一見連登吹奏星星師傅d片就嬲嬲地!

176 回覆
46 Like 398 Dislike
樓主幾時拍返套或推一套片嚟指教吓?

唔係打左成千字都話自己唔係挑機呀?
所有media 娛樂你都冇本事
泰山自煮
好R頭乜嘢人先會鐘意睇佢啲遊記

利申有睇佢煮嘢但係遊記全飛
同意樓主講星星師傅有時啲嘢真係夾硬嚟 對新手黎講會有啲難度 但同樣地佢有啲手法真係有料到 例如用淡鹽水去浸肉迫啲臭味出嚟 教點整茶記雞湯底 呢啲真係有料既
但係不嬲識煮飯既人都唔會睇死一個youtuber 去跟架啦 都係睇多幾條片睇吓人地用乜材料最方便自己咪跟囉
而家網上咁多食譜 咁多youtuber 教煮野食 跟本唔需要跟死一個人教既去煮
好似reference book 咁 唔同書講同一樣topic會有唔同既角度同觀點 同一個餸菜 Bob叔 馬田 唔熟唔食 呀kit都會有自己嘅方法去演繹 揀個岩自己既咪ok囉
連登吹湊星星師傅最大既原因係因為佢以前做茶記佢講出嚟既技巧同觀點無其他人有講過姐
唔需要非黑即白 唔鐘意佢既手法就踩到人地一文不值既
開住聽 聽佢鳩噏
好鐘意做緊其他野時開住聽佢遊記up
隨咗“落調味鏡頭同字幕材料交代可以係兩回事黎”,其他唔太同意

不過之前係新手個陣,佢成日都講同出彈幕d份量唔同,係真係有d煩

有時睇麻煩哥就清晰好多
非常同意
辛苦哂巴打咁有心機回覆
仲有鮑汁
但其實煮餸無論中西餐調味料份量真係好難講得好準確
真係煮得多就會知 加上人人口味唔同
新手就寧願落輕手d不斷試味不斷加
睇越煮越好囉
係,煮多咗就明
但新手個陣會俾佢搞到不知所措
你跟過梁芷靈煮中餐未
屌原來白卡
你買幾十蚊菜用嚟醃嘢…
你醃幾多嘢呀?
西芹用一兩條,甘荀用少少,洋蔥用少少,剩低唔識用嚟煮其他嘢?

呢三樣嘢可以變到幾十個菜式啦
你睇多啲星星師傳嘅片學下嘢先出嚟鳩噏
你話有其他channel 有心有力有創意,咁都要share下邊啲㗎
大家睇下比較下囉
佢係成日唔想嘥嘢,雪櫃有咩都攞出嚟用埋佢
你走紅蘿蔔咪得囉
你見佢煲湯食唔哂啲湯渣都留返嚟整其他嘢就知啦,又或者拎啲湯渣出嚟落啲豉油又一個餸,我唔會跟佢但佢勁慳家我其實呢方面都學咗好多嘢

煮碗仔翅佢教用馬蹄粉 生粉開芡有咩唔同
有幾多人教得咁詳細

佢甜品西餐嗰啲我都唔會睇,認同佢唔係樣樣精,但現今YouTube界無乜邊個嘅教學咁詳細

當你識哂啲基本功,就會覺得佢講嘅嘢無用,因為已經學識咗
香港茶記嘅神髓就係中西合璧
面撈英文係roux,係好慣常嘅西式做法
基本上好多都係左搭右搭,奶茶、蛋撻、甚至菠蘿包火腿通都係變奏版,只能夠講以前香港係一個真正大都會,茶記就係集百家大成之下嘅產物
了解咗之後先發現以前嘅人係好有創意

而家變咗劣食無得講
我唔睇佢都係因為佢教啲唔教啲
睇過幾條片同你感想一樣,我睇片就係想學行內人做法,而唔係你整個家庭版比我跟
睇佢我不如睇返方太煮餸… 保哥教得仲多,不過tvb cut哂又有主持亂插話
唔係我想反台灣人
但係我有follow好多個,發覺佢哋煮嘢嘅口味同我哋香港好唔同
我係用嚟參考技巧(切嘢、備料呢啲),完全唔會跟

烘焙反而有好多出色嘅人,因為佢哋好多喺日本學過師

日本有好多勁人,但自動翻譯譯得好差
佢哋真心癲
呢個係超級吹毛求疵嘅人嚟,好正

https://youtu.be/CUm5DjlZi9M
睇佢同保哥比拼,次次都淨係得啲西廚入門功夫,即刻高下立判

星星真係有悉心些牙晒啲茶記真功夫,唔係乜嘢驚世絕技,但絕對係全宇宙港人所需,等大家食得番家鄉味道,做福港人功德無量(吹奏中

雖然星星近來已經冇乜貨,但係都應尊重番佢嘅功勞。教完人仲要俾人插,唔怪得中廚都係怕教識徒弟冇師父,收收埋埋唔肯教人
人哋都講撚到明咁長係for自己紀錄,唔鍾意可以唔睇
漁人推介,自己落完海捉海鮮最後教埋你煮
張媽媽
個紫色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞