機械人產品綜合討論區 #28 謝絕老翻同炒家 歡迎互毒 新一年祝大家買多啲!

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
但哩隻個頭同外型幾好咁,不過 30 D野好多都好易跌價
個post係唔太得,揾日上朗豪望下先
有間開2046 真三一
想訂
MB真三一應該都逃唔過非gundam MB嘅命運
真係自己玩
無點理日後炒唔炒
6算頭覺得合理
平都可能差一百幾十都唔係好過份啫
參考返紅蓮嘅跌幅, 幾歹都等現貨
訂唔訂隨心啦

mb紅蓮其實都出得幾好
希望佢出埋lancelot
橫濱真係正好多。
多金屬多燈又detail
隻風靈白雪雪咁,滲左小小線幫補下
我個盾重要缺件
《勇者系列開發商訪問 - 好微笑》

小編稍微挑了自己有興趣的文章段落
粗略的大概翻了一下~

▪️▪️▪️▪️▪️

田中hiro
( MechaSmile總製作人 )
#THE合體 #MODEROID 總負責人
過去任職於萬代
超合金魂,ROBOT魂,等企劃人員
食玩SMP總負責人

高木義弘
好微笑企劃部門
MechaSmile企劃開發團隊長

▪️▪️▪️▪️▪️

「 首先,請教關於THE合體的相關?」

田中:
THE合體前身
2019年發售的 #DX超合體超人
使市場玩家對於合體機器人的關注度提高
銷售也好評,當時就開始考慮了
之後持續推出合體機器人完成品的可能性

目前主要以三大商品為主軸
1. 電光超人系列新舊作
2. 開發中的超獸機神斷空我
3. 勇者系列

在MODEROID的商品化投票中
勇者系列非常具有人氣!
但是類似的勇者組裝品項
其它廠商( 萬代&壽屋 )
已經有在推出了

“ 但是我們是完成品喔! ”
我們以這為區別,啟動了THE合體

▪️▪️▪️▪️▪️

「 以達剛X為舉旗商品的理由為何呢? 」

田中:
其實這是由負責設計的
GOD BRAVE STUDIO
( 韓國設計團隊 ) 所提案的

在第一次見面時
對方說無論如何
希望能最先推出達剛X

在韓國播放的日本機人動畫歷史中
勇者傳說這一部作品是特別重要的存在
類似於無敵鐵金剛在日本的感覺

原本還煩惱到底要先推出哪部勇者
就這樣順利的決定了!

▪️▪️▪️▪️▪️

「 第一彈商品發售後的反應呢? 」

田中:
果然非常的大熱烈,特別是海外地區
對於第1彈作品的選擇,真的是個好挑戰
感受到了勇者系列超越國家的人氣

▪️▪️▪️▪️▪️

「 第2彈作品選擇勇者特急的原因? 」

田中:
第1彈➡️為了海外粉絲
第2彈➡️注重日本粉絲
再來,以最終的強化合體來說
比起 #巨大達剛GX
#巨大強者凱因 的難度更高

達剛X➡️跨越 “ 銷售 ” 的障礙
麥特凱因➡️跨越 “ 產品技術 ” 的障礙

經過了這2種障礙,就可以看見
THE合體這系列,未來的可能性

▪️▪️▪️▪️▪️

「 關於THE合體勇者特急系列的魅力? 」

田中:
首先,凱因的本體
動畫和產品,差距和矛盾很多
到底要如何商品實體化?

最後決定了以 #核心機器人全可動
並且 #沒有剩餘零件 來挑戰商品化

▪️▪️▪️▪️▪️

「 說到勇者系列
一定無法無視勇者王的存在吧? 」

高木:
嗯~~~
勇者王在其它廠商的商品化數量非常多
當然我們知道,只是並不急於商品化

▪️▪️▪️▪️▪️

「 THE合體今後的展望會是如何呢? 」

田中:
以勇者系列來說的話
當然!全作品!
包括每一部作品中的機體深掘

小編OS:
快給我神鷹戰士!

▪️▪️▪️▪️▪️

文章來源:HOBBY JAPAN 3月號
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0j9YbTiFa67wW8WA64Q7v9c6EnJwmUwGceihvrbBsBv9oJ7gR8rGBednzh2nTeE6cl&id=100064187527886&mibextid=unz460

買買買
太長唔quote了

the合體唔出勇者王先係明智,其他廠已經出咗咁多,佢呢條line仲要無合金,出勇者王同掟錢落海無分別
期待佢隻黃金勇者點樣整隻金色
有無邊隻金係唔會氧化, 除左屎金色外

呢兩隻金我都覺得唔錯,不過shf質地同the合體唔同,要整全身靚嘅金色又唔氧化真係睇good smile功力了
grease金色又係好靚
又要諗埋分體合體都好惡搞

shf 呢隻都可以接受
之前MG百式2.0隻香檳金應該keep得耐?
不過好似唔係好啱黃金勇者個feel
佢隻勇者傳說掂唔掂??
全膠嚟講真係唔錯,官方唔講,你唔拎上手,就咁用肉眼睇真係成隻超合金咁嘅質素
只不過亦都因為係全膠,變形同合體分體都會特別小心,好驚唔小心一野啪爆
其實都唔係跌好多
隻嘢出得幾靚
跌300蚊好多啦
仲未計嗰啲1600跳樓價
難為我2100蚊訂
原本想入
見到實物對麻疹翼都係頂唔緊
佢出嘅話我都應該會買,但評價就另一回事
唔怪之得你咁大怨氣
可能玩慣左hottoys已經睇啖左
想入坑買勇者傳說模型,但見出得最多好似得泰丹?配角機點都唔出,細個最鐘意天火神飛鷹都無
問左幾間鋪都唔開藍修羅神訂,點解會咁
其實玩玩具真係唔好理升跌啦

早買早享受, 遲買係咪平幾百真係無人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞