其實人體一日只需要100mg維他命C 但成街產品都係賣1000mg

168 回覆
45 Like 137 Dislike
戒唔到丁
晒太陽乜都有
唔可以兩樣一齊做?
其實食黎托阿咩 個個驚死蝕底咁 明明自身就唔缺乏
佢哋冇加鈣 係維他命c會喺體內會轉化做石嘅一部分 如果呢個時候身體多鈣 就會同鈣結合 成為一粒完整嘅石
食過量會生賢者之石
咁平 你食多d
腎石係calcium oxalate, 圖中個維他命c最終轉化咗做oxalic acid就係oxalate, 咁如果佢搵到鈣 就會同鈣結合做calcium oxalate
7.5%吸收率?
台灣女星于美人表示腎結石已困擾她達10年。在做手術前,她和醫生都以為只有30粒腎石,但卻發現實際有多達108顆腎結石!她透露自己有段時間經常服用維他命C,尤其是水溶片,故懷疑與長期大量攝取維他命C溶片有關。

台灣臺安醫院體重管理中心營養師劉怡里在節目中表示,人體每天攝取的維他命C為100毫克,而維他命C水溶片的濃度會更高,雖然維他命C是水溶性,不過代謝時間卻需要3至4小時。
食完之後嗰篤尿都好黃
唔過量都無壞,加上都唔係十成十吸收到
我諗整咁多都係確保你吸收得足夠姐
好似話要食埋維他命D3同K2 啲鈣先落到啲骨 唔會四圍走
要維他命C直接沖杯檸水搞掂
真膠定假膠
唔知過量會生腎者之石?
有食生果就唔洗食vit c.啦
醫生話vit c 吸收唔哂就易生

諗住食多啲無咁易病 , 又補充劑,又水果,又呢樣果樣,點知仲衰
你當身體係計數機一加一減咩
蠢極中一物理都有教energy loss 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞