一見連登吹奏星星師傅d片就嬲嬲地!

176 回覆
46 Like 398 Dislike
詹姆士時得時唔得
佢個牛肉丼
鹹到
同埋唔係話睇貼詹姆士煮意粉
而係詹姆士同masa 都可以睇下
有時有啲會啱用

ricky 個檸檬意同濃蝦意煮完覺得麻麻地
反而masa 啲意粉係真係有日系意粉個種feel
樓主有啲料到
不如開個Channel追擊星星,你將佢每一條片做錯個位反駁拍一次,好似嗰個uncle Roger咁,睇住佢啲片錄低你個反應,一定多like過星星
喺連登鳩噏,不如開個Channel賺錢
睇你打字似係白卡佬
中菜本身就係重油
見你咁講就去睇吓Ricky個檸檬意,佢都話有睇Gennaro咁我又去睇吓Gennaro,兩條片一比你就見 Ricky點PK佢將啲步驟掉轉晒所以教你煮碟辣殺出嚟,人地Gennaro本身每個步驟先後次序其實都有原因有講究,我都睇得明Ricky唔會睇唔明唯一解釋就係佢啲片專登跣你囉

詹姆士都有heart,但係(純綷感覺)佢成日想搞變化鑽咗牛角尖,有時啲嘢搞得太複雜好似佢自己都駕馭唔到
masa有料又敦厚
講真嗰句,我覺得我自己跟佢煮呢,係好食嘅。

但係我老婆同我講,其實我落咁多調味料,咁不如出街食好過啦

有時我都諗,其實係唔係永遠擺脫唔到好食嘅嘢一定係唔健康呢一個咀咒...我已經盡量落少咗油同埋鹽都冇落咁多,但係如果咁樣都係重調味嘅,咁要健康真係只可以注定食屎
咁你唔通叫D家庭住戶去執人D下欄返去做咩屌,多撚餘
中菜師傅功架係勁,但係中菜食味本身就建基於各種醬汁之上,由於中式醬汁好多都涉及發酵工藝,要好多時間釀造,即係冇乜可能全部自己整,一定要買。而commercially available 嘅醬汁全部都係重味精,結果就係食中菜其實主要係食味精

唔想咁唔健康,又想食好嘢,可以試吓食西菜,有多啲冇咁重味嘅選擇
大家好
吓睇佢啲片又唔洗錢
免費架喎
樓主咁嬲做咩
踩親你條尾啊?

我又唔係專業間唔時煮幾味淨係識睇呢啲架啦
話人技術唔到家又俾啲好睇既channel嚟
一味係度鳩屌
100/10
我或者會研究下有咩意粉可以煮。
樓主現實生活受左咩壓逼要走上黎咁樣發洩

星星退休人士拍片分享下煮野食
我幾欣賞佢喎 退而不休 有時又會去做義工
係就係長氣d 但依d個人特色
而且佢都講明係鍾意吹下水
人地就係用屋企個廚房黎教我地依d普通人煮飯
咁先夠貼地啦
網上有d教煮野食 用一大堆貴價食材調味料
咁當然佢地一樣好有心做 但就唔係人人岩睇

如果你要講話唔識煮野食
其實馬田都係半桶水 佢係為拍片去學煮野食
我覺得佢都係好有心做 亦都有一班fans支持
而佢個班觀眾同星星個班可能都係兩批唔同嘅人

所以自己鍾意睇乜咪揀乜野黎睇囉

仲有佢d片唔係用黎train一個專業廚師架大佬
跟過幾味係真係好食啲
無得拗
詹姆士真係算啦有
宜家差唔多集集煮餸都係sell 佢d "詹粉"、"詹麵"
有集佢整兩餸一湯竟然落麻油響味噌湯
而且佢一煮日本菜就好鍾意提起自己響日本留過學

masa 真係堅
學日本菜我都係睇masa
Ok你咁落力”屌”佢但係我地誤會你反佢,係我地唔啱,對唔住
我印象中佢已經減少好多雞粉味精呢啲餐廳必定落重既野
如果仲係重味就鹽糖豉油全部減囉
要似樣點都要夠味
你話俾完patreon 點知唔得所以嬲就話姐
人地退休等閒開個channel 吹下水教煮飯都要俾人屌。依家啲人真係難服侍
Gordon Ramsey
我係fans 有買書
跟親佢d片煮都比人讚好食
親戚朋友以為我煮飯好多年
但其實我係完全新手

我覺得你d指控完全唔成立
1. 佢係識煮下一般家庭餸菜同埋茶記野,但去到比較專門既餸菜好多時都係夾硬黎,亂落配料

人地channel住主打家常菜同茶記野,其他專門野可以係由佢多年下廚經驗既心得,學返黎又好自己改良又好,你憑咩話人地出片有問題?

例子: Gordon Ramsay都學人整中式印式越式啦

2. 滿口專家口吻...我地行內......咁咁咁咁......(都唔柒知佢咁....咁咁咁乜鳩)

人地口頭禪都要比你管,佢的確係茶記專家喎,佢的確係業內人士喎
咦家又唔係誤導,一個專職呢行既人,介紹自己行內既野比外行人認識,用返業界人士口吻有咩問題?

例子: 連登仔都開口埋口: 我地連登仔乜乜乜乜,我地香港人乜乜乜乜

3. 見佢d片好多餸菜步驟同材料,有時係有更有效率方法去運行、但唔知佢係唔識定專登拖長時間...

佢係退休!廚房佬!煮野係佢專業,唔係專業Youtuber出身,佢focus理所當然係步驟同材料嫁啦
佢係點煮咪點拍囉, 我真係唔明咩叫有效率,你所講既效率係唔係所有調味溝埋一次過落?如果係咁你都唔見得識煮,食材調味不嬲都講時機嫁啦,你反乜春?
我次次跟住佢d片煮, 佢做乜我做乜, 個節奏我有時仲嫌佢太快,因為d調味有時唔喺手邊,或者切野無佢咁快
你覺得佢慢係咪因為你無試過一路睇片一路跟住煮?

例子: 要效率不如直接睇食譜啦,最快最清晰

4. 同埋好多材料根本唔需要落同埋做,拍片咁多年,一直都係拖長條片9up、小學生既edit,落調味鏡頭同字幕材料交代可以係兩回事黎

小學生edit? 佢呢個年紀既人,大把連電腦都唔識用啦,識幾多做幾多有咩問題?你有無諗過佢呢個年紀既人,可能學識剪片已經好困難?你有無諗過佢大半世都做廚房,係退休先拎起隻mouse逐步學?佢d片講真畫面流暢內容清晰由淺入深,我唔覺剪接有問題囉。仲識用唔同角度影,唔係用cctv cam一鏡走天涯喎。煮得野食既人都知對手有幾污糟,又汁,又生肉又剩,佢分到咁多鏡仲要係自己拍自己煮,你仲想點?

例子: Martin 都係用單一角度姐,咪又係咁拍,d片都一樣多人睇

5. 唔識講野無技巧,重要咁多年一直無進步亦無打算去改善

你要求個廚房佬講野要有抑揚頓挫,定演講技巧?佢係廚房佬呀!仲要係上左年紀大病初癒既廚房佬呀!無口窒窒都算唔錯啦!講真我去到佢呢個年紀,我都唔會學新野啦。更何況佢點拍都有人睇,點會特登要進步改善?隨時收得山嘆世界既人,你想佢幾有上進心?

例子: 沈旭暉把聲夠悶啦,人地做大學教授,patreon大把人科金比佢,睇佢d片啦,有無人留過言叫佢改善技巧?

6. 反正久唔久係連登出下post玩下分身吹奏下就有收入,當然有義工打手吹奏.....

我唔知呢個呀叔有無上開連登,但佢拍片咁多年都係自己拍自己剪,我唔覺得佢識比錢請打手囉!姐係逢係讚佢就一定係打手?唔比人地係真fans?

樓主自己d片無人睇就出黎咬其他人,講埋d理由都不成理由
正常人類見到人做得好過自己,賺得多過自己係會眼紅既,但特登咁樣出黎吠就真係柒左d囉
你自己諗點解人地拍得咁「不堪」都咁多follower啦
人地做得好既要學,人地做得唔好,你咪做得好過佢囉
出黎吠做乜姐?大聲吠有用咩?
佢識玩演算法?唔好玩啦,攞明係佢做得好,演算法自動搵上門啦!你有本事都可以架,無本事咪科金落廣告囉
講得岩 認同 最鍾意睇佢唔同嘅嘅整雞方法 教斬雞都教得好清晰 而且退休人士咁有心拍片剪片 好欣賞佢 做廚房咁辛苦 退左休都繼續分享煮食心得 都證明佢係真心鍾意整野食 又樂於分享

不過樓主尋晚開始已經潛左水
等緊樓主分享邊個YouTuber 做得好
佢話梁芷靈喎 寡人真係笑撚咗
根本成個post得佢一個喺度猛咁屌
可能認清自己係柒頭既事實咪收左皮囉
鍾意聽佢吹水多過煮野食 雖然來來去去都係講嗰堆野
遊記差唔多全部睇曬 平時開住聽住做野
貪佢幾十分鐘唔洗成日㩒下條片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞