ES NQ 牛熊互gel 討論區4 之 終局之戰

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
今晚nq130
牛定熊就係睇資金同睇點數,
你分析得幾好都無用,
納指都夾你過千點既話,
之後跌返都無意思
傻熊必須輸
散戶只有順勢做,硬淡留返俾啲大戶算喇
升穿晒位,好難硬淡
仲有傻散睇基本面覺得要閪冧,市場要果班人投降
你講隔離po
基本面、數據、Fed講既野,
全部理性咁睇係個市會跌,
但市場資金要推高個市,就係睇錯個市架啦,
無得話個市唔跟道理亂夾上就唔當輸錢架嘛
日日分析,分析2個月,輸足2個月,你d分析係用黎輸錢?
不如SIT OUT忍下手先,2023年中再玩
賺少左錢姐 理性去睇個市的話 永遠只係賺少左 蝕亦唔會太多
個市到位之後咪又開始再賺過

如果係盲目睇市既話 穿哂位唔理
就好似tqqq教主同佢d信徙咁 個市順就係咁賺
個市大跌之前賺既輸返哂+本金都無埋大蝕
班友唔出聲or自動消失 or 開帖問點算
d傻牛好多時 今年同上年根本唔係同一個人
上年果位傻牛已經重蝕 倒欠債收左皮消失左
今年依件新傻牛9買估中左 又係度9叫
回都唔回cls
Fear & Greed Index 已經上到80
都未到100
嘩。大棍到
用fed watch個加減息時間 5月見頂 年尾11月先減第一次
納指12月見底開始升, 當早左半年開始price in加息見頂,
鳩估要到4,5月先開始price in衰退
不過衰退=減息, 又可以再升
分分鍾去到11月真正減息果陣, 個市先開始跌
暴力到
爆完又唔爆
乜都唔跟
頂已見
傳統減息果刻會終極一升 到時自然會有信號 至於依家咪等超買回調再買升 不過個市咁high 你唔好預佢回太多 連跌第3日都差唔多了
之後咪做小量好倉 升破4300咪加多注追 大戶目標係要d人高追坐貨套牢
咁佢一開始穿4300企穩果時就入定貨 睇大戲就得 將來點跌都傷唔到你

樂觀d睇 將來個熊市你有更多資金去沽佢又好 底部入貨又好
當然你唔好當左依家100%傻牛市 要防佢穿4100之後又憂慮衰退
穿位先好行動
其實見到巨頭財報咁,真係無咩信心買升,其實我都好想加入龍軍
其實係
20 qe
09 things had been improving
03 唔知
但係今次乜都冇
anyway 放棄死硬
swing 好過
食幾百點都好
唔操作等收市算

但係理性好似無乜用咁
俾啲耐性一齊睇淡
點解個非農爆到咁,都可以升成晚?定其實依加又改左,全部數據爆都會照升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞