其實人體一日只需要100mg維他命C 但成街產品都係賣1000mg

168 回覆
45 Like 137 Dislike
Off topic
我覺得現代人缺乏VB多啲 因為要粗糧先有
點解你要飲⋯⋯
橙貴好多
肉類唔係有好多咩
不停食返自己啲屎同飲番啲尿就可以重新吸收
咁就可以食100都夠
VB有好多種 其中一種VB 好似B16粗糧先有
維他命c有食生果菜心芥蘭西蘭花椰菜就夠
正常人真係唔會缺

反而某啲礦物質可能因為飲食習慣會唔足夠
不過都應該搵醫生驗咗血證實唔夠先食
總之最後吸到既其實都只係身體需要既份量
就算吸完,冇用既都一樣會排走
食咁多其實真係多9魚

同埋維C「好有用」呢樣野根本就係marketing出黎
日常生活好難會「唔夠」Vitamin C intake
食再多其實都唔會幫到乜野
叻喇叻喇
咁不如你教番我食多d有咩好丫大師
笑死
就係太多冇用先唔吸
吸完都會排番走 = 多9魚
Energy loss lol, 笑死

真係咁需要的話active transport都會吸佐佢
真係冇需要既就算passive diffusion吸佐都會actively excret番出去
身體係有好好既homeostasis system去balance番體內既chemical

可能你未讀咁多唔識啦,不過就唔洗衝出黎7既
Pin
屌你google都唔撚識仲敢咁撚大聲睇醫生嗰陣問個醫生維生命c有咩用啦傻鳩
我容易感冒
感冒果陣
食大劑量維他命C明顯會好快d
齋睇google就信
所以話你冇讀書
多退少補
有食維他命嘅點睇呢條片
https://youtu.be/TsgDEBYNORE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞