直擊持牌食店售M肉、G肉 化驗證為貓狗基因

341 回覆
63 Like 334 Dislike
滾兩滾,神仙都企唔穩
搶先進佔大灣區貓狗肉國際批發中心
後排中間
撐狗肉師
爬左少少文...如果你真係眾命平等 人類唔應該中心主義傷害動物撚..
咁你應該覺得開心 起碼有搬個龍門救多一兩個種類嘅物種而支持?

咁依加世界上最文明國家的確係唔食貓狗
而貓狗對於人類係寵物用途 大於 食用用途
如果有一日 牛都係納入寵物用途大過食用
或者有另類野可以代替 我都會唔食

如果你要一碌鳩打哂一船人 咁人類應該乜柒都唔好食
植物都有生命架啦 植物都可能會痛 會有感覺 你檢查唔到姐
咁素食撚一樣殘忍?
但你有無諗過其實有野係無避免 只可以盡量做好?
例如唔好浪費食物 或者 一啲不必要物種唔好食

利申 我真係有諗過人類真係應該 滅絕 因為人類破壞緊成個地球生態
咁就唔會有你所講嘅問題出現
又係中國人
打你老母車 死返上支那啦
佢喺澳洲點拉
澳洲食狗肉合法
動物義工消失了
佢哋嘅生存就係為咗偷人哋貓狗
有冇店家進一步資料
日日打去投訴
人才
有冇當牛肉豬肉咁被賣咗去做兩餸飯/茶記?近排試過有幾次牛肉有怪羶味
瑞士《每日新聞報》(The Tages Anzeiger)報導,狗肉和貓肉仍是該國部分地區農民膳食的一部分。

瑞士《每日新聞報》指出,在阿彭策爾(Appenzell)和聖加侖(St. Gallen)地區,會屠宰貓狗供自家食用,或分給朋友吃,特別是健壯的羅威納犬種(Rottweiler),是他們最喜歡吃的肉。

「這沒有什麼奇怪的,」一位農民告訴記者,「肉就是肉。建築工人特別喜歡吃。」另一位農民告訴記者他如何飼養「肉狗」,當牠們成熟之後,就請屠夫朋友幫忙宰殺。當地人會用狗或貓肉醃製成辣味肉乾「mostbröckli」,就像醃豬肉火腿一般。

https://www.ettoday.net/news/20130103/147929.htm
食環本身都廢,唔存在邊一區嘅分別
食環處回覆證實,曾於2022年5月及10月,各接獲一宗有關該涉事店舖處所懷疑售賣狗肉的投訴,惟派員巡查並無發現。

食環:行個圈 無發現 收工
岩哂好多連登仔
佢地好支持食貓狗
符合商品說明條例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞