網上申請特區護照真係好撚嘥時間

606 回覆
239 Like 32 Dislike
佢無email 叫我20拎呀 係我自己上佢個預約拎證個到 入我個ref#見到我 4/20 -6/20 先拎得
你係今日walk in 排自助個隻?
係 我細佬尋日晏朝去自助機整
上網預約純粹方便唔洗排(咁耐)
係佢領證日期內隨時可以waik in排隊拎
我知呀 但係我3月頭申請 但依加起碼要等到4月20先可以拎 唔make sense 因為我4月頭就飛 我以為3月尾前都拎到 見我d朋友同上網睇都係幾日就拎到
12號online apply
14號收email
22/3-22/5拎
不過定律黎㗎喇 通常越急唔知點解係會越慢
我舊嗰本24年1月先到期
我真係百思不得其解 我6號上網申請 但email 都未上到
打電話上去又無人聽 陣間拿拿聲去附近個間入境處問下算
咁你打算細佬網上申請嗰度點搞?
Passport剩9個月限期
而家整定差唔多了
更新:

因為我已經等唔切 (一個禮拜未出email)我今日就去咗搞自助機再申請多次(24/3 有得攞)

申請完之後,我就去咗櫃檯同職員講,我之前有份網上申請俾咗錢,所以想申請退款,跟住佢就叫我等嗌名,之後就會有職員嗌你名同你講返佢會同總部講搞退款(不過要等幾個月先退到),點知佢講話原來等成個禮拜都冇係因為佢話張相唔得 (又冇email同我講

俾未有email又等唔切嘅巴打參考吓
補充翻 如果你唔急 你未收到email 可以直接親身上去問進度先 跟住先再睇吓點算
冇email話拎得,但係預約到拎證(睇到個領證日期好似係3月20至5月31)
係未照時間去攞就得?
原來真係張相

因為我細佬張相都係自己影 所以我都有懷疑過咁耐都收唔到email 既係關張相事
我同你個情況一樣
不過我唔使搞退款 佢話我張相唔得跟住即場去影張相
跟住下個星期三拎得

但佢只係口頭同我講下星期三去拎 但無任何文件俾我啦證明我真係下三拎得
就咁去counter問咩事 之後佢叫你去自助機影相?
我直接問門口入境處d人 佢幫我打去灣仔問完 再同我去機到影相
我諗99.9%係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞