韓國電影集中討論區 (3)

1001 回覆
10 Like 5 Dislike

文準巴今年有咩日本戲係必睇?

上半年有D戲積左去下半年
上左/睇左:型人狗仔隊、明日的我與昨日的你約會
未上/未睇/未有渠道睇:愚行錄、三度目殺人、關原之戰、人生密密縫、我想吃掉你的胰臟、求生走佬Family、帝之一國、奧田民生、結衣打乒乓波

你講果堆好多都係我想睇
胰臟感覺係高質野黎,唔知比唔比得上明天的我
近排旬報有套叫生在幼子評分好高

胰臟書評幾好,但導演係Miwa相戀100次果個
生在幼子我都有Mark,個Feel好過臨淵而立

100次評價好麻麻
仲有廣瀨鈴套先生同解憂雜貨店都幾想睇,後者香港上既機會都大我估

人狼
李滄東

未上/未睇/未有渠道睇:愚行錄、三度目殺人、關原之戰、人生密密縫、我想吃掉你的胰臟、求生走佬Family、帝之一國、奧田民生、結衣打乒乓波

你講果堆好多都係我想睇

等睇愚行錄同三度目殺人
聽講愚行錄似踏血尋梅果類戲

今年iff上d日本戲幾好睇 但係正場又唔上
改編動漫果堆上得勁密

原來巴打你都未睇愚行錄 我而家都仲好後悔電影節揀左失眠冇揀佢 以後電影節都blacklist邱禮濤
全部泡狗冚家剷
睇泡片聽泡歌都不得好死
On9

你講果堆好多都係我想睇

胰臟書評幾好,但導演係Miwa相戀100次果個
生在幼子我都有Mark,個Feel好過臨淵而立

100次評價好麻麻
仲有廣瀨鈴套先生同解憂雜貨店都幾想睇,後者香港上既機會都大我估

等睇解憂雜貨店

你講果堆好多都係我想睇

等睇愚行錄同三度目殺人
聽講愚行錄似踏血尋梅果類戲

今年iff上d日本戲幾好睇 但係正場又唔上
改編動漫果堆上得勁密

原來巴打你都未睇愚行錄 我而家都仲好後悔電影節揀左失眠冇揀佢 以後電影節都blacklist邱禮濤

我都為左失眠director's cut 放棄左行錄
本身買左愚行錄飛
《與神同行》上部終於定檔12月20日。該片講述人死後49天里在地獄接受7個地府審判的故事,改編自周浩旻漫畫家同名漫畫。《國家代表》、《大明猩》導演金容華執導,河正宇、朱智勳、金香起分別飾演地府三使者-江林、解怨脈、德春,車太鉉飾演到地府接受審判的死鬼金自鴻,馬東錫飾演城主神。金東昱飾演冤鬼秀洪,都暻秀飾演秀洪的軍隊後輩。李政宰飾演總管地府的閻羅大王,吳達庶、林元熙飾演輔佐判官,金荷娜、金海淑、李璟榮、張光、鄭海均、金秀安分別飾演不同個性的判官。
《與神同行》上部終於定檔12月20日。該片講述人死後49天里在地獄接受7個地府審判的故事,改編自周浩旻漫畫家同名漫畫。《國家代表》、《大明猩》導演金容華執導,河正宇、朱智勳、金香起分別飾演地府三使者-江林、解怨脈、德春,車太鉉飾演到地府接受審判的死鬼金自鴻,馬東錫飾演城主神。金東昱飾演冤鬼秀洪,都暻秀飾演秀洪的軍隊後輩。李政宰飾演總管地府的閻羅大王,吳達庶、林元熙飾演輔佐判官,金荷娜、金海淑、李璟榮、張光、鄭海均、金秀安分別飾演不同個性的判官。

終於定期 豪華陣容
不過想像唔到韓國拍漫畫會點
《安市城》於8月23日開機,《我的流氓愛人》、《危險的傳言》金光植編劇執導,講述唐太宗率軍五十萬親徵高句麗,卻在安市(今遼寧鞍山)受阻,安市城主楊萬春率守城軍抵御88天的故事(←電影內容,與現有史實資料有差距)。趙寅成飾演城主楊萬春,南柱赫飾演接受秘密攻城任務的學徒兵,樸星雄飾演唐太宗李世民。其他演員包括裴晟祐、嚴泰九、金雪炫、樸秉恩、吳大煥、成東鎰、鄭恩彩、劉五性。NEW發行。
《安市城》於8月23日開機,《我的流氓愛人》、《危險的傳言》金光植編劇執導,講述唐太宗率軍五十萬親徵高句麗,卻在安市(今遼寧鞍山)受阻,安市城主楊萬春率守城軍抵御88天的故事(←電影內容,與現有史實資料有差距)。趙寅成飾演城主楊萬春,南柱赫飾演接受秘密攻城任務的學徒兵,樸星雄飾演唐太宗李世民。其他演員包括裴晟祐、嚴泰九、金雪炫、樸秉恩、吳大煥、成東鎰、鄭恩彩、劉五性。NEW發行。

又歪曲歷史
繼《觀相》、《宮合》之後「易學三部曲」第三部《明堂》已於8月22日開機。曹承佑、池晟、金成鈞、文彩元、劉在明、白允植等主演,講述覬覦朝鮮王位的人們為了爭奪「天下吉地大明堂」(風水最佳的墓地)的故事。曹承佑將飾演觀象監的風水先生樸宰相,池晟飾演興宣大院君李昰應,金成鈞飾演金氏家族長子金丙基。《完美遊戲》、《仁寺洞緋聞》導演樸熙坤執導,Jupiter Film製作,Megabox Plus-M發行。

終於定期 豪華陣容

韓國漫畫有少少鳩鳩地 畫風慘不忍睹
但呢套好想睇 好大卡士

終於定期 豪華陣容

但呢套好想睇 好大卡士

韓國漫畫畫風好核突 同埋d戲一大卡士多數都伏
同埋韓國漫畫故仔幾好 但係畫風好難頂
《情今以後》自製港版海報

好靚

好靚

好pro
好期特今晚睇

自製?巴打自己整? 好正
有冇多啲share

有冇多啲share

自己用小畫家整
好彩搵到幅黑底既海報做原材料,背景複雜啲都唔識整

有冇多啲share

自己用小畫家整
好彩搵到幅黑底既海報做原材料,背景複雜啲都唔識整

蜘蛛巴真心勁
演員金喜愛、金海淑及李宥英確定出演慰安婦題材電影《Her Story》(허스토리,暫譯名)。電影講述在以日本政府為被告的眾多法庭鬥爭中,獲得空前絕後的勝訴判決,引起了日本司法部罷工的「關釜裁判」的真實故事。關釜裁判是1992年到1998年的6年間,連續23次往返下關展開拋頭顱灑熱血的法庭鬥爭的10位老奶奶的原告團,以及和他們一起並肩作戰走向勝訴的人們的裁判故事。
金喜愛將飾演不借助政府力量、孤軍奮戰的原告團團長文靜淑,金海淑將飾演隱藏著悲傷的過往活著,最後堂堂正正對抗日本司法部的生存者裴正佶,李宥英將飾演和金喜愛一起協助裁判的柳善英。9月開拍,2018年上映。

終於定期 豪華陣容

但呢套好想睇 好大卡士

我諗起日本套too young to die 想像下車太賢扮男主角,河正宇佢地扮果幾條地獄band友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞