其實人體一日只需要100mg維他命C 但成街產品都係賣1000mg

168 回覆
45 Like 137 Dislike
多咗屙出嚟囉冇乜所謂
應該係
多瘦肉/動物性蛋白質
多菜 (唔係中式煮法)
適量碳水脂肪

華人/中醫普遍認為健康嘅食法
只會變成全身冇肌肉嘅中央肥胖
食橙食奇異果食西蘭花咪得
證明啲人做嘢永遠唔睇科學實證
正常一定係由食物攝取最好嘅

不過現代嘅食物究境裏面啲營養素充唔充足真係一個謎, 尤其是中國嘅食材

有錢嘅話畀多少少買歐盟或者日本食物質素一定有保證

所以呢個世界好諷刺
第三世界窮人食唔起好嘢所以營養素唔充足,係需要supplement, 但通常冇錢買
有錢人基本上唔會缺乏營養素,但係就係咁食supplement
之前係明珠睇科普節目講過營養由補充劑同食物吸收係有好大分別,佢用抗氧化水平黎做研究,驗血結果證明市面上咩咩抗氧化補充品真係入到血既得1%都無,其實好多時大部分元素都要有functional group合埋先吸收到,食物就係例子,好似鐵都係動物源既鐵易吸收,而重金屬好似水銀,都要甲基化先會中毒
中式煮法落啲大豆油植物油其實好撚毒
提煉嘅過程勁多氧化物
覺得植物就係健康真係戇撚鳩思想

同埋覺得冇飯到肚就冇力又係戇鳩, 你老闆肉都唔食多片梗係冇肌肉冇力啦
有少少病有傷口又話戒口牛肉海鮮雞蛋都唔食
所有優質蛋白質戒曬

明明薯仔南瓜都係碳水就當蔬菜咁食
想唔肥都難
dhc果隻維他命c都會黃
可能都加左b

咁唔通我一日要食2kg橙先可以食到1000mg 維他命C落肚然後吸收75mg達到每日所需量
大豆油係毒,出去食多數係豆油因為平,植物油睇你邊隻,菜油又係因為平都多地方用,
但屋企你只會買到粟米油花生油同芥花籽油為主,已經算係好油,
特別係花生油既煙點高,屋企煮用花生油唔會錯只係貴,
香港個食譜算係咁,雞胸同菜都因為近大陸相對外國係平,蛋亦都唔會太貴,
但喜歡食澱粉嗰種農民基因都係解決唔到,咩薯仔炆雞翼係可以再餸飯真係過火
打頸啊.
唔想食
其實食多啲超級食物有無用,即係西蘭花,蕃茄,藍莓同三文魚之類,
2kg橙就算你食到,果糖太多一樣係個問題
維他命c不太穩定,好易流失,你直接食一粒都未必吸收好多
維他命C又唔係脂溶性…
易生石似乎係粒片有加其他嘢喎
證明有200幾個弱智
咁你咪一粒分開4日沖黎飲lo
iherb好多都係chelate
超級食物 = on9 term
只不過係將啲有正常營養改個名呃
其實食太多會致癌
肯食三色豆同薯仔已經確保到你唔會因為唔夠維生素而唔健康啦
Vitamin c多咗身體唔係會從尿液、汗排出㗎咩
1000mg 都係安全服用範圍內
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞