我從卡加利騎過來。』

我看了他的單車跟行頭,都很破舊,肯定不只從卡加利開始,所以我問他一開始從哪裡開始。他說從上海。已經騎了兩年了,打算再騎四年。我們兩個站在路邊不好聊,所以我邀他找個地方坐坐,剛好旁邊有間小銀行,小銀行外有階梯。我們停好單車後做到階梯上聊天。

『所以你從上海開始後去過哪裡?』我問

『我從上海開始,然後去越南,寮國,泰國,然後到馬來西亞,印尼,然後到印度,在印度待了六個月,然後到塔吉克斯坦,亞美尼亞,克吉克斯坦,然後我本來要去土耳其,可是那時候要冬天了,所以我沒去土耳其。』

『喔!對!土耳其冬天很冷』我心想

『我去俄羅斯。』他接著說

『你去俄羅斯!!?』我張大眼睛看著他

『對!我去俄羅斯』他哈哈大笑

『你在冬天的時候去俄羅斯』我不可置信地再問一次

『對!我去俄羅斯,然後去芬蘭,瑞典,挪威。零下三十度』他笑得更大聲,他的笑容很燦爛。

『我可以看你的照片嗎?』我問

『我沒有手機』

『相機呢?』

『沒有』

『電腦?』

『沒有,我身上唯一的電子產品就是這個。』他秀出他的手錶,一個很普通看起來像是在夜市一百塊就買得到的電子錶。

『FREE』他大笑

『我離開日本的時候銀行有8000美金左右,我用那8000美金一直活到現在,然後我要繼續用這些錢再過四年。』他接著說。

『8000美金要在世界上旅行六年?』我問

『對!你覺得如何?哈哈哈!』

『那你的腳踏車呢?你總得買一台腳踏車吧。』我問道。

『我的腳踏車是撿來得,哈哈哈。』他真的很喜歡笑。

『那你有兄弟姊妹嗎?』我問道。

『沒有,我是獨生子。』

『你的父母呢?他們怎麼想?』

『他們說:You go. Go crazy. 哈哈』

我笑了出來

『不過只工作了四個月就出來了,真瘋狂。』我說道。

『我不想活在那個Fucking System裡面。』他收起笑容。

『每個人想的都是賺大錢、買大房子、買大車子,這個世界不該是這樣的。』

『很多人說我這樣什麼都沒準備就去極寒地帶很危險,可是我不怕,我並不怕死,Chung,什麼是死亡?對我來說如果你的靈魂死了,那才是死亡。你知道嗎?在歷史上很多大人物他們並沒有死,他們地精神活在我們的靈魂裡,對我來說他們永生不死,我要成為像那樣的大人物,改變這個世界。』

『雖然我活在貧窮裡,可是我的精神、我的靈魂是富有的。』
佢講緊既野我year 1個陣已經做緊
但有少少出入

用excel計月入、年收入,但儲7成,得3成係用
收入分配:
1. 食(日日帶飯,假日預最多出街食150)
2. 搭車
3. 出去學語言學費/興趣班/旅遊小基金
4. 水電
5. 信用卡月結
6. 網上subscription(e.g. Adobe, Evernote, apple music, nOW TV)
7. 間中接Freelance既額外收入儲一半,另一半做零用
8. 應急/睇醫生/還學貸

如是者每月可以儲4500-9000不等
我諗我出年正式出黎做野應該會仲慳
儲埋投資,儲夠本金開診所,完

條路自己揀,過幾年唔好怨點解俾同年齡嘅人拋離就得。
其實佢講得幾好
點解咁多負評

好精警

啱呀,我係你就唔好繼續玩呢個咁荒謬嘅遊戲啦

其實只要你放得低家庭物慾 唔係冇可能

『你是日本人嗎?』他問

『不是,我是台灣人。我叫Chung。你呢?』

『我來自日本,我叫山田。』

『所以你從哪裡開始?』

『我從卡加利騎過來。』

我看了他的單車跟行頭,都很破舊,肯定不只從卡加利開始,所以我問他一開始從哪裡開始。他說從上海。已經騎了兩年了,打算再騎四年。我們兩個站在路邊不好聊,所以我邀他找個地方坐坐,剛好旁邊有間小銀行,小銀行外有階梯。我們停好單車後做到階梯上聊天。

『所以你從上海開始後去過哪裡?』我問

『我從上海開始,然後去越南,寮國,泰國,然後到馬來西亞,印尼,然後到印度,在印度待了六個月,然後到塔吉克斯坦,亞美尼亞,克吉克斯坦,然後我本來要去土耳其,可是那時候要冬天了,所以我沒去土耳其。』

『喔!對!土耳其冬天很冷』我心想

『我去俄羅斯。』他接著說

『你去俄羅斯!!?』我張大眼睛看著他

『對!我去俄羅斯』他哈哈大笑

『你在冬天的時候去俄羅斯』我不可置信地再問一次

『對!我去俄羅斯,然後去芬蘭,瑞典,挪威。零下三十度』他笑得更大聲,他的笑容很燦爛。

『我可以看你的照片嗎?』我問

『我沒有手機』

『相機呢?』

『沒有』

『電腦?』

『沒有,我身上唯一的電子產品就是這個。』他秀出他的手錶,一個很普通看起來像是在夜市一百塊就買得到的電子錶。

『FREE』他大笑

『我離開日本的時候銀行有8000美金左右,我用那8000美金一直活到現在,然後我要繼續用這些錢再過四年。』他接著說。

『8000美金要在世界上旅行六年?』我問

『對!你覺得如何?哈哈哈!』

『那你的腳踏車呢?你總得買一台腳踏車吧。』我問道。

『我的腳踏車是撿來得,哈哈哈。』他真的很喜歡笑。

『那你有兄弟姊妹嗎?』我問道。

『沒有,我是獨生子。』

『你的父母呢?他們怎麼想?』

『他們說:You go. Go crazy. 哈哈』

我笑了出來

『不過只工作了四個月就出來了,真瘋狂。』我說道。

『我不想活在那個Fucking System裡面。』他收起笑容。

『每個人想的都是賺大錢、買大房子、買大車子,這個世界不該是這樣的。』

『很多人說我這樣什麼都沒準備就去極寒地帶很危險,可是我不怕,我並不怕死,Chung,什麼是死亡?對我來說如果你的靈魂死了,那才是死亡。你知道嗎?在歷史上很多大人物他們並沒有死,他們地精神活在我們的靈魂裡,對我來說他們永生不死,我要成為像那樣的大人物,改變這個世界。』

『雖然我活在貧窮裡,可是我的精神、我的靈魂是富有的。』

如果放得低物慾就唔洗消費至上,一年去幾次旅行啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞