ES NQ 牛熊互gel 討論區4 之 終局之戰

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
好似有D道理,井多小小定下熊軍心,因為呢道熊軍被人炒起灑
Btw 我戴返頭盔先,我敢係fomc 前渣淡倉因為

我得3成倉 (2成淡 + 1成正股)

我一月做傻龍有profit
唔係panic,
只係陳述事實ok?
我叛變wor
base case又官腔話睇數據同講多次今年唔會減息 已經足以冧市 點會引到牛
兩睇啦,事實上個市近期真係跌唔落,
除左琴日有回調之外
其實你call細期對冲下好似無咁傷
所以我之前話覺得安樂巴個賭性好大,好似非買跌 唔信邪 係都要入賭場不可
我而家exactly行緊喱個approach,之前挾左小小止蝕,而家自己睇唔清形勢(都係等埋fomc),無太大把握,喱d位,真係無謂搞太多
支持 我3900走人
一係2月開始插 上半年見3200
一係大戶傻夾4300 2-3月都係升 3-4月先去返4000
去到38XX又反彈浪 繼續跌得黎見底都9月既事

其實我主要都係睇FOMC之後大跌浪開始 經濟壞影響依家都慢慢出現
電費氣費加價1-3倍 D人都少左出街食飯同消費
大市升上去要時間 係人都感受到影響的話 一係高位止賺 見追就鎖定利潤 一係完全唔入市好似20年咁 夾咁高最後都係大戶中伏
龍軍4600更加係幻想 季 半年業績只會愈來愈差
大市升得黎都6-8月 咩位都大把熊軍做淡
甚至牛軍鎖定大戶D利潤做返淡轉頭

當然我建議熊軍應該日日唱好睇好 唔再分享自己睇淡 逄跌唱升睇4300
其實暫時業績好似唔太差,aapl AMZN 就唔知啦
8月 10月千跌果時 d人都話熊市完啦

Btw 你做左則交易唔識止蝕要小心d

Fomc企穩 4100 我會搵位入返牛
其實我係賭性強,
正常應該好似你咁講對沖下先岩
唔好死熊一面頸
我賭性重,咁樣好易奶野
我經常都唱好架啦
雖然事實上個市都的確係強,
早兩三個月係做淡友安心過做牛軍,
而家掉返轉
你唔係話4200既就put?
所以要正視,股票市場靠賭性 抝氣 太多主觀感受,最後炒炒埋埋都係輸多過贏

放工食下好西,睇下YouTube,做下運動好過啦。而家橫行市 又味到fomc,無野好睇
12點沽咗注NQ諗住即市有D肉食下再冇咩反應自己平咗去算
好過睇班好友幾點幾點咁磨上去 傷眼
上次係rally 上4200 會put , 係fomc 前

今次係fomc 後出方向

我會呢兩晚入返d 受加息影響超跌股對沖返我d sqqq Soxs
fomc後 都9射上去 我估我會減到得返50%淡
FED會講乜 街邊阿婆都知 大戶亦知
加0.25 加到5%以上 今年內唔減息 講到清清楚楚之後照爆上去
姐係大戶夾升目標係點都要執行到底
減一減淡睇佢演馬嬲戲 但點都會留一半 廢事佢扮升一兩日就回返
OR 某日無啦啦裂口大跌
你要減就依家減,就唔好咩爆升上去先減。

做hedge 就事前做。
先減到60%再算
D幣龍到咁 好似市場預放水
諗緊其實snap meta 之前跌咁狠,今冷應該點都拉上去,呢個位無理由再跌,AMD 就難講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞