07/02/2023 OWP延長2年+10年grad/ stream B冇

472 回覆
234 Like 7 Dislike
有心搞一定夠
屌超市工 有手有腳識字就請
做倉又真係有牌考 不過你入職佢會教

你最差先係做哩啲
你可以explore 自己想做乜
草原三省差唔多夠比townhouse
搬過去行路翻工咪得
ircc 21年3月開放俾人申請owp, 果陣講明會有special measure 俾呢班人pr pathway,然後6月正式公佈stream a/b,所以16/17 grad 嘅人就被exclude。如果你講最公平咁跟本唔應該有stream b嘅出現
17年畢業,等緊張PR Card到手
唔好意思,我岩岩撈亂左PGWP 同 SOWP
先道歉
岩岩再睇返行 stream A 去加拿大讀兩年 diploma 只要趕得切喺2026年8月31日前畢業就ok
又係喎
反正唔一定喺嗰個區域長住
唔洗咁客氣
係呀
PGWP 你係加拿大讀書 讀pgwp eligible 嘅course 就申請到 大部份公立院校course 都有 不過要問
哩個都係冇難度
我最憎果班苦主前苦主後既人,乜叫苦主? 你俾人呃錢、俾人拖糧果D就叫苦主,加拿大明明無欠香港人,俾完OWP又要包生仔。
呢班大種乞仔十足十班住公屋拎綜援又嫌錢唔夠多既蝗一樣
Stream A 即係最遲24 年一月就開學
好老實講
Owp 同 stream B 由一開始就係完全兩件事
係香港人老鳳連埋一齊睇
睇你讀乜

不過建議提早
學位會冇晒
你指2年diploma的話
OWP = Open work permits for Hong Kong recent graduates
STREAM B = Permanent residence pathways for Hong Kong residents -Stream B: Canadian work experience
完全係兩樣嘢
多謝各位既提點同解釋
香港人:I don’t agree with you
啲人成日搞亂OWP=stream B,其實唔係

Stream B係一個申請PR嘅途徑,要求基本上只有三個:
1. 香港人(BNO或抽氣扇護照持有人)
2. 喺加拿大境內申請PR時嘅過去3年內,曾經以合法身份(不限香港人專用OWP﹐你用其他OWP甚至普通work permit都得)在加拿大境內全職工作一年或以兼職做夠對等嘅時數(1560小時)
3. 喺加拿大境內申請PR時嘅過去5年內曾經畢業(至於咩具體學歷要求自己查)
截止時間係2026年8月

咁一般香港人點會無啦啦符合到第二條要求?走難喎,仲要先越洋搵工,搵到工再申請普通work permit?而且好多工暗啞底都係優先請已經有喺本國工作權利嘅人,咁一般香港人點會夠人哋爭?面對呢個問題,IRCC就開設咗一款專為香港人而整嘅有效期為3年嘅OWP,憑呢款OWP,香港人就可以即刻嚟咗加拿大先至再慢慢搵工,呢個亦都係救生艇嘅意義(畀你走咗佬嚟加拿大先)
更新後嘅香港人專用OWP要求基本係呢兩條:
1. 香港人(BNO或抽氣扇護照持有人)
2. 過去10年內曾經畢業(至於咩具體學歷要求自己查)
截止日期係2025年2月7號

咁你會發現,2014到2018年grad嘅人而家雖然可以申請香港人專用OWP,但到做夠一年全職之後依然唔符合申請PR嘅條件3,有冇搞錯呀?

冇搞錯,OWP從來都唔等同於stream B,而係成個救生艇計劃好重要嘅一部份(畀你走咗佬先)。 嗰啲攞到香港人專用OWP但又唔合資格申請stream B嘅人,依然可以申請其他移民計劃(例如聯邦嘅express entry EE,各省嘅省提名PNP等)。又或者你嚟到因為諸多原因,比如因為冇本國學歷,發現好難搵工,你亦都可以到時候喺境內申請學校讀個degree/master之類,喺境內轉攞study permit改行stream A亦都得
唔明你想講咩
16/ 17 果班儲多四年錢 咪可以行stream A
19打後 社運完 啱啱畢業冇咩錢 咪可以行stream B
咁A 同 B 都係pr pathway
依家個問題係16 17 望住 19 後行到B 佢地唔想使多舊錢行A 咪覺得唔公平 咁最公平咪唔俾16 17 機會拎owp 佢地咪拎錢行A
16/ 17 俾人exclude stream B 我理解呀
咁你都要明19 打後嘅學生都因為冇資源俾人exclude stream A 喎
依家咁多人心理唔平衡唔係因為加拿大政府無啦啦話唔俾佢地行B 喎 咁大家一開始計過數都知1617 係有risk 有機會行唔到B嫁 咁佢地揀賭一鋪 搏加拿大政府會改stream B requirement 呀嘛
咁賭輸咗有咩好苦主姐 19 後grad 果堆連賭都冇得賭啦 佢地淨係得stream B 呢個option
都想講好耐
就連ircc 都係兩個唔同page嚟
不過佢地唔會睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞