一棒打醒年輕人 晉身中產買樓必學三招

246 回覆
30 Like 151 Dislike
有份正工 有幾多人可以準時收工去做parttime

自由度高啲 如uber又俾人封殺
日日OT那來兼職賺錢...

係每日8至9咁返工仲o乜t

得閒仲要進修
其實佢講得幾好
點解咁多負評

基本上係一班精英階級增加奴工嘅方法 佢畀個希望你 你付出更加多嘅勞力 增加勞工供應 薪金成本減低 勞動為精英階層創造財富 勞工嘅錢去買被媒體吹奏成必需品嘅奢侈品 再望返生產線 其實產能一早過剩 荒謬至極

好精警

啱呀,我係你就唔好繼續玩呢個咁荒謬嘅遊戲啦

其實只要你放得低家庭物慾 唔係冇可能

『你是日本人嗎?』他問

『不是,我是台灣人。我叫Chung。你呢?』

『我來自日本,我叫山田。』

『所以你從哪裡開始?』

『我從卡加利騎過來。』

我看了他的單車跟行頭,都很破舊,肯定不只從卡加利開始,所以我問他一開始從哪裡開始。他說從上海。已經騎了兩年了,打算再騎四年。我們兩個站在路邊不好聊,所以我邀他找個地方坐坐,剛好旁邊有間小銀行,小銀行外有階梯。我們停好單車後做到階梯上聊天。

『所以你從上海開始後去過哪裡?』我問

『我從上海開始,然後去越南,寮國,泰國,然後到馬來西亞,印尼,然後到印度,在印度待了六個月,然後到塔吉克斯坦,亞美尼亞,克吉克斯坦,然後我本來要去土耳其,可是那時候要冬天了,所以我沒去土耳其。』

『喔!對!土耳其冬天很冷』我心想

『我去俄羅斯。』他接著說

『你去俄羅斯!!?』我張大眼睛看著他

『對!我去俄羅斯』他哈哈大笑

『你在冬天的時候去俄羅斯』我不可置信地再問一次

『對!我去俄羅斯,然後去芬蘭,瑞典,挪威。零下三十度』他笑得更大聲,他的笑容很燦爛。

『我可以看你的照片嗎?』我問

『我沒有手機』

『相機呢?』

『沒有』

『電腦?』

『沒有,我身上唯一的電子產品就是這個。』他秀出他的手錶,一個很普通看起來像是在夜市一百塊就買得到的電子錶。

『FREE』他大笑

『我離開日本的時候銀行有8000美金左右,我用那8000美金一直活到現在,然後我要繼續用這些錢再過四年。』他接著說。

『8000美金要在世界上旅行六年?』我問

『對!你覺得如何?哈哈哈!』

『那你的腳踏車呢?你總得買一台腳踏車吧。』我問道。

『我的腳踏車是撿來得,哈哈哈。』他真的很喜歡笑。

『那你有兄弟姊妹嗎?』我問道。

『沒有,我是獨生子。』

『你的父母呢?他們怎麼想?』

『他們說:You go. Go crazy. 哈哈』

我笑了出來

『不過只工作了四個月就出來了,真瘋狂。』我說道。

『我不想活在那個Fucking System裡面。』他收起笑容。

『每個人想的都是賺大錢、買大房子、買大車子,這個世界不該是這樣的。』

『很多人說我這樣什麼都沒準備就去極寒地帶很危險,可是我不怕,我並不怕死,Chung,什麼是死亡?對我來說如果你的靈魂死了,那才是死亡。你知道嗎?在歷史上很多大人物他們並沒有死,他們地精神活在我們的靈魂裡,對我來說他們永生不死,我要成為像那樣的大人物,改變這個世界。』

『雖然我活在貧窮裡,可是我的精神、我的靈魂是富有的。』

你舉呢啲例?實情部份連登上少一個鐘網已經想死根本係想玩又唔洗付出,嫌自己父母窮廢生出黎但唔諗點去試下改變,根本係loop 緊個廢人思維,總之覺得係個社會對唔住自己(當然我唔排除個系統係有問題,但唔可以完全賴晒落去唔關自己事)

一唔夠人講就話人離地、死patpat就係佢地絕招
其實佢講得幾好
點解咁多負評

基本上係一班精英階級增加奴工嘅方法 佢畀個希望你 你付出更加多嘅勞力 增加勞工供應 薪金成本減低 勞動為精英階層創造財富 勞工嘅錢去買被媒體吹奏成必需品嘅奢侈品 再望返生產線 其實產能一早過剩 荒謬至極

好精警

『你是日本人嗎?』他問

『所以你從哪裡開始?』

『我從卡加利騎過來。』

我看了他的單車跟行頭,都很破舊,肯定不只從卡加利開始,所以我問他一開始從哪裡開始。他說從上海。已經騎了兩年了,打算再騎四年。我們兩個站在路邊不好聊,所以我邀他找個地方坐坐,剛好旁邊有間小銀行,小銀行外有階梯。我們停好單車後做到階梯上聊天。

『我從上海開始,然後去越南,寮國,泰國,然後到馬來西亞,印尼,然後到印度,在印度待了六個月,然後到塔吉克斯坦,亞美尼亞,克吉克斯坦,然後我本來要去土耳其,可是那時候要冬天了,所以我沒去土耳其。』

『對!我去俄羅斯,然後去芬蘭,瑞典,挪威。零下三十度』他笑得更大聲,他的笑容很燦爛。

『我沒有手機』

『相機呢?』

『沒有』

『電腦?』

『沒有,我身上唯一的電子產品就是這個。』他秀出他的手錶,一個很普通看起來像是在夜市一百塊就買得到的電子錶。

『FREE』他大笑

『我離開日本的時候銀行有8000美金左右,我用那8000美金一直活到現在,然後我要繼續用這些錢再過四年。』他接著說。

『沒有,我是獨生子。』

我笑了出來

『我不想活在那個Fucking System裡面。』他收起笑容。

『每個人想的都是賺大錢、買大房子、買大車子,這個世界不該是這樣的。』

『很多人說我這樣什麼都沒準備就去極寒地帶很危險,可是我不怕,我並不怕死,Chung,什麼是死亡?對我來說如果你的靈魂死了,那才是死亡。你知道嗎?在歷史上很多大人物他們並沒有死,他們地精神活在我們的靈魂裡,對我來說他們永生不死,我要成為像那樣的大人物,改變這個世界。』

你舉呢啲例?實情部份連登上少一個鐘網已經想死根本係想玩又唔洗付出,嫌自己父母窮廢生出黎但唔諗點去試下改變,根本係loop 緊個廢人思維,總之覺得係個社會對唔住自己(當然我唔排除個系統係有問題,但唔可以完全賴晒落去唔關自己事)

一唔夠人講就話人離地、老patpat就係佢地絕招
其實佢講得幾好
點解咁多負評

好精警

『你是日本人嗎?』他問

『所以你從哪裡開始?』

『我從卡加利騎過來。』

『我沒有手機』

『相機呢?』

『沒有』

『電腦?』

『FREE』他大笑

『沒有,我是獨生子。』

我笑了出來

一唔夠人講就話人離地、死patpat就係佢地絕招

我咪就係話有班人廢到跳出去都唔撚夠膽
條路自己揀,過幾年唔好怨點解俾同年齡嘅人拋離就得。

佢地到時會話你離地,上左岸講風涼話
唔講仲以為買到樓
原來只係畀首期
自己上晒岸叫人死慳難慳買樓

自己上哂岸叫人托市

賭博默示錄
富人最怕自暴自棄的窮人,真係講中晒

你班垃圾做多野買我地啲炒到貴一貴樓啦仆街
唔講仲以為買到單位
原來只係畀首期

打錯,買樓e個term根本就on9
唔講仲以為買到單位
原來只係畀首期

打錯,買樓e個term根本就on9

供樓
連登高登應該好多工程撚
好想個有冇工程撚時間容許打多份part time
連登高登應該好多工程撚
好想有冇工程撚時間容許打多份part time
戒左你嘅窮老豆
On9 去炒股票,炒牛熊仲快喇
連登高登應該好多工程撚

工程撚前途已經贏左非專科啦
呢篇野係講你唔夠收入就要去想辦法開源,根本工程撚做多幾年收入一定會升

我覺得錢搵幾多都係唔會有足夠兩個字
如果時間容許老闆唔撚理,打多份兼職加快儲一個投資/學你話等機會到既本金,又唔係唔可以
連登高登應該好多工程撚

呢篇野係講你唔夠收入就要去想辦法開源,根本工程撚做多幾年收入一定會升

如果時間容許老闆唔撚理,打多份兼職加快儲一個投資/學你話等機會到既本金,又唔係唔可以

有幾多合約寫唔準秘撈
連登高登應該好多工程撚

有幾多合約寫唔準秘撈

咁你係出邊搞多檔野,係老闆都唔中意架啦
你條女係出邊收多隻兵你都唔like架啦,但我錢唔夠多管佢唔到姐

而且單靠個工程牌係發唔起達,管理層貪污d黑獲仲會搵d細既咩飛
連登高登應該好多工程撚

有幾多合約寫唔準秘撈

咁你係出邊搞多檔野,係老闆都唔中意架啦
你條女係出邊收多隻兵你都唔like架啦,但錢唔夠多管佢唔到姐

而且單靠個工程牌係發唔起達,管理層貪污d黑獲仲會搵d細既咩飛
厭世
根本買樓唔應該靠儲
係應該靠搵更多錢

你十年都係萬幾二萬蚊,儲得嗰少少
但係如果你份工搵更多錢,你就唔洗靠節衣縮食去儲

做野要了解你做嗰行既career path
就算你做一個茶記水吧/廚師都好
你要知道你最多搵到幾多
打工唔會加你幾多人工,儲錢細細地開一檔,其實一定搵得多過你打工

任何行業都一樣
如果你話你嗰行係完全冇辦法搵更多,做死一世都係萬零兩萬

咁你仲唔轉行?
你一直唔郁係因為你喺一個「朝九晚八,餓唔死買唔到樓但有閒錢娛樂」既comfort zone

Comfort zone先係你最大既敵人
就算你覺得俾仆街老闆剝削,但係根本你就寧願繼續維持現狀,咁就好快過多幾年發覺自己三十歲都係搵好少錢
根本香港就係一個迫人炒賣投機嘅地方
當然仲有啲人好proud of自己點捱成世捱到五勞七傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞