直擊持牌食店售M肉、G肉 化驗證為貓狗基因

341 回覆
63 Like 334 Dislike
可能係响坑渠邊烹煮, 順手撈地溝油加入去, 既環保又增加風味
因為我覺得每次連登依啲post 就有好多你依種傻鳩為拗而拗所以打定出嚟,點代表我雙重標準?只係你第一個彈出嚟講廢話,傻鳩咁款
問題佢唔係claim鍾意食咩唔鍾意食咩呢啲preference問題
你鍾意食橙定蘋果當然無問題
但佢係claim 食貓狗唔得但食豬牛得呀嘛
即係佢覺得食橙唔得但食蘋果唔得, 然後會去屌鳩人食橙
咁就已經唔係preference問題啦

所以咪問, 動物都係生命, 點解貓狗食得豬牛唔食得
點樣區分寵物定食物
類比即係橙同蘋果都係生果, 點解蘋果食得但橙唔食得?
支持你
我背後原則就係生命平等(包括植物
我直頭覺得人類唔應該中心主義傷害生物
所以我而家自殺咗用念力覆你
我屌人雙重標準唔代表我覺得道德虛無

所以我撐 因為咩生命都一視同仁而減少製造傷害嘅素食撚
覺得人就係仆街所以應該人類滅絕

有咩衝突? 我虛無喺邊?
唔識就唔好亂撻term
想問清楚先

宜家你係問緊我同你個人對寵物既定義

定係

如何喺香港政府重新定義寵物及貓狗食用可行性先

前者嘅話我同你講咩都no one care

後者嘅話我上網search一大堆 step-by-step 比你慢慢睇都得

想理解下你目的係講緊邊方面先
你大可以覺得只要人道就可以食肉, 咁咪貓狗豬牛都一樣食得
咁咪唔會有雙重標準嘅問題
咁我咪唔會屌你雙重標準

你真係弱智嫁喎? 個個回覆都有屌你雙重標準咁滯, 你都可以覺得人哋係屌你食物?

動物冇理性, 冇理性就分辨唔到善惡, 道德呢條標準就自然唔會套用落動物到啦, 所以動物唔係道德載體

建議就睇多少少哲學先出聲講道唔道德撚
問你問到而家都未合理justify到 寵物同食物嘅區分

然後話為拗而拗
真係好撚仆街
我直情懷疑會唔會有人賣緊人肉
可能呢排午餐食緊嘅豬肉、牛肉就係人肉
早排上便白肺死咁多人
燒屍都燒唔切
最好方法就係......
事實係咁但唔代表大家要接受, 問題淨係呢度已經好多人都take it for granted, 覺得現實係咁就等於應該咁做

唔需要識幾多哲學都可以明白 應唔應該就另作別論, 但其他人唔明
咩生命平等 就算係人類本身都有分高等低等
更何況動物
即係你覺得啲植物就無生命,人類應該食?
覺得貓狗唔食得,係文明共識嚟
至於點解係文明,文明又係唔係雙重標準
係又點,吹咩

你梗係可以繼續話雙重標準,大家笑你戇鳩哲撚上腦啫

人類滅絕嚟講,唔好得個講字囉
眾生平等(植物唔計
唔傷害生命(植物唔計
一視同仁(植物唔計
由西化「進化」成「閪化」
鬼佬friend黎香港我都會講笑,話去「Let’s go eat some cats for dinner」,點知原來真係有
邏輯理性上冇問題,所有動物其實都係一樣,問題只係情感/習俗
香港人覺得食兔肉係野蠻 vs 歐洲人食左千年兔肉
其實重點係點處理,唔好搶唔好偷唔好加太多痛苦,殺左就要食晒唔好浪費
瑞士人都食貓狗
香港同歐洲天龍人睇齊
可以呀, 你覺得食菜有問題咪提出理由
事實都真係有素食者極端到係認為 只食堅果先唔會傷害生命(植物+動物)

養動物又要餵佢食植物, 我就當殺植物同殺動物嘅傷害係一樣
咁你殺一隻成年動物咪即係同時傷害緊動物同植物

咁殺動物一樣係殘忍過殺植物, 唔知你個腦係咪簡單二元到覺得只要唔係purely right就唔需要做, 而唔可以係盡量減少傷害啦

用埋啲傻鳩argument以為自己好撚醒
人肉
所以咁中二病得唔得㗎
我就咁上網搵睇現有寵物嘅定義係

任何人均有權飼養家畜作為寵物。家畜即經由人類馴養後,能與人共同居住的動物

你覺得現有寵物定義有冇問題?
邊個去分? 憑咩去分?
人類中心主義okay呀, 我就當人類喺自然界咁自大話哂事可以分高低
咁咪問你憑咩標準去區分動物係寵物定食物
有人養豬做寵物添, 點解平時啲人食豬?
兔仔都cute, 法國食咁多兔做咩?

分到就得, 唔好雙重標準就得
你可以認為只要人道就食乜都得, 一視同仁就得
其實呢個argument真係答咗好多次

可以呀, 你覺得食菜有問題咪提出理由
事實都真係有素食者極端到係認為 只食堅果先唔會傷害生命(植物+動物)

養動物又要餵佢食植物, 我就當殺植物同殺動物嘅傷害係一樣
咁你殺一隻成年動物咪即係同時傷害緊動物同植物
咁殺動物一樣係殘忍過殺植物

文明共識? 即係食人族入面文明共識係食人就無問題?
以前文化講女人要紮腳, 嗰陣就冇問題?

就係因為文明本身都有得分對錯, 用嚟分對錯係應該用 製造咗幾多傷害呢啲標準去衡量, 而唔係講到文化冇對錯
呢個Post其實係講緊前者
啲人就係雙重標準覺得有啲動物係寵物, 有啲動物係食物
然而豬兔呢啲可以用時係寵物同食物但又無人反
所以我先話係雙重標準

no one cares?

後者我就主要係講, 無論邊個地區嘅法律條文係點
都唔代表 法律條文=絕對啱
所以禁食貓狗而唔禁其他, 冇話一定係啱
可以係法律都雙重標準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞