其實人體一日只需要100mg維他命C 但成街產品都係賣1000mg

168 回覆
45 Like 137 Dislike
食再多都係冇用
浪費哂

利申 平時開水溶片
係啪碎哂落少少十分一就算

The recommended daily amount for vitamin C is 75 milligrams (mg) a day for women and 90 mg a day for men. During pregnancy, 120 mg a day are recommended. The upper limit for all adults is 2,000 mg a day.

Reference
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030
要計埋吸收率
反正只要唔係超大量都係安全
又咁平 浪費都唔驚啦
Um…..你有無諗過你食1000mg落肚,你先吸收到75mg
魚油 藍莓素 一大堆補建產品都係咁

亦有人推高劑量 維他命c 順勢療法

但有冇用 而家都冇結論
水溶性
已經易吸收
食1000
得返75
真係無諗過
你食1000,最後吸收到係啱啱好
有個channel叫皮毛小知識有講過維他命C有冇用
食得多會有咩壞處
D人成日問食supplment 有冇用

我通常會講
唔知有冇用
但做運動肯定比食supplment有用n倍
淨係戒咗啲不能習慣已經爭好遠
食煙飲酒夜瞓 多肉少菜
佢啲c係咪有加鈣
會抽筋
屌你成杯隊曬
無煙無酒無捱夜
做gym+均衡飲食+無添加糖人生已多年,唔覺有幾健康,可能因為一直以黎都身體健康,體態都健康
巴打一定好有錢
點解...
就係無錢先咁樣,以前我都食煙,不過無飲煙,煙好貴,同埋唔想毁左咁辛苦既健身成果就戒左,糖就個人口味一早慣左,食朱古力都要食苦既。我諗你講緊捱夜,細個成日通頂娛樂/溫書,而家大左無咩特別都早睡早起
好難想像到一個普通打工仔可以無捱夜, 冇壓力去飲酒食煙同一時間
均衡飲食+無添加糖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞