一棒打醒年輕人 晉身中產買樓必學三招

246 回覆
30 Like 151 Dislike
冇講可以點做兼職,而家呢個年代一般文職最早都要六點收工,做夜更保安?捱幾年命都冇埋,有錢冇命享

而家穩陣股票收息、或者網店咁流行,你肯發掘下實有辦法,問題係有冇咁嘅心思揾被動收入

做網店分分鐘隊晒成副心機時間落去都未必搞得起
咁都叫被動收入
其實我幾中意連登仔既思維
及時行樂 一定係襯後生去玩啦
到時大左要結婚咪租樓囉 冇問題架
唔係既話我地呢班依家捱得咁辛苦既人點之後加你地租

之後樓值一跌
日本好例子

樓市跌咪再買多楝

就係咁,啲人以為而家供樓嘅人用晒啲人工先可以搞惦,實情佔收入三成左右,而且買得樓理財同投資能力一定強好多,再跌只會係機會繼續買,唔肯儲錢果班永遠都係冇機會

樓價跌-->冇錢買,等跌多啲先啦
跌完再升-->又話人工點跟得上升幅
冇講可以點做兼職,而家呢個年代一般文職最早都要六點收工,做夜更保安?捱幾年命都冇埋,有錢冇命享

而家穩陣股票收息、或者網店咁流行,你肯發掘下實有辦法,問題係有冇咁嘅心思揾被動收入

做網店分分鐘隊晒成副心機時間落去都未必搞得起
咁都叫被動收入

我唔熟網店,只係有朋友可以幫人代購都可以每月賺多幾千,當然初頭擺嘅心機係多,但做熟左根本係唔洗花時間嘅事

唔講網店,你懶嘅買2800已經搞惦,重點係你有冇心思而已
香港就留返比你D中產後代慢慢玩
冇人話儲錢一定係買樓,儲錢只係等機會黎,你自己唔儲唔好話人做奴隸,路遙知馬力幾時都岩
減少消費->零售市況差->炒人->失業/一個人做兩個人野
放假都要做埋兼職揾錢,做足一至日,原來我生存就係為左打工比地產商賺

之後樓值一跌
日本好例子

樓市跌咪再買多楝

就係咁,啲人以為而家供樓嘅人用晒啲人工先可以搞惦,實情佔收入三成左右,而且買得樓理財同投資能力一定強好多,再跌只會係機會繼續買,唔肯儲錢果班永遠都係冇機會

巴打講得冇錯 其實兩個儲錢真正辛苦既得3,4年
儲到首期上樓供就輕鬆好多
但輕鬆唔得於可以亂使錢 都要再儲一筆後備資金作跌市時緊急援助或者再買樓之用

果陣儲首期 另一半去學新娘化妝
一個星期唯一一日假都跑去接job 一個月多成6-8k
呢d咪佢所講既pt囉

男既去炒下散 一日都有幾舊收 仲有免費飯食

至少我地果陣係咁捱過
叫人慳錢晉身中產
得中產資產 冇中產嘅消費 冇中產嘅生活 叫咩中產

人嘅高低同生活享受並唔係咁簡單用高中低無產可以分到

照佢講法最好用晒24小時去工作, 唔飲唔食唔玩就最好
到時有錢都無命享
叫人慳錢晉身中產
得中產資產 冇中產嘅消費 冇中產嘅生活 叫咩中產

人嘅高低同生活享受並唔係咁簡單用高中低無產可以分到

照佢講法最好用晒24小時去工作, 唔飲唔食唔玩就最好
到時有錢都無命享

就係講係人都知要開源節流
佢一係無俾方法,一係就離哂地
得遲買車呢個真係可行而有用

事實係好多年青人連開源節流既概念都無
佢地會諗慳錢唔去旅行喺「而家既環境」都買唔到樓
但又無諗過自己日後會升職,而家儲起既錢對未來會有用

老老實實,香港樓貴我諗無人反對
但我最唔明係點解有人會唔儲錢,儲錢都唔一定要買樓啫
點都有一日要用到

無一個achievable嘅目標,點解要儲錢
錢一路會眨值,點解唔喺錢有最高購買力時用咗佢去尋開心
人亦越嚟越難滿足,喺有最高購買力嗰時為自己帶來最高嘅satisfaction,好正路姐

咁點解唔去做適當既投資?
財富係你手上 點用係自己既選擇
及時行樂係你既選擇
到時要買樓無錢唔好喊
哩個社會 息者生存

做得及時行樂嗰班基本上都放棄咗買樓

每個人嘅價值觀都唔同
我自己喺現時嘅收入同樓價比例下係點都唔會買樓
儲到辛辛苦苦有個首期又要供
份工又唔係穩定收入,按揭成數低
供樓嗰期收入又唔可以跌

我真係寧願使哂啲錢開心咗去算

我都知
但係將來結婚都要有地方住嫁
公屋又比班新香港人搶鳩哂
又唔係有撚錢可以移民

唔結婚咪得

之後樓值一跌
日本好例子

樓市跌咪再買多楝

巴打講得冇錯 其實兩個儲錢真正辛苦既得3,4年
儲到首期上樓供就輕鬆好多
但輕鬆唔得於可以亂使錢 都要再儲一筆後備資金作跌市時緊急援助或者再買樓之用

果陣儲首期 另一半去學新娘化妝
一個星期唯一一日假都跑去接job 一個月多成6-8k
呢d咪佢所講既pt囉

男既去炒下散 一日都有幾舊收 仲有免費飯食

至少我地果陣係咁捱過

嘩 一日都6-8k 咁威? 我放假做埋裝修都搵唔到呀大哥
佢講嘅野夠做百萬富翁,但係幾百萬根本都係冇用
其實佢係冇講錯
呢個年代無父幹想上車的確係要死捱死慳
但年輕人一定屌寧願旅行都唔想無人生

篇文無講話唔可以去旅行 唔好亂屌
同埋幾認同篇文 例如一部iphone真係可以用好耐 同埋唔好咁易買車

根本果班話唔去旅行同慳錢都買唔到樓既人,佢地早出世十年二十年都係買唔到樓架啦
佢地同買樓最低條件都差好遠,所以先會話慳錢無用

錢唔係慳返黎,係搵返黎
節流?節得幾多,你公司出糧俾你果陣就節流啦
打多份part time呢d以前係岩既但依家真係太離地
依家有邊份full time係唔洗ot, 仲可以容許你出去撈part time, 你老闆就係想你一心一意服侍佢
佢講緊既野我year 1個陣已經做緊
但有少少出入

用excel計月入、年收入,但儲7成,得3成係用
收入分配:
1. 食(日日帶飯,假日預最多出街食150)
2. 搭車
3. 出去學語言學費/興趣班/旅遊小基金
4. 水電
5. 信用卡月結
6. 網上subscription(e.g. Adobe, Evernote, apple music, nOW TV)
7. 間中接Freelance既額外收入儲一半,另一半做零用
8. 應急/睇醫生/還學貸

如是者每月可以儲4500-9000不等
我諗我出年正式出黎做野應該會仲慳
儲埋投資,儲夠本金開診所,完
佢講緊既野我year 1個陣已經做緊
但有少少出入

用excel計月入、年收入,但儲7成,得3成係用
收入分配:
1. 食(日日帶飯,假日預最多出街食150)
2. 搭車
3. 出去學語言學費/興趣班/旅遊小基金
4. 水電
5. 信用卡月結
6. 網上subscription(e.g. Adobe, Evernote, apple music, nOW TV)
7. 間中接Freelance既額外收入儲一半,另一半做零用
8. 應急/睇醫生/還學貸

如是者每月可以儲4500-9000不等
我諗我出年正式出黎做野應該會仲慳
儲埋投資,儲夠本金開診所,完

成篇文淨係講唔好咁早買車嗰句會幫到人
其他根本廢話

儲錢向來講兩樣野,開源、節流
提高主動收入或者買入資產等升值
減少不必要開支或犧牲當前生活條件,以換取將來更好條件

依兩樣野既原理人人皆曉,差在肯唔肯做
明左之後好多垃圾書唔洗睇,例如某本XX後百萬富翁

個重點係經濟環境,通脹太高,而且本身儲蓄就唔係for買樓
儲蓄既意思係俾你有突發事情要應急既時候唔洗拿手唔成勢
節流係要節,儲蓄係要有,但唔該唔好用儲蓄同節流去諗買樓先得架
成篇文淨係講唔好咁早買車嗰句會幫到人
其他根本廢話

點都有一日要用到

人亦越嚟越難滿足,喺有最高購買力嗰時為自己帶來最高嘅satisfaction,好正路姐

所以香港人咪將d錢放落磚頭度囉

我會接model(俾人影)或者攝影(我影人)既job 、補習、賣野、算命

點都有一日要用到

通漲幾時都有,唔係得後生一輩要經歷
點解講到淨係得後生仔先有依個問題

因為廿年前freshgrad搵一萬幾千廿年後既freshgrad都係搵一萬幾千囉
乜野都漲就係人工唔肯脹

點都有一日要用到

個個都及時行樂
一年去幾次旅行上fb打卡放閃

既然及時行樂
點解怨氣仲咁重 去旅行唔係應該平衡返心理咩

😂屌你講完又好似真係

但其實旅行係焗去,你放大假唔離開香港既話實whatsapp電話煩住你要你返工

點都有一日要用到

個個都及時行樂

既然及時行樂

😂屌你講完又好似真係

但其實旅行係焗去,你放大假唔離開香港既話實whatsapp電話煩住你要你返工

戇鳩 熄機啦

點都有一日要用到

個個都及時行樂

既然及時行樂

😂屌你講完又好似真係

講真請大假又唔撚係要你提交機票酒店證明
又唔係同事上司add你facebook捕你係咪真係去旅行
我年年暑假同返緊個間part time講我去禪修
人地咪又係無嘈住要你買手信又盛

根本唔洗理人點睇
你大覺訓又好、去旅行又好
呢啲係你私人休息時間
做乜要覆人電話咁犯賤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞