韓國電影集中討論區 (3)

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
《南漢山城》六位主演李秉憲、金倫奭(金允石)、朴海日、高洙、朴熙順、趙宇鎮的單人角色海報,9月上映

的士司機遲一個禮拜上,先少軍艦島200萬

聽晞哥講高先買左
好激動呀而家

多謝高登先!!!!
高先做發行算係質素保證

我覺得高先係香港發行既清泉 次次見到佢個logo都覺得好pure好true 至少唔係利字行頭果啲

期待

bravos同golden scene發行既戲都好岩我口味
安樂就一半半

btw 有無source

安樂商業味極濃(除左bc果啲),買親都係大片
冇,睇晞哥fb講

搵到啦 好期待
安樂做特別放映堆戲多數都幾好睇,但我最近先知bc vip既免費飛唔睇得特別放映
有飛都用唔到
原來韓國下星期先上猿人 咁樣軍艦島同的士司機都幾嚴峻下 特別軍艦島,今個星期仲有青年警察逼到埋身,未必妹到上損益點700萬 反而的士司機今日已過450萬損益

的士司機已經差唔多500萬 軍艦島得610萬
下個禮拜

軍艦島冇一千萬以上其實都當輸啦

咁佢已經輸左

唔怪得咁頭痕
原來韓國下星期先上猿人 咁樣軍艦島同的士司機都幾嚴峻下 特別軍艦島,今個星期仲有青年警察逼到埋身,未必妹到上損益點700萬 反而的士司機今日已過450萬損益

下個禮拜

咁佢已經輸左

唔怪得咁頭痕

睇宋仲基仲要搬埋未婚妻出黎sell片就覺得唔對路
佢之前話票房定唔知反應唔好就養唔到家室

下個禮拜

咁佢已經輸左

唔怪得咁頭痕

應該講笑咁講?
《軍艦島》導演柳承莞和製作人姜惠靜夫妻倆退出了各種電影相關協會。包括韓國電影導演協會、電影製作者協會、韓國電影製作人協會、女性電影人團體等。據稱是因為《軍艦島》銀幕壟斷問題。由CJ發行的《軍艦島》7月26日在韓國史上最多的單片2027塊銀幕上映,總放映10176次,動員97萬1539觀影人次。而此前柳導演的電影就曾經多次因為銀幕壟斷而引發爭議,而在此前的多次媒體採訪中,柳導演也曾對此表達過歉意。《軍艦島》目前累計觀影人次已經逼近620萬。然而影片的贏利點在700萬-800萬人次。
《軍艦島》導演柳承莞和製作人姜惠靜夫妻倆退出了各種電影相關協會。包括韓國電影導演協會、電影製作者協會、韓國電影製作人協會、女性電影人團體等。據稱是因為《軍艦島》銀幕壟斷問題。由CJ發行的《軍艦島》7月26日在韓國史上最多的單片2027塊銀幕上映,總放映10176次,動員97萬1539觀影人次。而此前柳導演的電影就曾經多次因為銀幕壟斷而引發爭議,而在此前的多次媒體採訪中,柳導演也曾對此表達過歉意。《軍艦島》目前累計觀影人次已經逼近620萬。然而影片的贏利點在700萬-800萬人次。

其實關佢事咩?定係cj累人累物

下個禮拜

咁佢已經輸左

唔怪得咁頭痕

應該講笑咁講?

呢個當然 但佢講呢句既時候我都下左

唔係應該片商責任黎咩
定係導演被人祭旗

唔係應該片商責任黎咩
定係導演被人祭旗

好慘 俾人祭旗
但我見的士司機都係少軍艦島一百個銀幕
屌我而家先知蘇志燮係讀「洩」,之前一路讀蘇志便
利申:文盲

好好笑唔知點解

韓影個人推介區

強烈推薦 (9-8分)

原罪犯
無聲吶喊
素媛
密陽
殺人回憶
戇爸的禮物
殺手代父
感官樂園
漂流慾室
下女誘罪
哭聲
思悼
追擊者
黃海
陽光姊妹淘
逆權大狀
奇怪的她
JSA安全地帶
我的野蠻女友
我愛你
開心鬼上身
回家的路
我,看見惡魔
死亡「動」新聞
新世界
骨肉同謀
韓流怪嚇
重罪犯
我要復仇
黑仔刑警
不可饒恕
飢渴誘罪
聖殤
韓公主
雪國列車

留名清戲
話說因爲睇左韓劇奇怪的搭檔鍾意左南志鉉
我知佢童星出身之前起華頤演過呂珍九既初戀
其實之前起隧道都見過佢成面灰 雖然係小角色但演技好好同河正宇起車入面果段戲好動人
呢兩日補左佢同宋慧喬n年前有套戲叫今天 睇到好抑鬱 但真係大推
關於原諒既題目真係反思好多 南同宋既演技都好好
另外推下南志鉉而家減左好多細個既babyfat靚左好多
大學讀心理學所以對研究角色有幫助演出黎都好細膩
而家先廿二歲又係同全度妍孔劉孔孝真鄭有美同公司期待以後既發展

唔係應該片商責任黎咩
定係導演被人祭旗

好慘 俾人祭旗

即係軍艦島都俾人祭左旗
岩岩DL左<一日>黎睇,90分鐘好似拍得唔夠深入,搞到最尾結局唔係太令人動容,不過都唔錯
[製作特輯]《軍艦島》重現眼前(PART 1)
https://www.youtube.com/watch?v=x7GS2toUDOc

岩岩DL左<一日>黎睇,90分鐘好似拍得唔夠深入,搞到最尾結局唔係太令人動容,不過都唔錯

我未睇過 原來套戲咁短
我覺得韓國d小品戲,好多時點解唔好睇係因為套戲缺乏靈魂
話說因爲睇左韓劇奇怪的搭檔鍾意左南志鉉
我知佢童星出身之前起華頤演過呂珍九既初戀
其實之前起隧道都見過佢成面灰 雖然係小角色但演技好好同河正宇起車入面果段戲好動人
呢兩日補左佢同宋慧喬n年前有套戲叫今天 睇到好抑鬱 但真係大推
關於原諒既題目真係反思好多 南同宋既演技都好好
另外推下南志鉉而家減左好多細個既babyfat靚左好多
大學讀心理學所以對研究角色有幫助演出黎都好細膩
而家先廿二歲又係同全度妍孔劉孔孝真鄭有美同公司期待以後既發展

唔係應該片商責任黎咩
定係導演被人祭旗

好慘 俾人祭旗

即係軍艦島都俾人祭左旗

《軍艦島》扭曲歷史事實?

韓國上周上映、由黃晸玟、蘇志燮、宋仲基、李貞賢主演的的電影《軍艦島》一如大眾所料獲得空前成功,上映首天入場人次突破97萬,成韓國史上「最高開畫日觀影人次電影」,撼贏《鄧寇克大行動》、《蜘蛛俠:強勢回歸》等荷李活猛片,首日票房成績更超越《屍殺列車》。不過樹大招風,《軍艦島》也惹來不少爭議,有人質疑電影有壟斷市場之嫌,更有指某些情節為商業考量包含不少創作成份,歪曲史實,並列出內容的謬誤:

1. 根據軍艦島生存者引述,當時他們一天的食糧是一顆榨油後剩下的肥料用豆渣,混合雜穀製成的「飯糰」,吃的時候會沾滿炭粉。電影中的人物卻有飯、水果、酒,甚至香煙。

2. 歷史上,在軍艦島中一旦被發現有意圖逃生,便會遭到殘暴的鞭刑拷問,之後進行槍決或掉到海中。 相反戲中的朝鮮人卻能掠奪槍械武器大舉逃脫。

3. 戲中被剝削勞役的人 居然有錢賭博。

4.《軍艦島》用上頗大篇幅描寫 朝鮮人的不團結導致有人出賣、批鬥自己人,日本人壓榨朝鮮人的惡行卻未有完全展現。

對於以上指控,導演柳承完接受訪問時就回應,「壟斷市場」問題是戲院方面該反省和負上的責任,「至於情節上,我能斷言《軍艦島》一點也沒有扭曲史實,戲中所有朝鮮人逃走的順序、方式,使用的武器等細節,都是跟歷史和軍事學家考證過而構成的。作品足足有40分鐘着筆在日本人怎樣壓榨朝鮮人,只是可能戲中的日本演員大家不認識, 而飾演親日派的是耳熟能詳的韓國演員,所以觀眾才會產生份量比例不恰當的誤會。」又表示因為有更多人會因為電影或是以上的爭議關注那時候發生過的事,所以柳承完對惡評持正面的看法。

https://goo.gl/F1SK2z

劇透內容粉左字
套戲俾人刷負皮某程度係咪班憤青不滿
韓國電影振興委員會公佈今年韓國申奧代表作候選申報名單共11部(注意僅是候選申報),包括《南漢山城》、《雪花》、《V.I.P》、《Becoming Who I Was》、《One Step》、《特別市民》、《被掩蓋的時間》、《監獄》、《出租車司機》 、《殺人者的記憶法》 、《惡女》。之後會由專家評委會選出其中一部代表韓國電影,和其他國家代表作爭奪第90屆奧斯卡獎外語片獎部門的5個入圍提名。

唔係應該片商責任黎咩
定係導演被人祭旗

好慘 俾人祭旗

即係軍艦島都俾人祭左旗

《軍艦島》扭曲歷史事實?

韓國上周上映、由黃晸玟、蘇志燮、宋仲基、李貞賢主演的的電影《軍艦島》一如大眾所料獲得空前成功,上映首天入場人次突破97萬,成韓國史上「最高開畫日觀影人次電影」,撼贏《鄧寇克大行動》、《蜘蛛俠:強勢回歸》等荷李活猛片,首日票房成績更超越《屍殺列車》。不過樹大招風,《軍艦島》也惹來不少爭議,有人質疑電影有壟斷市場之嫌,更有指某些情節為商業考量包含不少創作成份,歪曲史實,並列出內容的謬誤:

1. 根據軍艦島生存者引述,當時他們一天的食糧是一顆榨油後剩下的肥料用豆渣,混合雜穀製成的「飯糰」,吃的時候會沾滿炭粉。電影中的人物卻有飯、水果、酒,甚至香煙。

2. 歷史上,在軍艦島中一旦被發現有意圖逃生,便會遭到殘暴的鞭刑拷問,之後進行槍決或掉到海中。 相反戲中的朝鮮人卻能掠奪槍械武器大舉逃脫。

3. 戲中被剝削勞役的人 居然有錢賭博。

4.《軍艦島》用上頗大篇幅描寫 朝鮮人的不團結導致有人出賣、批鬥自己人,日本人壓榨朝鮮人的惡行卻未有完全展現。

對於以上指控,導演柳承完接受訪問時就回應,「壟斷市場」問題是戲院方面該反省和負上的責任,「至於情節上,我能斷言《軍艦島》一點也沒有扭曲史實,戲中所有朝鮮人逃走的順序、方式,使用的武器等細節,都是跟歷史和軍事學家考證過而構成的。作品足足有40分鐘着筆在日本人怎樣壓榨朝鮮人,只是可能戲中的日本演員大家不認識, 而飾演親日派的是耳熟能詳的韓國演員,所以觀眾才會產生份量比例不恰當的誤會。」又表示因為有更多人會因為電影或是以上的爭議關注那時候發生過的事,所以柳承完對惡評持正面的看法。

https://goo.gl/F1SK2z

劇透內容粉左字
套戲俾人刷負皮某程度係咪班憤青不滿

agger 又係雞蛋裡挑龜頭果啲
韓國電影振興委員會公佈今年韓國申奧代表作候選申報名單共11部(注意僅是候選申報),包括《南漢山城》、《雪花》、《V.I.P》、《Becoming Who I Was》、《One Step》、《特別市民》、《被掩蓋的時間》、《監獄》、《出租車司機》 、《殺人者的記憶法》 、《惡女》。之後會由專家評委會選出其中一部代表韓國電影,和其他國家代表作爭奪第90屆奧斯卡獎外語片獎部門的5個入圍提名。

2013年金基德導演:《聖殤》
2014年沈成寶導演:《海霧》
2015年李濬益導演:《思悼》
2016年金知雲導演:《密探》

就咁望落去,的士司機已經贏左
但係仲要爭入5強
【韓流】快過《軍艦島》 宋康昊《逆權司機》今破500萬人次

韓國呢兩個月有兩部大片上映,除咗男神宋仲基夥拍黃政民同蘇志燮主演嘅《軍艦島》外,仲有影帝宋康昊孖劉海鎮同柳俊烈主演嘅《逆權司機》(前譯:的士司機)。

上月26號率先喺韓國上映、後日喺香港公映嘅《軍艦島》喺冇對手下順利起航,開畫頭一周票房走勢理想,上映八日已破500萬累計觀影人次,不過《軍艦島》製作費逾1.5億港元,連埋之後嘅宣傳費等,佢要有最少800萬人次先達損益點,即唔使蝕錢。

而現時《軍艦島》走勢已回落唔少,噚日單日觀影人次不足10萬,而《逆權司機》噚日單日觀影人次仍有逾56萬,而截至韓國時間今早8時30分,《逆權司機》累計觀影人次已破500萬人次,只用咗七日就達500萬人次,成為今年最快達500萬觀影人次嘅電影,外界都睇好《逆權司機》會達千萬人次。

香港譯名係逆權司機

就咁望落去,的士司機已經贏左
但係仲要爭入5強

我覺得惡女都有啲機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞