07/02/2023 OWP延長2年+10年grad/ stream B冇

472 回覆
234 Like 7 Dislike
你grad 之後有2年時間
應該夠
巴打咁搶口因住比人插
一陣佢地又撻條數出黎話無錢點移

屌那星比埋OWP即係叫佢地班撚樣去打工賺錢生活,唔係保你生活無憂。有啲人又話乜乜受惠唔到,想迫加拿大送埋個PR入口。衰啲講直頭大種乞衣黎

有owp就自己諗辦法行ee又好pnp又好啦,仲stream乜stream乜把撚咩。
最後一入境直接派passport
要送埋車 送埋樓先叫歡迎香港人
班撚樣講到好似無hong kong pathway移唔撚到民咁

以前乜都未有個陣,最撚難拎就係owp,屌那星而家送埋比佢地班撚屌仲咁撚多野講

送埋間屋比撚埋個金髮鬼妹比你地好唔撚好
就黎架啦,又話最低工資生活唔到,無車又唔方便,住basement分租又話凍

最好整個香港人專用最低工資階級,房屋特惠津貼比香港人

屌講講下我都想開返個聯署爭取下呢啲野
哩到啲印度菲律賓人日日叫好難
香港人係加拿大係non-Canadian 嘅天龍人
未嚟個班送車 送樓 送女可能先會去
15 年畢業係咪就有呢兩條路?
1. 今年或者出年拎OWP 過去搏EE
2. 今年喺香港搵個master 讀拎OWP 再行 stream B
唔住downtown 生活唔到
可以

你master grad 要2年?定1年
你加拿大工作要1年

你小心count 時間 怕趕唔切
你講咩啊
留港先係上等人先係天龍人
所以時間線係
1. 2024/6-9 grad,
2. 2025/2 before that apply owp
3. To Canada asap
4. Get 1560hrs/ 1 year working exp in Canada before 2026/8/31
其實owp 做一年嘢PR
PR 前count 50%時間
總共係3.5 年左右
吓…點解會俾人diu??唔係好明有咩問題 巴打可唔可以講多少少
中文都未撚識睇仲話要過加拿大
點解唔直接行stream A
香港讀master平好多咩
佢哋覺得唔work
好堅持己見
覺得你唔信佢哋
根住咪嘈

你想像下香港人
識多你少少已經串過馬撚 你仲要話佢哋‘錯’
其實係唔同意見都已經接受唔到

好多人接受唔到新事物同意見
不過又有人share private school grad 成功PR
印度人多到
想問吓20年畢業 如果想今年23年尾先去 做一年嘢 24年尾 咁25年都仲可以apply PR? thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞