07/02/2023 OWP延長2年+10年grad/ stream B冇

472 回覆
234 Like 7 Dislike
唔係好明 咁如果20年畢業 想行stream b,都係要within五內?即係25年之前一定要做夠一年嘢?
Yes
confirm下先
而家行A 揾學校唔洗理PGWP了, 畢業就申請OWP等A批PR?
private真係可以平一半
同真心覺得半年visitor鬼佬做唔切
屌啦,唔想咁快過去
Private 有相關風險 不過平 flexible
啱湊仔媽媽讀
不過連登仔好open minded
你上fb/tg group 一講private 有一堆人出嚟屌爆你
去加拿大讀英文算唔算讀書
睇佢個款似係睇下之後有幾多人owp
去到加拿大又apply唔到stream b又行唔到ee pnp
而唔係睇香港有幾多未黎加拿大嘅所謂「苦主」叫春
當你2023年1月1日 持owp到加工作
2024 年1月1日 夠1年

你apply stream B (PR) 係2024年
2024年-5年= 2019年之後畢業

你apply stream B 果下
1. 5年內grad
2. 已經有1年經

**上面case 冇考慮月份嘅問題
多謝Post
stream a b極速通道睇你搏唔搏
正常幾個月搞掂 拎visitor又唔洗錢,慳 pgwp幾舊水
就算過左期都有好似3個月內搞restore status,2舊水都平過pgwp
咁咪可以讀私校再申請owp
成日諗"唔想咁快過去" 就留返喺香港
送到埋口都仲嫌三嫌四
條死線一直都喺度
但就成日奢求人哋會無限extend就你班deadline fighter
想請句戇鳩啲嘅 即係2025年前U grad就可以申請?
Language course 好似大部分都唔得
因為係cert level

你language diploma 又係DLI 又夠鐘數 etc
Ok
可以
你grad之後有owp status 咁冇問題
2025年2月7日前 grad

不過depends 院校幾時出到cert/ proof 你grad 到
你先可以入紙
2024年6-9月nursing higher diploma畢業,
再加一年加拿大工作經驗就係
2025年6-9月

Stream b deadline 2026/8/31

畢業後先申請owp 需時,分分鐘等批,令到未必有1560小時/1年工作經驗

樓主,可以咁理解?
最主要都係學費姐
行A+PGWP都係求保險
而家行private+OWP可行既留多個錢貢獻加國
shhh...咪撚提佢la
最後唔成事就日日連登批鬥移民
2024年6-9月nursing higher diploma畢業,
再加一年加拿大工作經驗就係
2025年6-9月

Stream b deadline 2026/8/31

畢業後先申請owp 需時,分分鐘等批,令到未必有1560小時/1年工作經驗

樓主,可以咁理解?
Exact7ly
只有兩種人值得幫
一種16/17grad已經入左加拿大掙扎緊既
另一種打後grad(呢種就幫左啦)

Stream a b都叫比左兩年時間草錢+考慮
仲未走姐係冇急切性啦 亦唔需要lifeboat啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞