07/02/2023 OWP延長2年+10年grad/ stream B冇

472 回覆
234 Like 7 Dislike
ok呀 慢慢等啦
咁好似讀master 過去行steam B 穩陣過搏EE
至少省返一舊錢,定係去加拿大讀個一年 course 都夠做,唔一定要 master?
本身諗住行最原始條路過去讀書拎 SOWP 慢慢搏 EE
因為好多人無OWP,私校無PGWP,你要諗方法留係加拿大,如果apply PR時間長過半年你就好麻煩,工又翻唔到,隨時比人踢翻香港
佢地覺得同時攞sp 加owp係攞盡著數
遲早玩爛hk pathway
你25年apply stream B 果下要5年內畢業
你睇張cert 月份
香港應該冇咩人會去冰天雪地搞Pnp
加拿大讀書 stream A 好似簡單啲?
你香港要讀master
你加拿大2 year diploma 都可
張cert 12月 係咪有機
有冇d個邊既一年Master 推介?
純粹擔心唔知等幾耐先搏到個EE
只要你未有result 就可以stay 加拿大
我覺得都係睇值博率
咁睇左私校又係DLI
我諗唔到有咩論點唔work
其實做咩都有風險嫁啦 一日未拎到PR邊個可以保證啲咩
之前有人以為唔可以同時持有sp owp
全部炒晒車
曼省比你想像中多香港人
有個frd曼省畢業都要去Yukon 先搞到
technically 得16畢業生係苦主,因為Hong Kong pathway(2021年2月8日)一出嗰陣佢地已經無得行stream B

而17勉強稱得上苦主,因為apply OWP都需時,要行stream B差不多要即刻出發趕deadline

但係2018打後嗰點解叫做苦主,人哋比咗差唔多成年半時間buffer俾佢哋去apply OWP搵工嗰啲,如果你照咁話,下年19畢業生又係苦主啦
咁夠時間啦 你計到啦 5年內
預鬆少少時間永遠係好事
Stream A讀完書即刻有得拎PR㗎喎
建議google下
加拿大讀書行stream A 係咪因為OWP 易過拎SOWP?
想問下其實兩者而家既分別係?
睇黎最省錢都係唔讀書直接拎 OWP 搏EE
安省定𣁽省真係有私家執咗
Exactly 講得好好
係咩?
因為之前一出時知自己唔岩用無詳細睇Tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞