一棒打醒年輕人 晉身中產買樓必學三招

246 回覆
30 Like 151 Dislike
其實佢講得幾好
點解咁多負評

係高登 連登 呢d 地方叫人上進,傻的嗎?

開個post 吃喝玩樂 唔駛用腦就全部正評

過幾年俾同齡嘅人拋離就妒忌人。
你叫佢地為買樓兼職佢地又話做樓奴架啦!

總之日日吃喝玩樂,一年去6次旅行,返學hea 讀,返工hea 做

買唔到樓賴政府就得啦, 大條道理有藉口反又唔駛做又唔駛慳!個責任係政府到,繼續唔駛用腦做人!

幾好都有!

有人計過條數根本去唔去旅行唔係關鍵,
樓價、人工、物價呢啲呃唔到人,
咁都要選擇性失明

系啦系啦,咩叫積少成多?去一次就話吾關鍵啫,呢家個個都一年去幾次。 隔離post都話港人去日本平均日洗1800,去五日都一萬啦

我當你一年去三次,一次使一萬,即係一年使三萬,十年使三十萬,
十年樓價升邊只三十萬,仲未計物價通漲。
你叫佢地為買樓兼職佢地又話做樓奴架啦!

總之日日吃喝玩樂,一年去6次旅行,返學hea 讀,返工hea 做

買唔到樓賴政府就得啦, 大條道理有藉口反又唔駛做又唔駛慳!個責任係政府到,繼續唔駛用腦做人!

幾好都有!

有人計過條數根本去唔去旅行唔係關鍵,
樓價、人工、物價呢啲呃唔到人,
咁都要選擇性失明

系啦系啦,咩叫積少成多?去一次就話吾關鍵啫,呢家個個都一年去幾次。 隔離post都話港人去日本平均日洗1800,去五日都一萬啦

我當你一年去三次,一次使一萬,即係一年使三萬,十年使三十萬,
十年樓價升邊只三十萬,仲未計物價通漲。

其實前面一直講緊個心態,月光族嘅野,我地應該唔會明

大洗係一個問題,但根本依家呢個環境你份糧都唔會夠供一層樓
除非你去炒樓炒股

呢度啲人講到買樓同去旅行只能二揀一,但本身只係香港先係咁唔正常
根本買樓唔應該靠儲
係應該靠搵更多錢

你十年都係萬幾二萬蚊,儲得嗰少少
但係如果你份工搵更多錢,你就唔洗靠節衣縮食去儲

做野要了解你做嗰行既career path
就算你做一個茶記水吧/廚師都好
你要知道你最多搵到幾多
打工唔會加你幾多人工,儲錢細細地開一檔,其實一定搵得多過你打工

任何行業都一樣
如果你話你嗰行係完全冇辦法搵更多,做死一世都係萬零兩萬

咁你仲唔轉行?
你一直唔郁係因為你喺一個「朝九晚八,餓唔死買唔到樓但有閒錢娛樂」既comfort zone

Comfort zone先係你最大既敵人
就算你覺得俾仆街老闆剝削,但係根本你就寧願繼續維持現狀,咁就好快過多幾年發覺自己三十歲都係搵好少錢

唔係應該搵更多既問題,係根本樓價已經升到脫晒節
以前倒垃圾都供得起層樓,點解依家就越做越窮?
條友九成唔識音樂
教人/練琴要花幾多時間
條友九成唔識音樂
教人/練琴要花幾多時間

其實鳩嗡前過隔離音樂系觀察下先出黎鳩嗡啦莊教授
買唔買樓都好,正常咁樣理財都應該既
買唔買樓都好,正常咁樣理財都應該既

唔得架,廢青會話無生活, 無青春。
其實呢個post 有樣嘢幾得意,有啲人永遠唔屌樓價幾咁離譜
而係以屌人廢青為樂,仲要有啲只係大家咁上下年紀

上左岸 old seafood
屌人最開心

屌人最開心

佢哋根本係度刺稻草人
話儲錢儲極買唔到樓
佢哋就立即跳去後生仔女唔儲錢,月光族......

屌人最開心

佢哋根本係度刺稻草人
話儲錢儲極買唔到樓
佢哋就立即跳去後生仔女唔儲錢,月光族......

佢地眼中 唔死慳死抵 走買樓 都係on9
根本樓價同人工脱節 無人講
做臭港人真係好撚慘 成世人為左個單位仔捱死一世都唔知為乜 當你地係到嘈緊應唔應該為上車慳錢打多份兼職時 有冇諗過做人究竟為左啲乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞