麵包仔追悼會之多倫多生活討論區 56

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
點解仆街,你唔洗承擔你roommate 走數既風險
我寧願咩都知然係揀承擔
走數係最細既問題。
如果你分租嗰啲人有乜嘢跌親,損傷或者破壞間屋,而業主唔知佢哋係喺到住既,你就要孭上身。

例如佢哋煮飯燒咗個廚房,你估業主會唔會要你負責。 當然你可以買tenant's insurance, 但係個燕梳公司知唔知你分租咗俾人呢?燕梳公司會諗盡一切理由嚟唔賠錢㗎。你話個風險大唔大?
Daldongnae高汁
屌個標題
Geox / ALDO
買對好D,看門口
Aldo 總公司喺 Saint-Laurent, QC 。 員工餐房D法國餐又平又正。 有次午餐四蚊一份牛仔膝。我買咗四份做午餐,晚餐同宵夜。
你同哂租客業主說明解釋點解你deserve唔交租同每個人交多三百蚊 對解對佢哋嚟講有著數 咁咪唔仆街囉 係我心入面用資訊不對稱佔人便宜就係仆街
無咩好吵 人人道德底線唔同
想問下包水包電既condo 係咪好少
搵親全部都唔包
都估到有人會用商業行為去辯護
回佣 壟斷 overprice呢d商業行為本身都唔道德行為甚至已經有部份法例嘗試限制 正常人都會屌 唔係好明你想引導d咩
留意翻租務同商業行為係不能直接比較
首先你夾租本身係各人對等地位唔係買賣(除非你格硬話自己唔係夾租係sublandlord做緊生意 咁我無野講) 理論上大家係expect公開坦承資訊 同埋比人睇租約我會覺得係應份因為有法律責任牽涉 人情上我都覺得唔好當你同鄉係老襯 要人比貴三百蚊 係咁多
如果佢明白哂知道自己立場都要租咁就一買一賣無野好講
係新樓唔興包
舊樓就多數管理費包曬/水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞