[高達扭蛋/盒蛋討論區 15] MSE / FW# / G FRAME / MJG / NX / SDFC etc

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
呢套吸唔吸引?
我好似麻麻
呢套唔需要量產 買一套齊set 收工
買多隻白渣上紅
買多幾隻impluse改色?
渣古會唔會同1.0個隻一樣?
改色 但未有裝
其實你話G Frame 個高達面相差?
其實係咪真係咁差?
試舉例說明之
至於G Frame雖然冇比例,全部統一高度。
但有幾隻係非常接近1/144:F91;Shining;God

再睇埋呢個TR-1嘅對比,GF同HG竟然差唔多高度,
聲稱比例接近1/144嘅R魂(包括Metal) 直頭高咗成個頭
除左關節 睇怕係一樣?
Keep住有睇開玩具開箱片同評測圖,砌開模型真係接受唔到佢地面相,例如seed堆機、近來出的閃光百gm改佢地面相都好差。仲未計膠質差水口大的問題。

有人話比少少心機補色滲線消光g frame會好d,但咁搞就失去成品的優勢,同樣時間素組hg仲靚。冇時間砌就玩r 魂。

R 魂0079 0083 0080 08小隊堆anime 系列咪接近144 hg。你舉個metal r魂係另一條line。
隻腳應該有唔同,因為高機動型
多個噴射位不過K澤用意都好明顯,舊模改少少,慳水慳力,降低成本
大媽都係跟模整同上色
扣黎冇ec bor
g frame 面相好差咩?個樣wo 我玩實物覺得ok 拍片影相放大睇可能有d 分別掛 肉眼係睇ok 無去到舊模咁誇張
你對比hg 同r 魂就一定差d 同埋size 有d 分別 始終唔同product line 做工膠料都唔同
不過價錢越來越貴係真
最想係比例再細d 1/200 咁就可以慳d 位,配場景都會方便d
又唔上網搵啲面相差嘅G Frame post上嚟睇吓有幾差
No Photo No Talk

我係從Assault Kingdom玩到Universal Unit,再玩到而家嘅G Frame
我最中意係玩細比例 1/200(220) 嘅可動模型(食玩) ,AK同UN2就係我最中意嘅系列
其中AK係出得最靚,可動性高同埋大部份上色。
UN2已經係差咗好多,要齊option就要買兩隻,上色又冇AK咁足,
但又只得佢出咗 RMS-142 Xeku Zwei 重裝沙古完全體

GF直頭係照住UN2個玩法,仲要你買兩盒先齊章。仲要多咗堆垃圾不可動骨架

不過我洗濕咗個頭,而且佢出嘅機體又啱個胃口,我識人賣全Set先可以平均每Set $8X。當然呢個價加幾十真係可以買到HG

不過買得HG,又要砌又要油又要噴又要貼水貼。就算齋拍快手都至少一個鐘。

買隻GF我只需要10分鐘就砌完。玩一排set吓做形先慢慢上油
咁你玩assult kingdom依d低階成品膠,面相都睇唔清、輪廓又肉,依加轉玩g frame你咪覺得靚lor。

你講1/200我以前都有玩hcm pro,依家我有玩mse fw sd mjg hg rg mg r魂 gundam universe, 玩緊依堆產品有平有貴有成品有模型,全部面相都靚過g frame。可能我覺得高達個「樣」係靈魂,g frame的確有平價成品的優點,選角又好,你哋當玩具咁扭下唔在乎佢面相模糊咪買lor , 我講佢面相差、比例唔襯144係客觀事實。

如果唔想砌hg,robot魂真係靚仔好多有時特價二百幾買到,劣評如潮的平價成品gundam universe 系列單以外型、面相都好過 gframe。舊的g frame 幾差費事講,我搵新fa來睇:

robot魂比例似hg
gframe

g frame
gu

其他mse 、hg 的god面相都完勝g frame廢事再貼。其他熱門機如自由、nu、 gp01各產品線都有出更易比較,高下立見。我估好多人會話咁樣同平價食玩比較唔公平,我都係解釋同證明比上面兩人g frame面相差依件事。不過睇你個user名似自護fans, g frame 的自護機如京寶、巴尼渣就面相係幾好,但複雜的高達面如nt1就好模糊,貴少少的網限gp02都係唔得。
你真係非常之斷章取義
講到我好似唔知乜嘢叫做靚嘅面相
呢度係有名你叫:扭蛋/盒蛋討論區
咁就只係討論扭蛋/盒蛋有關嘅產品啦

講到好似我未見過大蛇痾尿
我就比我而家仲有擺出嚟嘅HG同MG (其它都入晒盒)
就係屋企地方問題先玩G Frame
同一個放到三隻MG嘅位置
可以夠我擺十隻GF

真係同你講多句都浪費我人生
笑死 又千字文罵戰
我都唔知點解條友咁激做乜
本來我都冇乜點入過嚟,但見呢度好似完全冇人玩GF先入嚟post吓相
點知又負皮又千字文
既然呢度冇人玩GF 同埋講到GF咁不值一玩
咁我都係出返去先喇
更加唔會再回應上面嘅千字文
其實你哋長篇大論睇都廢事睇
一齊屌下K澤算啦
玩高達係一件開心事嚟嘅。
想屌下瑞記肯派貨未,個鳩幾月
睇見D錯件就唔開心
嗰條自我中心你屌佢佢咪又無視一切聲音 嘥鳩氣
yes……痴線。等到盲目咗,套15.5行貨係咪成船畀人炸咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞