一見連登吹奏星星師傅d片就嬲嬲地!

176 回覆
46 Like 398 Dislike
講真,個人一直覺得佢煮野真心一般般,唔講佢係咪"識煮野",同埋廢話多多拖片等收錢外...
首先,我就一定覺得佢係"唔識"教人煮野!唔明點解咁多連登仔人吹奏佢...
無錯,嚴格黎講,佢係識煮下一般家庭餸菜同埋茶記野,但去到比較專門既餸菜好多時都係夾硬黎,亂落配料(唔知係問人定係網上抄)滿口專家口吻...我地行內......咁咁咁咁......(都唔柒知佢咁....咁咁咁乜鳩)
見佢d片好多餸菜步驟同材料,有時係有更有效率方法去運行、但唔知佢係唔識定專登拖長時間...同埋好多材料根本唔需要落同埋做
拍片咁多年,一直都係拖長條片9up、小學生既edit,落調味鏡頭同字幕材料交代可以係兩回事黎,唔識講野無技巧,重要咁多年一直無進步亦無打算去改善,反正久唔久係連登出下post玩下分身吹奏下就有收入,當然有義工打手吹奏.....
呢樣已經令我覺得特別討厭佢,老實講佢唔好得越者越癲果個聲大無準既阿叔好好多....

星星呢d片,如果係入門煎隻旦都未識既,睇佢d片會覺得佢好pro....(其實你有心學煮野,不斷去睇任何人教煮野既片都一定有進步,只要有落手去做去試)
講真對果d,比佢更認真拍片edit更出色易明教人既煮野kol.....人地唔會開口埋口話自已"行內"業內....既"業餘"愛好者,都比佢更有心有料好撚多囉!

寧願睇越煮越好阿好哥

同大家吹返兩咀
大聲公叫好哥?睇過佢條片教人用鋼絲刷去洗易潔鑊,相信只有佢獨家!
咁有咩推介?
人人都叫佢好哥
佢都有自稱叫自己阿好
關你咩事
唔計大陸果d真係職場中廚(反正我都唔鐘意聽國語),好多女人c奶教人煮野仲有"心得,我自己呢刻舉例"寶寶滋味館",我無深究佢背景,總之就係移左民好多年既香港煮婦,單單係教人整蘿蔔糕同腸粉,已經睇到人地係有Heart,盡量利用一般家庭有既工具材料,有效率易明去盡力教人已經值得睇........當然佢只係我訂閱其中之一,仲有好多,但我大部份都係睇女人教,的確女人係教學方面,教人煮野係比男人細心同講解有步驟好好多
你嬲到 唔鍾意咪唔好睇囉
人無完人,同意佢有某啲餸係夾硬嚟,例如生炸雞髀,但係佢教嘅某啲處理食材嘅技巧例如醃肉嘅概念,呢個就好多其他教煮嘢食嘅人都唔係好教到,因為佢真係喺茶記做過,專門去處理一啲cheap嘅食材,例如本身有啲臭味嘅巴西肉,佢係可以做到化腐朽為可以接受,我覺得呢個係佢嘅賣點

至於佢教調味嘅份量,我都同意有時係唔係咁啱口味基本上佢啲調味淨就係睇佢有落乜嘢跟住就要自己調教份量
你用生炸雞髀例子,我就記得佢教人用完整甘筍、西芹等等切條去奄雞比...........你老味,又話自已業內、專業.........
人地係用下欄野,即係刨完d皮、菜頭菜尾去奄架大佬,d人on99跟你專登曬多幾廿蚊去買一堆蔬菜去切條就係為左奄隻感炸雞肶?係咪癡q左線?!

我無話佢一無事處無可取地方,但係成日見到連登d人吹噓佢係世上唯一,同埋佢都有自已人去PR,識教人煮野,教得更好更有心既有好多,有心學煮野唔好為任何一個kol去做無腦宣傳機器,佢賺到唔關你地事架!
打手回一回答我好無?
幫星星讚好果堆親朋戚友pr回覆下我啦喂!
有"本事"就唔撚使日日屋企煮餐飯都要開機拍片,又要9up又要剪啦!
唔覺,起碼我係真係完全唔撚識煮野食,睇完,煮出來我自己接受到。
我覺得唔算唔識教。
可能我本身鐘意茶記味道,我覺得星星係用相對簡單手法,可以扮到出面茶記味道八九成。

咁當然,都可以話落重調味實好食。
佢同越煮越差真係不相伯仲,吹水多過煮野,睇d八婆閪聲教煮餸都好睇過佢
屌你仲長氣過睇都市閒情
長氣都當佢風格,問題係一直都係鳩hea,靠把口去"補完"自已有幾專業,d人永遠睇死一個,任由youtube推你成日見到既就係最好既,永遠柒下柒下唔識同樣餸菜參考多幾條唔同人煮既片先開始去煮既,睇死一個就當佢做乜柒都有道理既.....
咁你嬲飽佢囉
寶寶啲嘢唔得㗎喎
鮑汁佬最近啲片冇人睇?
講真....
我真係新手,唔係好識煮野食。我正正就係會睇好多片先開始煮。
因為條條片要的料同preperation都唔同,梗係搵個岩自己,唔通我去睇王剛學煮野食咩,完全都唔係果個level。

我真心覺得星星的片算係易follow
好哥仲係佳寶代言人
親身食用著名古董肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞