其實人體一日只需要100mg維他命C 但成街產品都係賣1000mg

168 回覆
45 Like 137 Dislike
點睇生酮飲食
食開250mg維他命C片唔知會唔會有問題
利申:唔食生果 唔食菜
正宗生酮太複雜
要健康脂肪喺香港已經難買
更加好難出街食飯

港女生酮就易
炸豬大腸,炸雞髀, 沙律(with大量含糖沙律醬)
樓主可以睇睇Vit C 1g 佢嘅pharmacodynamics 同 pharmacokinetics
你日日食果十份一真係等於零
老婆,好識歎喎
之前有個YouTube channel 搵左個唔知咩博士,講到高量維他命c可以減少cancer 啲細胞
係咪柏格醫生?
其實真係食1000,最後落肚大約150-200mg
唔係,係講廣東話既,拍左十幾廿條片鼓勵人食維他命c
鋅會積存,不宜食過多。維C係水溶性應該無問題,但我覺得低劑量,但分開兩次食會好d既
你真係擔心既可以買啲100mg就得,其實有。
食Liposomal vitamin c 好過食water soluble vitamin c ,吸收又比佢好
大家平時食開邊隻
想參考下
人地有研究架 有做experiment 唔識就收嗲啦
有幾奇Water soluble vitamin c不嬲吸收率好低,有幾奇。excess 過d會經腎臟尿液排出體外
咁希望你食到過多都冇事
原來關事,唔怪得早排開始食,隔左個禮拜個咀爆左2個禮拜,痛到頭都痛埋,仲諗緊無啦啦點解咁熱氣
國民健康署建議,成年人每天攝取維他命C攝取量為100毫克,可達到80~90%的吸收率,屬於理想的狀態,而攝取量達到200毫克時,身體吸收率可達飽和狀態。然而,當攝取量為1500毫克時,吸收率為50%;攝取量為6000毫克時,吸收率則只有16%。

樓上勁多鳩upper
咩7.5%
又好多小學雞信
其實都唔緊要
如果有Reference 咪拎出黎
食1000得返75係點黎

https://tw.news.yahoo.com/維他命c怎麼吃最有效-營養師提醒-超過-這劑量-反而難吸收-013000142.html
即係話吸收率低係食得太多?
因為人體有調節機制 簡單黎講用糖比喻 人突然一個短時間啪過多既糖都唔會血糖過過高 係因為人體有機制協調 一senses到有過多糖 就會分泌insulin 將糖轉化 ,同樣地當血液sense 到vitamin c 去到佢 upper limit 就唔會吸收 經腎臟尿液排出體外 因為人無可能即時耗用咁多vitamin c 相對吸收率未低囉
有幾奇
當食放題你最多食到20
但你叫100份
1000份都係食20
你愈叫得多
浪費越多
流失率等係高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞