07/02/2023 OWP延長2年+10年grad/ stream B冇

472 回覆
234 Like 7 Dislike
喺度做過野就知道,佢話再考慮,即係機會唔大,純粹有禮貌咁答你
係有機會㗎
所以唔好預1年 要預多少少
冇落水印,蝕咗啦你
一直都有人咁做
半工讀行stream A囉
我理解唔到,求解
我14畢業,真係喜訊

諗住翻一年工行EE,計過分應該足夠有突
用乜Status 留低嘅嘢 我答你唔到

搵到工/再apply Study permit/申請owp etc
申請蒸A要讀完書加有暫時合法身份留係加拿大
你讀完書SP已經過咗期 只可以靠PGWP/OWP
eligible for PGWP既course會貴啲
咁你有OWP咪可以讀冇PGWP既course
班hihi 仲要cut埋我個名
我唔知遲啲仲會唔會改stream b 啦
不過坦白講 有owp已經俾其他國家嚟嘅人好好多啦
使唔使呢樣又苦主果樣又苦主
你1617 grad 比起19 後grad 嘅儲多咗幾年錢
然後你淨係望住堆後生可以行到stream b 就覺得自己行stream a 使多咗錢 會唔會太撚濕鳩 大佬你儲多人地四年錢喎 咁都要同人比
我同我啲同事講香港個pathway 淨係講到owp 佢地都話really? It is too good to be ture. 人地要讀幾年書先拎到張pgwp 佢地要用幾年時間同學費先換到你嘅起點 姐係果張 唔跟stream b你就覺得冇撚用嘅owp
成個ig 都係啲人話咩好失望 冇stream b for 1617 乜乜柒柒 又話自己苦主覺得好唔公平好唔合理 但從來冇人講過owp 同stream b 係一set 嘢喎大佬

你永遠同啲後生過你嘅比 但又唔諗吓後生果堆係冇資源俾佢地讀書行a 你地係有資源但想慳錢唔讀書 分別好撚大喎師兄 到底唔公平喺邊 一係索性唔好俾行唔到stream b 嘅人拎到owp囉 費事啲人又話咩stream b幻想破滅 咁就最公平
私校學費平好多
哩個真
好加拿大人式嘅答法
=短期內冇機會
英國同加拿大點揀好?
哦~ 明白了!我以為係一定要一年內儲夠1560個鐘 謝謝!!
果班KOL 同01記者有乜分別?
連登仔好失禮你?又要cap
咁之前去果班A全部讀有PGWP既?
不過而家咁改的確唔需要PGWP了,畢業就OWP等PR

樓主比人mon緊po
爬下文了解清楚先啦
有啲人話可以用visitor permit
冇求證到得唔得
但都要有錢support你半年冇得返工既生活費
佢應該係講緊申請owp reject
之前有班人係香港經agent報讀幾個月課仔就有個master/degree 好似係呢班人申請owp被reject
Owp三年工簽行pnp其實好好行,落地到拎pr工簽都唔使轉,唔使好似working holiday 去搞果d咁得一年時間趕頭趕命又要去邊境續工簽又盛
你讀完private DLI
係比較平

不過冇pgwp 你要有合法身份留喺加拿大申請PR
至於詳情我唔敢firm 答 因為關status事
要上fb/tg group 答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞