網上申請特區護照真係好撚嘥時間

606 回覆
239 Like 32 Dislike
佢比果條補交link得嫁,我都係咁樣補交番
你有無copy錯
想申請快靚正,肯定係用自助機

樓上都有人話係排個幾鐘甚至幾個鐘,但幾乎肯定5個工作天就有得拎。

你走去網上申請,又唔知佢地收唔到收你個申請。怕唔得又入幾次申請,被人扣幾次錢。入到申請又唔代表你張相得,就連收到叫你拎證張野都唔代表你得,最終你咩旅行都唔駛去

我係你就拎半日假去排自助機算
冇呀 佢應該都係send 個pdf 過黎 跟住入面同你講相片唔合標準
有埋條link比你補交?

佢彈左呢個error
聽日要去拎,又唔記得預約先
打算8點去排隊
朝早9點幾
早過email日子拎?
拎證都要預約?
no
佢個pdf應該有個email比你sd番張相去補交
或者寄信去兩個方法
我要再補返張相 叫我sd返個email過去
sd完2個幾星期都冇任何回覆
都唔知點
因為班傻西搞唔掂又要用啫,10分鐘乜都搞掂
我喺#173提到嘅case,第二次入去補交,就係出呢句嘢

但係之後真係經呢度補交過一次,呢次重要係已經出咗領證通知書之後,先至叫我再補交
睇黎佢個system應該係有d問題
但係第二次叫我補交資料嗰份PDF檔信,個日期係領證通知書發出日期打後
要求補交嘅理由嘅字眼,同第一次嗰份有啲出入
同埋PDF檔信嘅署名嗰位經手人(例如:入境處處長 P.K. CHAN代行),都係另一個人嘅名

唔知係system出錯吖?人為出錯吖?
定係佢真係彈弓手,即使本身已經ready拎得證,都仲係覺得要我再補交過
你不如到時照去拎,反正都通知書
唔得咪即場問佢
我補交一個星期就收到通知書
上年仲要戴口罩都未復常
戴口罩就申請唔到護照?
有冇人知出左領証通知書叫你去拎新護照先發覺搵唔翻舊個本點算要急用
知唔知邊個電話打到去問
完全唔知等到幾時
email又叫我唔好重複sd
我都係打佢有個查詢電話,撳吓撳吓去到有專人聽,不過佢會話查詢完再覆番你,跟住又係要等,最後佢係email覆我話張相唔得
已fc, 佢個系統推出無耐, 好多bugs 。如果果用唔到條link, 可以連埋啲附件回覆番個email , 佢地一樣收到
唔該巴打 我send 返相比佢地先
建議你出去影完相 再直接去入境署交相 係最快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞