加拿大車主討論區 (1)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
覆錯
架車太平真係唔好買 唔係話一定要搵人上架 我架野都係壞咗盞要幾舊水嘅燈就冇問題啦
巴打部車買咗幾錢
同整咗幾錢呀?
最終我都係訂咗車 你上highway 嘈唔嘈?
買3600,整1000
Injector o ring 好平 easy fix
湯左佢啦
其實想問下啲as is 車又無safety 又無得試揸咁其實係點樣買

係咪真係目測吓架車就比錢買咗佢然後先拖架車去驗
想問吓係咩年份咩model呀
同佢講你出錢做safety, 約佢去你間車房上架睇, 兜埋你
咁依到至少佢唔怕做safety, 架車行得走得, 睇埋行車時有冇古怪
冇相熟車房又唔太識車 CPO 又咁貴 啱啱到埗又無credit lease 車 而家真係唔知點樣買車好
邊有可能冇得試車 唔畀試咪唔買 個market大把選擇 自己睇下啲關鍵零件有冇壞就算 尤其係啲要換就成嚿嘢換嗰啲件 得dealer有買嗰啲度就硬食
但係就係話無safety 無得試 所以我都唔知道次序係比錢買車->比錢做safety->試車 定係 比錢做safety ->試車->比錢買車

但係無論邊樣都好 我都係要比錢先可以做下一步 所以我都唔知個流程係點
冇test drive 就下部啦
身無屎點會唔比試
正常流程係test drive + 睇車最先
比錢做safety 可以倒轉都得
我果時買車都係個sales揸去我屋企門口
之後test drive到車行
然後佢就車我返屋企
買車拎車都係個sales車出車入
除左轉ownership 果下之外冇固定流程架 自己醒少少啦
人地話唔比試就唔試架啦咩
聽佢噏 緊係有利佢自己 信佢比錢買返黎再搞safety 你咪on9囉

賣得as is 就係想甩手手上舊骨
包safety 有時個車價包埋咁解

我教你就約去車房三口六面 比少少錢就解決 好過你幾千買架車返黎先知唔揸得
同埋架車上架穿哂窿 都可以唔洗check落去 放低幾十inspection fee大家走先
冇車房咪問fd拎一間溝通到嘅
唔識車咪utube google
好多巴絲都由零學起

Btw 搵二手車 如果post多過三日都未賣通常都有原因
你晚晚F5下最新有咩post 嘅車會易啲執到好野
起碼而家有個大概概念知自己要搵啲咩 我再去研究吓 thanks
唔好話 真係有
Alfa Romeo 真係串過馬撚,sales話無都知架車有幾好,唔洗試
呢度係咪無人會揀ev?
賣新車都冇得試咁L串
上年去Mazda換油
順便諗住睇下部CX-50
一入去成個showroom一部車都無
個sales仲同我講
最快要兩個星期先有車睇
Mazda係幾好賣
上年去問架cx30, 佢同我講at least 10個月先有車
依家多返貨啦
日日放工都會繼過Mazda
見佢個parking lot都泊滿車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞