韓國電影集中討論區 (3)

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
釜山國際電影節影響力大唔大
對上一套有香港電影入圍已經係7年前既事

對上入圍係戀人絮語,再之前有許雅舒嘅慢性中毒,咁你覺得影響力大唔大?
釜山電影節本身算係亞洲數一數二嘅電影節,個新導演競賽都有一定聲望,但實質影響力無乜

第一次聽慢性中毒呢個名
咁點睇東京國際電影節

對上入圍係戀人絮語,再之前有許雅舒嘅慢性中毒,咁你覺得影響力大唔大?
釜山電影節本身算係亞洲數一數二嘅電影節,個新導演競賽都有一定聲望,但實質影響力無乜

第一次聽慢性中毒呢個名
咁點睇東京國際電影節

其實亞洲嘅電影節好難做到歐洲三大影展或多倫多影展嘅影響力,所以無論釜山、東京或香港電影節主力都係將世界各地佳片帶到當地放映,滿足本地影迷需要,搞比賽某程度上只係副業

第一次聽慢性中毒呢個名
咁點睇東京國際電影節

其實亞洲嘅電影節好難做到歐洲三大影展或多倫多影展嘅影響力,所以無論釜山、東京或香港電影節主力都係將世界各地佳片帶到當地放映,滿足本地影迷需要,搞比賽某程度上只係副業

多倫多影展近年影響力係咪愈黎愈勁 而家成日聽到佢個名、同埋係佢影展上既戲

第一次聽慢性中毒呢個名
咁點睇東京國際電影節

多倫多影展近年影響力係咪愈黎愈勁 而家成日聽到佢個名、同埋係佢影展上既戲

佢嘅觀眾票選獎基本上係奧斯卡前哨戰
《現在,很想見你》開機 蘇志燮孫藝珍飾演夫妻

8月31日,據樂天娛樂方面消息,由蘇志燮、孫藝珍等主演的新片《現在,很想見你》已於12日開機。

在片中,孫藝珍飾演妻子秀雅(音),留下一年後下雨的日子會回來的令人難以相信的約定後逝去。蘇志燮飾演丈夫宇鎮(音),在妻子去世後一個人照看上小學的兒子。當他再見到妻子的時候,秀雅已經失去了所有的記憶。

此外,孫汝恩飾演暗戀宇鎮的同事賢靜(音);李準赫飾演在宇鎮工作的體育中心教游泳的崔講師;高昌錫飾演宇鎮的至交好友洪久(音)。

《現在,很想見你》翻拍自日本經典電影,原作《現在,很想見你》改編自市川拓司的同名小說,由土井裕泰執導,竹內結子、中村獅童、武井證主演。電影講述了雨季到來時,秋穗巧(中村獅童 飾)死去的妻子澪(竹內結子 飾)復活,在六週的時間內與丈夫和兒子重續夫妻情、母子情,感受家庭溫暖的故事。該片於2004年10月30日在日本上映,曾經獲得第11屆香港電影金紫荊獎十大外語片獎。

另外,韓國版《現在,很想見你》由樂天娛樂投資發行,李章薰(音)導演執導,預計2018年上映。 (責編:邵天翔)<全星網>
2017Q3/4及2018年1月 台灣上映日本電影時間表:
(Source: 影劇圈圈, Yahoo!台灣電影, 卡卡洛普)
如無備註者則香港未有任何上映計劃

(你看台灣幸福到令人嫉妒, 香港片商有心的話就自己去看看吧。)

9月1日
- 瑪麗與魔女之花

9月8日
- 去吧! 啦啦兵團! (台譯: 青春後空翻, 香港已落畫)
- 失樂園 (經典重映, 本年度唞啖戲選映電影)
- 三月的獅子(前篇)

9月15日
- 三月的獅子(後篇)
- 煙花, 應該和誰看? (台譯: 煙花, 香港安樂發行, 9月28日上映)

9月22日
- 白晝的流星 (ひるなかの流星)
- 薙刀社青春日記 (あさひなぐ)

9月29日
- 宣告黎明的露之歌 (夜明け告げるルーのうた)
- 春宵苦短,少女前進吧!(夜は短し歩けよ乙女)
- 亂 (4K修復版)

10月6日
- 我想吃掉你的胰臟 (君の膵臓をたべたい)

10月13日
- 聽見向陽之聲 (陽だまりが聞こえる)
[這套是日本限定院線上映的BL電影]
- 解憂雜貨店 (ナミヤ雑貨店の奇蹟)
[東野圭吾香港應該有大量fans啊...]

10月20日
- 何日君再來 (いつまた、君と)
- 蒲公英(數碼修復版)

10月內
- 楢山節考(4K修復版)

11月3日
- 追憶
- 關原之戰 (關ヶ原)
- 亞人(亜人)

11月10日
- 鐘擺人生 (振り子)
- 爸爸的便當是世界第一 (パパのお弁当は世界一)

11月24日
- 海邊的李爾王 (海辺のリア)
[我要飛去台灣拜仙女嗎!!!!!!]

聲稱11月
- Mix。

12月15日
- 愛, 不由自主 (ナラタージュ)
- 蠱毒: 人間碎肉機 (ミートボールマシン)
[台灣B級電影專家暗光鳥本年度唯一一套日本電影]

2017未定:
冰果 (氷菓)

花牌情緣 結 (ちはやふる 結び )
寝ても覚めても (中文名未定)

2018年1月19日
最後的食譜: 麒麟之舌 (ラストレシピ 麒麟の舌の記憶)
[連二宮新片都有期了....]
(Source: 影劇圈圈, Yahoo!台灣電影, 卡卡洛普)

(你看台灣幸福到令人嫉妒, 香港片商有心的話就自己去看看吧。)

9月1日
- 瑪麗與魔女之花

9月8日
- 去吧! 啦啦兵團! (台譯: 青春後空翻, 香港已落畫)
- 三月的獅子(前篇)

9月15日
- 三月的獅子(後篇)
- 煙花, 應該和誰看? (台譯: 煙花, 香港安樂發行, 9月28日上映)

9月22日

9月29日
- 亂 (4K修復版)

10月6日

10月13日

10月20日

10月內

11月3日
- 追憶
- 亞人(亜人)

11月10日

11月24日

聲稱11月
- Mix。

12月15日

2017未定:
冰果 (氷菓)

2018年1月19日

fb page見到,台灣日影排片同西片有得揮
日本不論影視定音樂都係台灣發展得好好
日本不論影視定音樂都係台灣發展得好好

9月1日
- 瑪麗與魔女之花

9月8日
- 三月的獅子(前篇)

9月15日
- 三月的獅子(後篇)

9月22日

9月29日
- 亂 (4K修復版)

10月6日

10月13日

10月20日

10月內

11月3日
- 追憶
- 亞人(亜人)

11月10日

11月24日

聲稱11月
- Mix。

12月15日

2017未定:
冰果 (氷菓)

2018年1月19日

fb page見到,台灣日影排片同西片有得揮

好多經典戲重映
睇完
睇完

睇完咩?
睇完

好撚好睇 臨尾果場碰碰車先係真正表現到逆權司機呢樣嘢,係全部司機 不過果段商業味有啲濃,其他完美咁制 宋康昊又要拎影帝啦 佢做戲真係好有感染力,太勁
睇完

好撚好睇 臨尾果場碰碰車先係真正表現到逆權司機呢樣嘢,係全部司機 不過果段商業味有啲濃,其他完美咁制 宋康昊又要拎影帝啦 佢做戲真係好有感染力,太勁

呢段戲我覺得真係誇左 唔知點解我諗起狂野時速
無啦啦有條小路咁多架的士走出黎
不過整體好撚正 好適合香港人睇
正場上會再睇多次
睇完

睇完咩?

逆權司機
同場有張同祖,仲好似見到講剷片個ryan
睇完

睇完咩?

逆權司機

我都見到張同祖
睇完

睇完咩?

逆權司機

我都見到張同祖

開頭以為睇錯 聽到佢講野把聲就知係佢
前面輕輕鬆鬆鄧梓峰,去柳海真屋企食飯果場好日常好溫馨好正 之後就一片慘烈 宋康昊個心理變化寫得好好,每喊一次都代表唔同既轉變 調轉車頭去光州果下型到 柳俊烈個角色都好突出,柳海真同記者就麻麻
睇完

正場上會再睇多次

我仲諗緊佢地邊度標出黎
睇完

正場上會再睇多次

我仲諗緊佢地邊度標出黎

狂野時速 條路突然殺出咁多部車真係嚇左跳
佢重返光州去完醫院之後,望向軍人向學生開槍既內心戲演得好好 睇到我
套戲有好多位俾宋康昊發揮,但其實我覺得有好多位唔需要佢用對白交代
開頭佢對學生示威既觀感 同班廢老廢中對學生參加雨革既感受一撚樣
老老實實 逆權大狀俾我既震撼力強d
不過呢套戲好岩香港人睇
前面輕輕鬆鬆鄧梓峰,去柳海真屋企食飯果場好日常好溫馨好正 之後就一片慘烈 宋康昊個心理變化寫得好好,每喊一次都代表唔同既轉變 調轉車頭去光州果下型到 柳俊烈個角色都好突出,柳海真同記者就麻麻

係柳海真屋企食飯場戲 我一路睇一路諗記者到底諗緊乜
之後係暗角俾便衣軍人捉場戲好撚恐怖
睇完

正場上會再睇多次

我仲諗緊佢地邊度標出黎

狂野時速 條路突然殺出咁多部車真係嚇左跳
佢重返光州去完醫院之後,望向軍人向學生開槍既內心戲演得好好 睇到我
套戲有好多位俾宋康昊發揮,但其實我覺得有好多位唔需要佢用對白交代
開頭佢對學生示威既觀感 同班廢老廢中對學生參加雨革既感受一撚樣

very agger 根本係俾tbb新聞洗撚晒腦既一個廢中,啲口吻一模一樣
老老實實 逆權大狀俾我既震撼力強d
不過呢套戲好岩香港人睇

冇錯,呢套係平淡啲 不過啲鎮壓場面好真實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞