07/02/2023 OWP延長2年+10年grad/ stream B冇

472 回覆
235 Like 7 Dislike
咁一定比較好
我答你唔到
理論上你係冇用到張permit
唔係violate 任何rules
應該冇事

試咗先
你可以update 你自己嘅profile
當然可以
想問下OWP 10年係計交個日定咩? 13年畢業都可以?
交果日計
20年6月grad ,
24年 1月出發趕唔趕得切?
巴打真係好有心
條友連自己睇資料再計數都唔做
趕到
你落地兩個月內搵工
每星期一定要30hours 以上
有成功例子
Transcript 好似no

Testimonial 有成功過
不過張嘢一定要proof 你係完成晒
問學校
好多時應該有計嘅 搵多個人double check 姐
收到
謝巴打
PNP 門檻低啲係咪得MPNP
本身諗住疊埋心水stream A但而家extend好似可以試吓PNP
其他再細啲嘅省怕你頂唔順
就係要夠細夠惡啃夠少香港人
中文都有lost in translation同少少wishful thinking,記者會個答法係咁:
- 好清楚講not want to open up new pathway
- 不是不處理政策漏招問題:we don't want to... just yet to... need to determine if people needed it and to see whether we need to extend and expand the pathway

Fraser係講緊連申請條數都未見到,佢無法評估到影響幾大,亦講明唔需要等三年先會修改,係要知道Metric去睇幾多人受影響,聽落就知係明顯Bureaucracy 問題。
Btw Eca 係check個院校得就得?比如中大,咁就中大咩科都得嗎?

Wes就係for加拿大學生,check返自己讀既院校合唔合格,合就合,唔合就無
讀baking 就3季都有開,其他就真係未必開5月個dem
個人認為 係加拿大 最難頂唔係香港人 大陸人
你黎到就可能有感人身安全問題

例如metro Vancouver 有一個城市叫Surrey
入面住左好多南亞人 黑人

巧合地Surrey 又係全加拿大治安最差嘅一個城市之一
毒品 幫派 槍戰 打劫 乜嘢都齊

我就唔會歧視 不過數據唔會呃人
我想問下
我21年9月U grad
Master就預計24年9月grad
如果我用OWP+stream B
最遲係唔係25年3-6月走,26年6月左右申請PR
就算唔用master申請,用Degree 申請都計落啱啱好符合5年內畢業資格?
因為5年內畢業呢個位想問真啲
今日睇咗好多post討論
感謝各位巴絲打
26年6月-5年 = 21年6月
你要用master 穩陣啲
但唔係應該26年8月-5年=21年8月咁計??
因為我張degree cert係寫9月
我寫6月係想預鬆啲時間
我驚計錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞