網上申請特區護照真係好撚嘥時間

606 回覆
239 Like 32 Dislike
畀大家參考下
我6號申請,尋日朝早收到通知話張相唔得
尋晚經網上補交張新相
今朝即收到領證通知書
原本打算五月去旅行
一睇先個護照過期
3月頭開始申請加今星期順利領取

申請方法:
1. 網上預約申請已經約到好後,急去旅行基本上唔洗考慮,可以網上申請,但據聞網上申請好多都彈相,批核慢。最快最方便,平日早上9點前去各辦事處排隊用自助機。到8:30分左右會分流問你申請咩,叫你去適合隊伍再排。我自己7:45分排隊,9:15分已經排到我,9:30分已經走左。好處係即時申請成功,唔洗好似網上申請咁等結果。(自動機只限續期)(當日需要帶身份證)

2. 八達通最好增值有500蚊,據說有辦事處壞左payme. 無八達通要再排櫃台比現金。浪費時間。

3. 做完自動機會即刻有領取護照通知書,有得比你揀去邊拎

4. 網上預約領取又係多餘,直接8點前去你預約果間辦事處領取,同申請一樣會分流。當日要帶ID 帶舊passport. 我830去到排,915已經拎完走得
叫個職員洗唔洗再拎籌
收到入境處話相片唔ok,
係咪自接去walkin補交相片
同你同情況.. 網上俾左錢今日想check進度話冇我record
呢個情況點搞
張相有問題都唔敢再網上upload,又話要第二張相
明明出去搵人影
唔使 我排隊去reception 問
跟住佢就叫我等嗌名
有無人試過領證日期前去拎都拎到
想問網上如果13號朝早整 最快下星期幾有email拎?
Ps 我連申請確認短訊都無但係成功比錢既
我都update 返
今日8點幾去尖沙咀排自助機
未到9點已經開始開俾人做證
我屋有1個fail,1個未有消息
我地做左1個自助機(未有消息),之後再問工作人員,另一個補相可以點,之後佢就叫你去3號counter。
去到counter,出示返身份證,話要補相,但冇hardcopy,就有紙仔俾你去返自助機俾職員,之後排一陣安排影相,再等多一陣佢地搵supervisor check相,再有人叫咪話埋counter幾時拎證。
refund果邊,問左counter話唔駛取消另一個申請,自動refund, 等2個月落返credit card
總結,有問題,2,3日收唔到通知,就去counter叫工作人員幫手,唔駛自己再影。亦可以先去自助機做,再去counter單聲
success就2日到
3月1網上申請
3月5 收到Email 話後3月13可以拎
然後係自助機拎兩分鐘都唔洗就攪掂
入境廢而家先知?
我連編號都冇 但張卡係扣左數 成10日都冇消息
我都係咁
3日冇消息,直接去自族機申請多次之後去counter問需要refund,我今日問佢話重覆申請會自動cancel失敗果個申請再refund(信住先)
係咪可以早過領證通知書拎
領證期限寫4月20-6月
復活節要去旅行
其實係咪搞錯,今日去自助機做都俾到3月27日拎證
睇左幾次都係領證期限20-4-2023
早知自助機做諗住過兩日直接踩上去拎
踩上去counter搵職員問,叫佢改期
「入境事務處承諾於收妥全部所需文件、費用及相片後的五個工作天內完成處理申請的程序(工作天是指星期一至星期五,公眾假期除外)... 一般而言,申請人可於入境事務處完成處理申請後的下一個工作天領取新護照。」

佢既計法係 :
星期六(今日):Day 0
星期日:唔計
星期一至五( 20/3 至 24/3 ):Day 1至5
星期六及日 (25/3 至 26/3):唔計
星期一 (27/3):領證日
唔知離唔離到境
個日上黎屌完晏就已經收到email叫我月尾去攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞